Vegatopia Forum

Kookvragen

0 leden en 5 gasten bekijken dit topic.

freesoul

Re: Kookvragen
« Reactie #260 Gepost op: 12 februari 2006, 17:13:05 »
cognac komt uit de streek van Cognac. Wat daarbuiten gemaakt wordt, wordt brandy genoemd.. Is zoals met Champagne, als het niet uit die streek komt, mag het niet champagne genoemd worden.

Cognac is brandy, maar dan wel de beste brandy.

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Re: Kookvragen
« Reactie #261 Gepost op: 12 februari 2006, 17:19:11 »
Je hebt ook nog Armagnac, die staat ook vrij hoog aangeschreven, en komt ook uit één bepaalde streek. Bovendien is voor cognac de hele productiemethode aan traditionele regels gebonden, wat voor andere brandies/brandewijnen niet per se het geval is.
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #262 Gepost op: 15 februari 2006, 20:51:54 »
Er is geen dummies kookdraad he?
Hier dan maar: help, er komt iemand eten dinsdag!
Maar ik kan niet zo goed koken :( Dat doet mijn verloofde altijd.

Ik denk aan onderstaand recept:

Moet ik er dan nog ommelet met rode zoet-zure saus bij maken?


Roergebakken broccoli met paddestoelen
Dit heb je nodig: 700 g broccoli, 200g oesterzwammen en kastanjechampignons, 2 rode uien, stukje gemberwortel van 2 cm, 2 tenen knoflook, 2-3 el olie, 1 dl groentebouillon, 1 el sojasaus, 1½ tl maïzena, zout, peper, 1 tl sesamolie, 1 el geroosterd sesamzaad.

Zo maak je dit gerecht: Snij de stengel van de broccoli, schil deze en snijd in plakjes. Verdeel de rest in roosjes. Snij de paddestoelen in kwarten en de uien in partjes. Rasp de gemberwortel. Roerbak in de olie de ui en de uitgeperste knoflook kort. Zet het vuur iets lager en bak eerst de gember ½ minuut en dan de broccoli en paddestoelen circa 3 minuten. Schenk de bouillon erbij en laat 4 minuten stoven. Roer een papje van de sojasau, de maïzena en de azijn en bind het vocht ermee. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de sesamolie toee en bestrooi met het sesamzaad. Serveer met mihoen.
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re: Kookvragen
« Reactie #263 Gepost op: 15 februari 2006, 20:56:04 »
Je moet niks!
Dat is het leuken van koken, je mag het helemaal zelf bepalen.  :D

Klinkt lekker hoor, je kan er mie bij eten, of rijst. Omelet kan ook.

Je kan ook mexicaans maken, dat is ook altijd erg makkelijk en lekker.

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #264 Gepost op: 15 februari 2006, 21:10:26 »
Je moet niks!
Dat is het leuken van koken, je mag het helemaal zelf bepalen.  :D

Klinkt lekker hoor, je kan er mie bij eten, of rijst. Omelet kan ook.

Je kan ook mexicaans maken, dat is ook altijd erg makkelijk en lekker.

Er moet niks, maar ik wil een goede indruk achterlaten ;)
En ik hou zelf ook niet zo van saai eten.
Maar er mag dus geen peper, blauwe kaas, spinazie en nog wel het een en ander in ... Dat maakt het lastiger.
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re: Kookvragen
« Reactie #265 Gepost op: 15 februari 2006, 21:15:35 »
Als je opsomt wat er allemaal niet in mag, krijg je vast genoeg suggesties.
« Laatst bewerkt op: 15 februari 2006, 21:15:48 door Annemieke »

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #266 Gepost op: 15 februari 2006, 21:26:21 »
Nou, dat is dan het lastige, want dan denk je aan wat er niet aangaat, en zie ik vooral dáár lekkere gerechten mee,

maar het lijstje is:

geen beesten (duh)
geen spinazie voor gast, en verder:
geen pepers (hooguit snufje wit of zwart)
ook geen curries dus!
geen hazelnoten tot ziekenhuis meer weet*
geen blauwe kaas
geen camemberts enzo
geen zuurkool


*zie baaldraad
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #267 Gepost op: 15 februari 2006, 22:40:44 »
Dat gerecht wat je zegt lijkt me lekker. Lekker met rijst en idd die omelet met zoetzure saus.
Die brocoli moet langer stoven om gaar te worden dan in het recept staat, en hak bovendien de broccoli goed fijn.
,,,,فلافل

Offline sersero

  • ***
  • 382
  • Geslacht: Vrouw
    • Koerdische recepten
Re: Kookvragen
« Reactie #268 Gepost op: 16 februari 2006, 11:54:01 »
Ok vraag, morgen mensen te eten.

Plan is als volgt:
sowieso rijst en salade en toetje.
maar ik weet niet of de volgende combo lekker zal zijn:

- ui fruiten
- aubergine EN courgette opbakken (dit deel is dus mijn dilemma, is dit lekker?)
- quorn gehakt erbij gooien en bakken
- wat tomatenpuree erbij
- blikje tomatenstukjes met vocht
- gedroogde munt
en zo laten sudderen.

lijkt dit jullie lekker? want het past binnen mijn budget (oftewel het licht groetendeels inde vriezer) en zonder de courgette smaakt dit zeker. Maar met courgette???

en sudderen? dan verdwijnt wel de zurige smaak van de tomaten, maar worden de groenten dan niet te zacht, of is dat juist lekker?

Dee

Re: Kookvragen
« Reactie #269 Gepost op: 16 februari 2006, 12:01:17 »
De courgette gaat toch al snel een snotachtige substantie worden als je het laat sudderen.

Ik vind munt nogal flauw als enige kruid bij een hoofdgerecht. Maar da's kwestie van smaak.

Aiko

Re: Kookvragen
« Reactie #270 Gepost op: 16 februari 2006, 12:13:14 »
Ik vind het al veel te veel als kruid...

Offline sersero

  • ***
  • 382
  • Geslacht: Vrouw
    • Koerdische recepten
Re: Kookvragen
« Reactie #271 Gepost op: 16 februari 2006, 12:16:05 »
De munt in combo met tomaten puree is erg lekker. Wordt in onze keuken heel veel gebruikt.

Maar courgette heb je denk ik gelijk in. Misschien voeg ik die dan later toe ofzo.


Offline Piek

  • *****
  • 2.510
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #272 Gepost op: 16 februari 2006, 12:40:00 »
Of je kunt het vruchtvlees uit de courgette halen (met een lepel) en dan alleen het hardere gedeelte van de courgette laten sudderen.
Eet gezond & eet taartjes

Dee

Re: Kookvragen
« Reactie #273 Gepost op: 16 februari 2006, 12:43:57 »
Ik vind het al veel te veel als kruid...
Ik heb ook liever niks dan munt  :P.

Offline sersero

  • ***
  • 382
  • Geslacht: Vrouw
    • Koerdische recepten
Re: Kookvragen
« Reactie #274 Gepost op: 16 februari 2006, 12:50:20 »
Of je kunt het vruchtvlees uit de courgette halen (met een lepel) en dan alleen het hardere gedeelte van de courgette laten sudderen.

Hmmm, dat wordt moeilijker. Het is wel een goed voorstel, maar het is al in stukjes gesneden voor het de vriezer inging...

Munt gaat er sowieso in lieverds. :) Maar het ging mij meer om de combo, tomaat aubergine en courgette. misschien laat ik de courgette maar gewoon weg, dan is het iig goed. alleen ben bang dat het dan te weinig wordt.

Offline J@n

  • 99% uitgekookt
  • *****
  • 10.299
Re: Kookvragen
« Reactie #275 Gepost op: 16 februari 2006, 13:00:59 »
Maar het ging mij meer om de combo, tomaat aubergine en courgette.

Die is volgens mij vrij normaal. In ratadinges gaat dat toch ook?

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #276 Gepost op: 16 februari 2006, 13:09:38 »
het is persoonlijk, maar ik vind ratadinges dan ook enorm smerig.
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Piek

  • *****
  • 2.510
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #277 Gepost op: 16 februari 2006, 13:09:59 »
In ratadinges gaat dat toch ook?

Ja.
Eet gezond & eet taartjes

Offline sersero

  • ***
  • 382
  • Geslacht: Vrouw
    • Koerdische recepten
Re: Kookvragen
« Reactie #278 Gepost op: 16 februari 2006, 13:13:18 »
Oh ja, ratatouile ofzo toch?
Hmm, ik ga het maar gewoon doen denk en zie wel wat het wordt.
Anders heb ik ook nog wel pizza ofzo.

thnx allemaal.

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #279 Gepost op: 16 februari 2006, 13:54:13 »
Prima combi aubergine en courgette. Aubergine moet alleen langer dan de courgette.
,,,,فلافل