Open menu

Na al dat eieren zoeken en kijken naar de zoon van Boudewijn de Groot aan het kruis, is het tijd voor lekker vegetarisch paas-eten. Of je nu met zijn tweeën of met een heel gezelschap bent: vul de tafel voor je uitgebreide paasbrunch- of lunch met hartige taartjes, paasbroden, eiergerechten en/of smoothies!

Paasbrood: zoet én hartig

Op Wikipedia leren we dat een paasbrood vaak spijs, rozijnen, krenten en sinaasappelsnippers bevat, en dat er zo veel ingrediënten in zitten, omdat die allemaal weer gegeten mocht worden na de vastenperiode. Dit paasbrood met hazelnotenspijs en chocola mag de naam 'paasbrood' dus zeker dragen. Deze kerststol met kwark is eigenlijk voor een andere christelijke dag, maar kan ook prima voor de komende dagen gemaakt worden.

Iets minder traditioneel, maar ook heel lekker op tafel tijdens Pasen zijn fruitig suikerbrood met parelsuiker, zelfgebakken kruidkoek, kanelbullar, die bekende Zweedse kaneelbroodjes met kardemom, of zelfs bananenbroodjes. Een echte Toscaanse schiacciata met druiven misstaat ook niet bij de paasbrunch.

Nog minder traditioneel, maar niet iedereen houdt nu eenmaal van zoet: een hartig paasbrood met mosterd, ui en gruyèrekaas. Vrolijk geel gekleurd dankzij de mosterd, en doordat het goed gevuld is, heb je alleen nog een lik roomboter nodig. Dat geldt ook voor dit bierbrood met Palmbier en Stilton.

Geen brood, maar het wordt wel gemaakt met broodmeel, en zeker feestelijk: hartige soesjes met romige champignons.

Taarten met veel groen

Hartige taarten doen het altijd goed bij brunches en lunches. Deze makkelijke groentetaart met noten heeft een bodem van bladerdeeg, net als deze met courgette en verse knoflook.

Op Vegatopia heb je keus genoeg wat hartige taarten betreft. Wat dacht je van:

Een ei hoort erbij

Een ei hoort erbij, maar dan wel een kipvriendelijk ei. Bij scharreleieren denken mensen nog altijd aan een toompje met kippetjes, druk scharrelend in de weide... Fout! Een scharrelkip zit gewoon binnen in enorme stallen volgepropt met heel veel hennetjes. Je kunt beter kiezen voor biologische of vrije-uitloopeieren, deze eieren hebben codes die beginnen met een 0 of een 1. Hier lees je er meer over.

Als je een doosje diervriendelijke eieren gekocht hebt, moet je nog bedenken wat je er mee gaat doen.
Net even wat luxer dan een spiegel- of gekookt ei, is het gepocheerde ei. Pocheren houdt in dat je het ei kookt zonder de schaal. Helaas klinkt dat makkelijker dan het is. Om niet een pan heet water met stukjes gekookt ei over te houden, moet dat pocheren met een beetje beleid gebeuren. Hier lees je hoe het (bijna) niet kan mislukken.

Houd je wel van een zachtgekookt eitje, maar is dat pocheren je te moeilijk? Probeer dan dit recept voor spinazie met ei, waarbij het ei zachtjes gegaard wordt op een bedje van spinazie.

Wat meer stevige kost is deze frittata met raapstelen, een echt voorjaarsgerecht, of maak een frittata met artisjokken of zoete aardappel.
Bagels met Florentijnse eieren en hollandaise saus zijn misschien meer geschikt voor een intiem paasontbijtje voor twee dan voor een groot gezelschap.

Eieren behoren tot de meest veelzijdige ingrediënten in de keuken. Hartig of zoet, dooiers of alleen het wit, je kunt er alle kanten mee op. Een pavlova is een schuimgebak, gemaakt van eiwitten. Het ziet er mooi uit en is niet moeilijk om te maken. Hier vind je een recept voor mini-pavlova's met romige hangop en banaan-honingcurd. Wil je wat anders proberen met die matze-crackers? Maak dan een zoete matze brei, een brijig gerecht wat veel gegeten wordt tijden het Joodse paasfeest. Het smaakt als wentelteefjes.

Soepen en smoothies

Eieren kunnen zelfs in de soep! In het Italiaanse Lazio maken ze er stracciatella mee, een soep met geklopte eieren. De Grieken kennen dit ook; in hun avgolemono gaan daarnaast nog citroen en kruiden.

Verrassing! Deze paddenstoelensoep wordt geserveerd in een broodje. Een erg leuk idee wat het goed zal doen aan de paastafel. Dat geldt ook voor kleurige soepen zoals gele paassoep uit Finland, rode bietensoep met appel en balsamico of groene doperwtensoep met munt en crème fraîche.

Een goed begin van de paasdag zijn smoothies. Dat zijn (gezonde) shakes, vaak op basis van zuivel of soja- of kokosmelk, met fruit, noten, zaden en smaakmakers. De basics erover staan hier. Recepten voor ontbijtsmoothies voor iedere dag van de week, tref je in dit artikel aan. En hier vind je drie feestelijke brunchsmoothies, waaronder een mangosmoothie met rode peper!

Paas... pannenkoeken?!

Krijg je veel gasten te eten? Bak dan een boel naturel pannenkoeken en zorg voor veel verschillende vullingen, zowel zoet als hartig. Ideeën en recepten vind je in dit pannenkoekenmenu of in ons artikel over pannenkoeken op Vette Dinsdag.

Chocola

Zelf paaseieren maken valt tegen. Ze kopen is minder werk. Versier er de tafel mee, en maak zelf met chocolade iets lekkers wat wél makkelijk is:

 

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama