absint komt trouwens van een absintplantje, daarom is het net even anders dan de gewone pastis...
Ook gekend als "alsem" trouwens. En het is lang een medicinaal kruid geweest, en wordt trouwens gebruikt in de keuken (in o.a. absintboter, b.v. bij kreeft -- als ik me niet vergis ooit een traditioneel recept rond de Wester- en Oosterschelde).
Lichtjes bitter en geparfumeerd als het vers is (en je bladeren en bloemen van bloemtoppen gebruikt -- gebruikt nooit stelen, en er is dus een seizoen!).
Ongelooflijk bitter als het droog is -- tenzij je er op de een of andere manier de absinthine van verwijdert.
Je kunt dus, als die plant je interesseert als keukenkruid, beter je eigen plantjes in de tuin kweken, en je houden aan het seizoen.
Voor aromatherapie-freaks: de essentiële olie bevat wel degelijk 60% thujon, en de laatste persoon die *daarvan* 10ml dronk was er bijna aan, maar heeft het net gehaald (na enkele dagen heel verward te zijn geweest, en na een acuut nierfalen dat vakkundig werd behandeld in de intensive-care afdeling van een gespecialiseerd ziekenhuis).
(Absint, de drank: 3-8mg/l thujon, essentiële olie van absintalsem: 350 000- 600 000 mg/l thujon!).
Men weze gewaarschuwd: geen essentiële oliën voor de keuken gebruiken! Dat geldt trouwens ook voor de oliën van dragon en salie, die eveneens veel thujon bevatten (en dragon bevat nog enkele andere stoffen die bij hoge concentratie heel toxisch zijn).