Open menu

jumbo kerstmenu 2023 thbEr zijn talloze lekkere vegetarische kerstrecepten maar met kerst wil je natuurlijk nét wat meer uitpakken. Om naast heerlijke smaken ook een prachtige tafel neer te zetten bij het kerstdiner, delen we een driegangen vegan kerstmenu dat de show steelt op tafel.

Voorgerecht: cappuccino van paddenstoelen

Paddenstoelensoep die eruitziet als een glas cappuccino. Daarmee maak je meteen een goede eerste indruk bij het kerstdiner! Voor vier personen heb je voor dit kerst-voorgerecht de volgende ingrediënten nodig:

2 eetlepels vloeibare bakboter
2 sjalots
1 aardappel
275 gram paddenstoelen
125 ml slagroom
1 groente- of kruidenbouillontablet
2 eetlepels ketjap manis
1 snufje nootmuskaat
1 snufje peper
1 snufje zout
1 ciabatta
100 gram roomkaas met kruiden

In vier stappen zet je dit gerecht op tafel:

  • Verhit de boter in een soeppan en fruit hierin de kleingesneden sjalotjes en paddenstoelen 5 minuten. Snijd de aardappel in blokjes en doe deze erbij. Voeg 6 dl water en de bouillontablet toe aan de pan.
  • Breng de soep aan de kook. Als de soep eenmaal kookt, voeg je de ketjap manis toe.
  • Laat de soep gedurende 10 minuten op laag vuur koken. Pureer hierna met een staafmixer tot een gladde massa. Breng op smaak met wat zout en peper.
  • Klop de slagroom op. Doe de paddenstoelensoep in glazen bekers en schep hier de slagroom op. Strooi er wat nootmuskaat overheen. Snijd de ciabatta in sneetjes en doe hier kruidenroomkaas op. Serveer deze naast de soep.

jumbo cappuccino van paddenstoelen

Hoofdgerecht: bloemkool in bladerdeeg

Bloemkool is een lekkere en veelzijdige groente. Heerlijk in de soep, curry of gewoon om los te serveren. Om deze groente ‘kerstig’ te maken, kun je er een variant op een wellington van maken met een knapperig bladerdeegjasje als hoofdgerecht.

Ingrediënten (vier personen):

1 bloemkool
340 gram gegrilde (rode) paprika
150 gram gezouten amandelen met rooksmaak
1 bladerdeegrol (270 gram)
85 gram rucola
1 eetlepel olijfolie

Het is niet moeilijk om te maken. Het duurt even voordat het klaar is, maar de bereiding zelf kost niet veel tijd. Hij zit vooral een tijdje in de oven. Volg de volgende vijf stappen om deze kerst een mooi gerecht met bloemkool te maken:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de bloemkool schoon en leg de kool in een ovenschaal. Besprenkel met de olie en rooster voor 45 minuten in de oven.
  • Haal de bloemkool uit de oven en laat 10 tot 15 minuten afkoelen. Pureer ondertussen met een staafmixer de gegrilde paprika en de amandelen tot een dikke saus.
  • Bestrijk de bovenkant van de bloemkool met de helft van de paprikasaus.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en rol het bladerdeeg hierover uit. Leg de bloemkool 2 centimeter van de rand en klap het deeg eroverheen. Vouw de rand van het bladerdeeg dicht en zet het geheel 30 minuten in het midden van de oven.
  • Verdeel de rucola over een serveerschaal. Haal de bloemkool uit de oven en leg deze erbovenop. Serveer de paprikasaus erbij. Snijd de bloemkool pas aan tafel aan, zodat je ‘m mooi in z’n geheel kan serveren.

jumbo bloemkool in bladerdeeg

Nagerecht: witte chocolademousse met passiefruit

Een fris en luchtig kersttoetje is de perfecte afsluiter na de vorige twee gangen.. Witte chocolademousse met passiefruit is daar een goed voorbeeld van, en het ziet er nog kleurrijk uit ook! Voor vier personen heb je het volgende nodig:

250 ml slagroom
200 gram witte chocolade
75 gram kristalsuiker
16 blaadjes verse munt
2 passievruchten
2 eiwitten

Bereidingswijze:

  • Breng 1 dl van de slagroom aan de kook. Haal de pan hierna van het vuur en smelt de witte chocolade er al roerend doorheen. Laat het mengsel ongeveer 10 minuten afkoelen in een kom. Roer af en toe door.
  • Klop met een mixer in een vetvrije kom de eiwitten op tot ze schuimig zijn. Voeg de suiker beetje bij beetje toe terwijl je blijft kloppen. Als de eiwitten stijf zijn, is het klaar.
  • Kwast een beetje van het eiwit op de blaadjes munt. Haal ze hierna door de rest van de suiker.
  • Leg de muntblaadjes op bakpapier en laat ze ongeveer 60 minuten drogen.
  • Klop de rest van de slagroom op tot deze lobbig is. Spatel de slagroom door het slagroom-chocolademengsel en spatel hierna de eiwitten erdoorheen tot er een luchtige mousse ontstaat.
  • Verdeel de mousse over vier glaasjes en zet 2 uur in de koelkast. Als de mousse is opgesteven, maak je de passievrucht klaar. Snijd doormidden en lepel de zaadjes eruit. Serveer de mousse met een lepel passievruchtzaadjes en blaadjes gesuikerde munt.

jumbo witte chocolademousse

Een verbluffend driegangenmenu

Met kerst wil je jouw gasten natuurlijk het allerlekkerste vega kerstdiner voorschotelen. Met de bovenstaande recepten zet je een verbluffend driegangenmenu op tafel waar je met elkaar van zult smullen!

Dit artikel is in samenwerking met Jumbo geschreven.

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama