Vegatopia Forum

olie - met en zonder smaakje

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.680
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: [Koken] Olie met een smaakje
« Reactie #20 Gepost op: 12 april 2016, 23:13:59 »
De chili-olie moet je natuurlijk niet vergelijken met boter voor op je brood :P. Maar vooruit, ik heb er - eigenlijk ten overvloede - bij geschreven dat het zout optioneel is.
War is peace, freedom is slavery, and ignorance is strength

Offline Sam

  • ******
  • 7.192
Re: [Koken] Olie met een smaakje
« Reactie #21 Gepost op: 13 april 2016, 10:07:35 »
De chili-olie moet je natuurlijk niet vergelijken met boter voor op je brood :P.
Inderdaad, want van chili olie moet je veeeeel meer gebruiken dan van boter  ;D
Citaat
Maar vooruit, ik heb er - eigenlijk ten overvloede - bij geschreven dat het zout optioneel is.
Fijne aanvulling!
My candle burns at both ends, it will not last the night
But ah my foes and oh my friends, it gives a lovely light

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.680
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: [Koken] Olie met een smaakje
« Reactie #22 Gepost op: 13 april 2016, 23:18:01 »
We hebben zelfs moeten besluiten het artikel helemaal offline te halen. Zelf olie met knoflook maken is erg lekker, maar schijnt ook gevaarlijk te zijn. Vanwege het risico van botulisme en bijkomende narigheden wordt ervan afgeraden dit te doen:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/trefwoord/wecken.aspx
http://www.eediete.nl/keuken/?p=3377
http://nl.wikihow.com/Verse-knoflook-bewaren
https://theolivepress.com/news-blog/be-aware-of-the-risks-of-botulism-with-homemade-garlic-infused-oil#.Vw63NiaVu1E

Wees dus gewaarschuwd.
« Laatst bewerkt op: 14 april 2016, 00:34:47 door Eelco »
War is peace, freedom is slavery, and ignorance is strength

Re: [Koken] Olie met een smaakje
« Reactie #23 Gepost op: 13 april 2016, 23:52:52 »
Zou het probleem  misschien te verhelpen zijn door er  een goeie schep zout aan toe te voegen?
Ik hoop gewoon dat ik niemand terug zie staren als ik eenmaal in de ruimte ben en naar buiten kijk.
William Shatner

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.680
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: [Koken] Olie met een smaakje
« Reactie #24 Gepost op: 13 april 2016, 23:59:03 »
Zou het probleem  misschien te verhelpen zijn door er  een goeie schep zout aan toe te voegen?
Dat wordt inderdaad ook genoemd, ja  ;D. Wellicht dat ik daarom intuïtief zout heb toegevoegd. Maar omdat ik liever geen botulismeslachtoffers op mijn geweten heb, heb ik het artikel dus voor de zekerheid offline gehaald. En ik overweeg nu ook mijn eigen knoflook-chili-olie weg te kieperen.
War is peace, freedom is slavery, and ignorance is strength

Re: [Koken] Olie met een smaakje
« Reactie #25 Gepost op: 14 april 2016, 00:06:26 »
Zou het probleem  misschien te verhelpen zijn door er  een goeie schep zout aan toe te voegen?
Dat wordt inderdaad ook genoemd, ja  ;D.

Dat had ik nog niet eens gelezen. 8)
Ik hoop gewoon dat ik niemand terug zie staren als ik eenmaal in de ruimte ben en naar buiten kijk.
William Shatner

Offline Sam

  • ******
  • 7.192
Re: [Koken] Olie met een smaakje
« Reactie #26 Gepost op: 14 april 2016, 10:26:34 »
Het enige dat echt goed schijnt te helpen is zuur, zie hier . Maar dat is dan als particulier weer erg lastig te meten.

In de jaren '90 ofzo was er wat opschudding over als ik het me goed herinner, maar ik heb me er nooit zo veel van aangetrokken. Ik ga er van uit dat als de italianen dit al eeuwen overleven, de kans best groot is dat het bij mij ook goed gaat (Ik weet dat dat niets zegt, dat er opa's zijn die tot hun 100e roken en geen kanker krijgen betekent ook niet dat roken niet ongezond is...).
Verstandig om het offline te halen.

Een alternatieve olie die ik maak als ik weinig tijd heb, die niet gevaarlijk is: Knoflook heel fijn snijden (niet uit de knkn, dan wordt de olie troebel), in een (mosterd)schaaltje doen met een aantal eetlepels goede olijfolie, chilivlokken uit de molen (Drogheria Alimentaria bijvoorbeeld) erbij, plus wat versgemalen zwarte peper. Als je dit maakt voor je aan de rest van het eten begint, is het goed ingetrokken tegen de tijd dat je aan tafel gaat.
My candle burns at both ends, it will not last the night
But ah my foes and oh my friends, it gives a lovely light

Offline meisbaer

  • *****
  • 5.627
Re: [Koken] Olie met een smaakje
« Reactie #27 Gepost op: 15 april 2016, 22:58:08 »
Misschien met gedroogde knoflookvlokken maken? Of komt daar geen smaak van (gebruik dat zelf niet)?

Sandervm

Re: [Koken] Olie met een smaakje
« Reactie #28 Gepost op: 22 april 2016, 08:23:15 »
Het is ook heerlijk om zelf kerrie olie te maken (eerst beetje kerrie in olie verwarmen) dan extra olie erop, bijvoorbeeld voor in wokgerechten..