Vegatopia Forum

De grote stoofschoteldraad

0 leden en 4 gasten bekijken dit topic.

Offline Selly

  • *****
  • 30.780
Re:stoofschotel
« Reactie #20 Gepost op: 30 augustus 2007, 21:46:40 »
Seitan stoofpot met bier . Lekker. Wel machtig.
« Laatst bewerkt op: 30 augustus 2007, 21:49:00 door Selly »
,,,,فلافل

sella

Re:Stoofschotel
« Reactie #21 Gepost op: 04 september 2007, 16:28:48 »
Ik ben nog aan het overstappen op vegatarisch koken en hoor verschillende dingen over seitan.
Ik heb gehoord dat je het een paar uur moet weken voor je het in een stoofschotel gebruikt.
In dit recept wordt het eigenlijk ongeweekt gebruikt en daarna gestoofd.
Wat is nu de juiste mannier om het te gebruiken?

Aiko

Re:Stoofschotel
« Reactie #22 Gepost op: 04 september 2007, 17:05:25 »
Het zit over het algemeen al in een pot met vloeistof, dus doorweekt zal het al wel zijn. Misschien betreft wat jij hebt gehoord over eigesgemaakte seitan?

sella

Re:Stoofschotel
« Reactie #23 Gepost op: 04 september 2007, 17:37:31 »
Nou nee, het waren seitanbrokjes gekocht in een natuurwinkel.
Dus als ik in vloeistof koop kan ik ze zo gebruiken en anders moet ik ze voorweken.
Kijk dan zijn we weer een stapje verder.
Ik heb een wederhelft die vegetarisch eten best vindt maar het draadjesvlees is toch wel errug om op te geven. Kan ik zo toch zijn draadjesvlees nabootsen heb ik begrepen.

Offline M.

  • Forumkenner 2013
  • ******
  • 4.168
  • Geslacht: Vrouw
Re:Stoofschotel
« Reactie #24 Gepost op: 04 september 2007, 17:41:03 »
Ik denk dat jij sojabrokken bedoelt, die moet je inderdaad voorkoken, maar seitan komt in de winkel altijd in een pot of blik en kun je meteen gebruiken.

sella

Re:Stoofschotel
« Reactie #25 Gepost op: 04 september 2007, 17:45:06 »
Het wordt mij wijsgemaakt als seitanbrokjes.
Maar goed het is een hondenforum waar we het weleens over eten hebben :O
Ik ga gewoon morgen de natuurwinkel lastig vallen en kijken wat er is.
Ik heb in een grijs verleden bij moeders sojabrokken gegeten en dat was om je goed af te leren dat te willen eten.
Maar nu is er internet en veel meer info 8)

Offline M.

  • Forumkenner 2013
  • ******
  • 4.168
  • Geslacht: Vrouw
Re:Stoofschotel
« Reactie #26 Gepost op: 04 september 2007, 17:50:11 »
Ik ben dol op sojabrokken maar ze hebben wel een goede bereiding nodig. Van seitanbrokjes heb ik zelf nog nooit gehoord maar goed, ik ken ook niet alles.  ;)

Aiko

Re:Stoofschotel
« Reactie #27 Gepost op: 04 september 2007, 17:54:50 »
In de soep niet [de voorbereiding]. Ik mieter ze zo rauw in mijn soep en na een handvol minuten is het allemaal wel klaargenoeg.

Gwennepen

Re:Stoofschotel
« Reactie #28 Gepost op: 04 september 2007, 17:56:20 »
Deze is ook hartstikke lekker (let niet op het uiterlijk :P) Ik doe er zelf altijd nog een flinke teen knoflook, scheut rode port en een beetje koek- en speculaaskruiden erdoor. :)

De seitangoulash van deze pagina is ook lekker.

sella

Re:Stoofschotel
« Reactie #29 Gepost op: 04 september 2007, 18:43:58 »
Dank je wel voor de recepten!
Ik krijg over een poosje en man of 10 over de vloer waar er 2 veganisten van zijn.
Wij nemen zelf wel wat mee hoor was de opmerking.
Maar hier kan ik wel wat mee.
Een lekkere risotto ofzo en voor de stampot liefhebbers kan ik ook wat maken.
Wie weet een lekkere stoofschotel ook niet weg als we van het strand komen in november met de honden ;D

Offline Gabs

  • ****
  • 796
  • Geslacht: Vrouw
Re:Stoofschotel
« Reactie #30 Gepost op: 05 september 2007, 21:55:53 »
ik ga deze herfst maar eens experimenteren met stoofpotjes

yoeska

Re:Stoofschotel
« Reactie #31 Gepost op: 30 september 2007, 00:00:21 »
Seitan Bourguignon (4 pers)

Kleine pot seitan
1 ui
1 wortel
lepel olie
lepel meel
2 glazen rode wijn
2 teentjes knoflook uit de knijper, geraspt of fijngesneden
laurierblad
beetje thijm
peper
150 g champignons in kwarten
2 lepels fijngehakte peterselie

Snijd de seitan zonodig in kleinere, beetje gelijke stukjes. Bewaar het vocht uit de pot. Hak de ui fijn en fruit die in de olie. Bak de seitanstukjes even mee, doe er de wortel in kleine blokjes bij en bak die ook heel even mee. Doe er dan de bloem bij, roer goed en laat de bloem een beetje garen. Doe er dan de wijn beetje bij beetje bij en blijf roeren. Doe er nog een scheutje bouillon uit de pot bij. Het moet een niet te dikke gebonden saus worden. Doe er dan de knoflook en de kruiden bij. Laat een minuut of 20 samen sudderen, het steekt niet zo nauw. Als het teveel inkookt nog wat bouillon uit het potje erbij doen.

Doe er dan de kwarten champignons bij en laat die gaar worden. Of bak de champignons apart in een beetje boter gaat en doe ze er bij. Voor het opdienen de fijngehakte peterselie erbij. (en het laurierblad eruit) Proeven of er nog peper en/of zout bij moet.

Lekker met brood, met aardappelen of met rijst

Gwennepen

Re:Stoofschotel
« Reactie #32 Gepost op: 30 september 2007, 00:03:19 »
Wow, dat ga ik echt deze week een keer maken. :D :hungry: :yummie: :kwijl:

Offline Meneer de Uil

  • ****
  • 794
  • Geslacht: Man
Re:Stoofschotel
« Reactie #33 Gepost op: 30 september 2007, 00:04:52 »
Kunnen we met z'n drietjes aanschuiven en een vorkje meeprikken? ;)
Forumkenner 2007 8)

Gwennepen

Re:Stoofschotel
« Reactie #34 Gepost op: 30 september 2007, 00:07:02 »
Tuurlijk. ;)

Offline Monique

  • *****
  • 3.427
  • Geslacht: Vrouw
De grote stoofpottendraad
« Reactie #35 Gepost op: 23 november 2007, 19:06:30 »
Monique heeft ernstig zin in lekkere stoofpot met ofwel grote plonsen wijn, ofwel grote plonzen Belgisch bier. En wat ontbreekt er weer eens op het forum van Vegatopia? Dus bij deze.

Komt allen in grote getale met de lekkerste stoofpot recepten!

Voor mij wordt het vanavond een combi van winterpeen, paprika, ui, knoflook, quorn stukjes, aardappel, champignon, bouillon, rode wijn, tijm en laurier. Er bij stokbrood.

Offline karl

  • *****
  • 6.352
  • Geslacht: Man
Re:De grote stoofpottendraad
« Reactie #36 Gepost op: 24 november 2007, 12:01:06 »
Ja, met rode wijn maak je heerlijke Bourgondische stoofpotten. Met
Belgisch bier moet het ook lukken, hoewel ik het dan nogal met stoofvlees associeer: ik kijk wel uit naar de groentenstoofpot-recepten met bier.

Zelf maak ik vanavond een Marokkaanse stoofpot. Ui aanbraden met kerrie en paprikapoeder en tomatenpuree, courgette, peen en paprika erbij, daarna groentenbouillon. Later sperziebonen bijvoegen, tuinbonen (of andere peulvruchten), stukjes tomaat. Een twintigtal minuten sudderen. Kruiden met komijn en koreander. Eigenlijk maken die kruiden het vooral Marokkaans. (kaneel van begin erbij zou ook nog kunnen). En de couscous ernaast natuurlijk.

 
« Laatst bewerkt op: 24 november 2007, 12:02:04 door karl »

Offline Monique

  • *****
  • 3.427
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote stoofpottendraad
« Reactie #37 Gepost op: 09 december 2007, 20:31:50 »
Ik wil dit recept eerdaags ver-vegatiresen.

Offline Sanja

  • Forumkenner 2005
  • *****
  • 2.541
Re:De grote stoofpottendraad
« Reactie #38 Gepost op: 09 december 2007, 20:48:41 »
Met seitan?
If you were a river in the mountains tall,
The rumble of your water would be my call

Offline Laurie

  • *****
  • 2.478
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote stoofpottendraad
« Reactie #39 Gepost op: 10 december 2007, 07:13:21 »
Dat doet me een beetje denken aan wat mijn moeder vroeger wel eens maakte uit de Römer Topf, toen dat nog hip was. Dat vond ik toen heel lekker.