'De (h)eerlijke keuken, biodiversiteit op tafel' van bioloog Jurgen Tack is een kookboek met iets meer dan honderd internationale gerechten waarin van elk gerecht is uitgerekend hoe zwaar het beroep is dat je ermee doet op de aarde en het milieu. Een invalshoek die vegetariërs waarschijnlijk meer dan gemiddeld zal aanspreken omdat ze er natuurlijk stiekem wel van overtuigd zijn dat vegetarisch eten een stuk beter is voor de planeet.
Jammergenoeg staan er niet heel veel gerechten zonder vlees of vis in (12 hoofdgerechten plus wat bijgerechten, soepen en desserts), maar voldoende om een indruk te krijgen wat het verschil is tussen vlees, vis en vegetarisch als je het ecologisch bekijkt. Een willekeurige greep: 'Scampi's in kokosmelk' blijkt een ecologische voetafdruk te hebben die overeenkomt met 104 kg gekookte aardappelen, 'Vietnamese rijstschotel' (met o.a. varkensgehakt en varkensworst) staat gelijk aan 23 kg gekookte aardappelen en het vegetarische hoofdgerecht 'Gegratineerde aubergine met sojabonen' scoort 10 kg.
Het boek is ingedeeld in 16 hoofdstukken die elk een onderwerp behandelen dat samenhangt met biodiversiteit. Niet praktisch als je het boek als kookboek wilt gebruiken, maar wel begrijpelijk vanuit het standpunt van de auteur, die ons het een en ander wil uitleggen over planten, dieren en milieu. Tack, in het dagelijks leven wetenschapsadviseur bij het Belgisch Biodiversiteitsplatform, vertelt er steeds in persoonlijke verhaaltjes iets over, waardoor onder meer de zondagse tafelrituelen in Huize Tack de revue passeren.
Jammer vind ik dat er gekozen is voor een liggend formaat van wel 18 bij 30 cm. Als je 'm openklapt, ligt er dus meer dan een halve meter boek voor je. Niet echt makkelijk als je 'm kwijt wilt in een kookboekstandaard.
De (h)eerlijke keuken
biodiversiteit op tafel
Jurgen Tack
Hardcover
240 Pagina's
Culinaire Boekerij
ISBN: 9021582112
Prijs: € 28