Hemelse spijzen is een heel bijzonder kookboek. Het vertrekpunt is namelijk de westerse christelijke traditie, met onder meer de kerkelijke feestdagen, bijbelverhalen, en legenden van heiligen. Een deel van de gerechten is traditioneel (speculaas en kandeel), een deel werd voor dit boek ontwikkeld rekening houdend met bijvoorbeeld de symbolische betekenis van ingrediënten. Symboliek wordt trouwens ook tot uiting gebracht in kleuren, vormen en getallen of in de presentatie van het gerecht of de tafelschikking. De filosofie van het boek is duidelijk: het is belangrijk om bewust met voedsel om te gaan en daarom ook zijn duurzame en milieuvriendelijke producten en bereidingen te verkiezen boven andere. Zo roepen de auteurs op om weinig vlees te eten (niet meer dan 75 gr. per persoon per dag en niet alle dagen) en om te kiezen voor scharrelvlees. In het boek is het aandeel van gerechten met vlees of vis dan ook klein. Lay-out en fotografie zijn zeer geslaagd. Echt een boek om cadeau te doen aan iemand voor wie de christelijke traditie betekenis heeft.
Hemelse spijzen
Tini Brugge en Gert Vos
Lannoo/Ten Have
ISBN 90-599-5007-0
29.95 euro
159 p., kleurenfoto’s, hardback