Gevulde speculaas
250 gr zelfrijzend bakmeel, Zout naar smaak, 2 eetlepels speculaaskruiden, 150 gr bruine basterdsuiker, 150 gr boter, 2 eetlepels melk, 1 portie amandelspijs, 50 gr witte amandelen
Bereiding: Doe het zelfrijzend bakmeel met wat zout, de speculaaskruiden en de basterdsuiker in een kom en snijd de boter hierin met twee messen klein. Voeg de melk toe en kneed van dit alles een deeg. Druk de helft van het deeg uit op een beboterde bakplaat - als een staaf, rechthoek of hartvorm. Spreid de amandelspijs hierover uit tot 1 cm van de rand. Leg de tweede deeghelft erop en druk deze aan de rand goed aan.
Versier met de amandelen en bestrijk de bovenkant eventueel met melk. Schuif de bakplaat iets onder het midden van een matig warme oven (± 150°C) en bak de koek in 1/2-3/4 uur goudbruin en gaar. Laat de gevulde speculaas vlakliggend afkoelen