Vegatopia Forum

Sinterklaas-zoetigheden

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Pepernoten
« Reactie #20 Gepost op: 05 november 2004, 23:39:53 »
ik had Laurita al gepb't want ik dacht idd dat zij het erover had gehad.
Waarom sneuvelen dat soort tips altijd zo vlug?
Die likeurstokerij in amsterdam weet ik wel te vinden
,,,,فلافل

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Pepernoten
« Reactie #21 Gepost op: 05 november 2004, 23:40:23 »

Offline Sven

  • *****
  • 3.926
  • Geslacht: Man
Re:Pepernoten
« Reactie #22 Gepost op: 05 november 2004, 23:42:07 »
Speculaasijs, zoals het in de Brusselse restaurants op de menukaart staat, is vanilleijs met kleine stukjes speculaas erin.
Als je echt ontbijt op bed wil, ga je maar in de keuken slapen.

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Pepernoten
« Reactie #23 Gepost op: 05 november 2004, 23:49:42 »
De super om de hoek verkoopt pepernoten-boterkoek, maar dat ziet er niet echt opwindend uit. Ik weet zeker dat je iets heerschends moet kunnen doen met pepernoten en wild, maar daar zullen de mensen hier niet wakker van liggen denk ik zo.
Misschien iets in de geest van rolletjes van speculaasachtig deeg, gevuld met rodekool (niet dat al gezoete spul uit potjes, maar zelf fijngehakt en gekookt, zeg maar)
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Pepernoten
« Reactie #24 Gepost op: 05 november 2004, 23:53:21 »
dat deeg moet dan wel een pasta-achtig deeg zijn lijkt me anders wordt het te machtig.. een soort canneloni ofzo..

duchesse van kastanje-speculaaspuree lijkt me ook wel wat.
,,,,فلافل

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Pepernoten
« Reactie #25 Gepost op: 05 november 2004, 23:54:59 »
Ik dacht zelf meer in de richting van piedeeg. Iets van het formaat saucijzenkaasbroodje? Bladerdeeg is machtiger dan piedeeg, maar twee kaasbroodjes als onderdeel van de maaltijd schuif ik nog wel naar binnen.
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline J@n

  • 99% uitgekookt
  • *****
  • 10.299
Re:Pepernoten
« Reactie #26 Gepost op: 06 november 2004, 00:13:49 »
of is het zoiets als suikerbrood? Dat lijkt me wel lekker.
Daar heeft het nog het meest van weg. Het lijkt erop dat er luchtig brooddeeg gemengd is met stukjes pepernotendeeg. Het smaakt (licht) zoetig.

Debby

Re:Pepernoten
« Reactie #27 Gepost op: 06 november 2004, 10:49:36 »
maar wat is er voor leuks met marsepein te doen..
kun je dat bijvoorbeeld frituren. Ik weet dat Bart het altijd in bonbons propt en dat is best lekker, maar wat kun je nog meer ermee. Ja zo'n stom varkentje of bloemetje ervan kleien. Maar kan het ook in gerechten? Oh ja, over taarten..

Bij ons in Antwerpen kan je bij de betere chocolatiers rond Sinterklaastijd altijd gebakken marsepein kopen  :kwijl: heel lekker maar wel duur, dus denk dat ik het maar eens zelf ga proberen  :O

Offline animal lover

  • ****
  • 592
  • Geslacht: Vrouw
Re:Pepernoten
« Reactie #28 Gepost op: 06 november 2004, 13:32:01 »
Ik krijg trek :D
Vegetariër, die flirt met het veganisme.

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Pepernoten
« Reactie #29 Gepost op: 06 november 2004, 13:38:50 »
Overigens is er geen enkele reden waarom je marsepein per se van amandelen zou moeten maken, voor zover ik heb kunnen ontdekken.
Marsepein van pompoenpitten bijvoorbeeld, doet het heel erg hip bij Mexicaanse toetjes. Nadeel is wel dat tegen dat groen niet op te kleuren valt; blanke marsepein kan je alle kleurtjes van de wereld geven, maar hier gaat dat niet.
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline Sæna

  • ***
  • 294
Re:Pepernoten
« Reactie #30 Gepost op: 06 november 2004, 15:11:05 »
Kan iemand me het recept geven van echte pepernoten, d.w.z. die ongelijkvormige zacht-taaie brokjes die aan je kiezen blijven hangen? Dus niet het recept van kruidnoten!

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Pepernoten
« Reactie #31 Gepost op: 06 november 2004, 15:37:33 »
Ik vond deze:

RECEPT: TAAI-TAAINOTEN (DE ECHTE PEPERNOTEN)

- Ingredienten:
  250 gram vloeibare honing
  1 ei
  1 eetlepel speculaas- of koekkruiden
  1 theelepel gemalen anijszaad
  zout
  250 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  (extra nodig:) ingevette bakplaat

- Bereiding:
  In een kom de honing, het ei, de speculaaskruiden, anijs en zout mengen. Het
  bakmeel erdoor roeren. Het deeg afgedekt ca. 1 uur in de koelkast laten
  rusten. De oven voorverwarmen tot 200 graden Celcius.
  Vorm van het deeg repen en snijd deze in dobbelstenen. Leg ze op de bakplaat
  en bak ze in circa 10-15 minuten bruin en gaar.


« Laatst bewerkt op: 06 november 2004, 15:37:45 door bart »
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Pepernoten
« Reactie #32 Gepost op: 06 november 2004, 19:57:08 »
hetzelfde als kaneelijs maar dan met speculaaskruiden.

Dank! Ik ga het denk ik een keer maken en dan serveren met wentelteefjes met Grand Marnier. Zou dat een beetje kunnen?


Offline Viz

  • ***
  • 395
Re:Pepernoten
« Reactie #33 Gepost op: 06 november 2004, 20:02:03 »
Heeft iemand ook het recept van de 'gewone' kruidnoot-'peper'nootjes? :)

Groetjes, Isa
'fish are friends, not food!'

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Sinterklaas-zoetigheden
« Reactie #34 Gepost op: 06 november 2004, 20:08:35 »
Ja, in een oude draad die ik maar met deze heb gemerged. Zie eerste posts.
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:Pepernoten
« Reactie #35 Gepost op: 08 november 2004, 20:09:15 »
hetzelfde als kaneelijs maar dan met speculaaskruiden. Ik heb hier niet 1-2-3 een recept voor kaneelijs maar dat valt natuurlijk wel te googlen. Het lijkt me zo leuk met sinterklaas speculaas ijs en mandarijnen ijs te maken, maar ik heb het idee dat er in dat toetje nog iets mist en ik weet niet wat..

Bitterkoekjes!

Offline Piek

  • *****
  • 2.510
  • Geslacht: Vrouw
Re:Sinterklaas-zoetigheden
« Reactie #36 Gepost op: 08 november 2004, 21:25:58 »
dit klinkt allemaal heel erg lekker!
Binnenkort heb ik ook een Sinterklaasfeestje met vrienden en wil ik ook voor peper en kruidnoten gaan zorgen. Maar.... pepernotenbrood moet ik misschien ook proberen te maken :)
Eet gezond & eet taartjes

Offline Flapke

  • ***
  • 177
  • Geslacht: Vrouw
Re:Sinterklaas-zoetigheden
« Reactie #37 Gepost op: 09 november 2004, 12:44:58 »
Gevulde speculaas
250 gr zelfrijzend bakmeel, Zout naar smaak, 2 eetlepels speculaaskruiden, 150 gr bruine basterdsuiker, 150 gr boter,  2 eetlepels melk, 1 portie amandelspijs, 50 gr witte amandelen
Bereiding: Doe het zelfrijzend bakmeel met wat zout, de speculaaskruiden en de basterdsuiker in een kom en snijd de boter hierin met twee messen klein. Voeg de melk toe en kneed van dit alles een deeg. Druk de helft van het deeg uit op een beboterde bakplaat - als een staaf, rechthoek of hartvorm. Spreid de amandelspijs hierover uit tot 1 cm van de rand. Leg de tweede deeghelft erop en druk deze aan de rand goed aan.
Versier met de amandelen en bestrijk de bovenkant eventueel met melk. Schuif de bakplaat iets onder het midden van een matig warme oven (± 150°C) en bak de koek in 1/2-3/4 uur goudbruin en gaar. Laat de gevulde speculaas vlakliggend afkoelen

Offline animal lover

  • ****
  • 592
  • Geslacht: Vrouw
Re:Sinterklaas-zoetigheden
« Reactie #38 Gepost op: 09 november 2004, 13:21:34 »
Met vriendje afgesproken dat we binnenkort pepernoten gaan bakken. Ben zo blij dat hij koken ook leuk vindt.
Vegetariër, die flirt met het veganisme.

Pom

Re:Sinterklaas-zoetigheden
« Reactie #39 Gepost op: 09 november 2004, 17:22:14 »
Ik wil zo graag een sinterklaas van koek maken. Die glazuurtjes die je in de winkel kunt kopen zijn alleen niet vegan. Weet iemand hoe ik rode en gele glazuur kan maken?