Vegatopia Forum

Kookvragen

0 leden en 5 gasten bekijken dit topic.

brenda_lelie

Re: Kookvragen
« Reactie #1740 Gepost op: 09 maart 2008, 15:15:52 »
Citaat
Mja, maar dat is specifiek een tarte tatin. Dan kun je niet een quiche maken met bijvoorbeeld veel ei erin en ook korst aan de zijkanten.
ja maar ik vind dat tarte-tartin principe zo'n geweldige uitkomst voor lekker knapperig bladerdeeg. Maar voor een echte quiche niet echt geweldig misschien, maar ik vind quiche met ei vaak erg vies.
« Laatst bewerkt op: 09 maart 2008, 15:17:38 door brenda_lelie »

Offline Gabs

  • ****
  • 796
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1741 Gepost op: 09 maart 2008, 16:05:30 »
als je de bladerdeeg van te voren al in de oven zet zakt hij in langs de randen, tenzij je iets van een steunvulling gebruikt.

ik bak de groenten altijd vooraf en giet dan zo veel mogelijk vocht af voordat ik ze in de de vorm doe en voeg verder geen vocht meer toe, dus geen melk, alleen ei en (geiten)kaas. je kunt ook wat couscous op de bodem strooien om het vocht op te nemen.

Offline Dot

  • *****
  • 2.630
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1742 Gepost op: 09 maart 2008, 16:21:47 »
je kunt ook wat couscous op de bodem strooien om het vocht op te nemen.

Ik gebruik daar altijd havervlokken voor, werkt ook prima.
Ze had een jurk met bloemknoppen aan
en toen ze in de zon ging staan
zijn al die knopjes één voor één open gegaan

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #1743 Gepost op: 09 maart 2008, 16:33:40 »
je kunt ook wat couscous op de bodem strooien om het vocht op te nemen.

Ik gebruik daar altijd havervlokken voor, werkt ook prima.

Polenta kan ook
,,,,فلافل

Offline koekje

  • *****
  • 2.503
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1744 Gepost op: 09 maart 2008, 16:59:55 »
Of griesmeel.
'Never eat more than you can lift' - Miss Piggy

Offline Djooiss

  • *****
  • 1.843
Re: Kookvragen
« Reactie #1745 Gepost op: 09 maart 2008, 19:06:31 »
Ik heb sinds kort dit deeg ontdekt ( na wat geklooi) en nooit meer nat zompig gedoe op de bodem. Overigens strooi ik wat paneermeel op de bodem.

 125 gram bloem
- 60 gram plantenmargarine
- mespunt zout
- koud water

* wrijf de margarine door de bloem, het zout, goed doorkneden en voeg op het laatst beetjes koud water toe, tot het een bindend geheel wordt.
* laat het deeg zo'n 20 minuten rusten voor je het kunt uitrollen.

ow en al naar gelang wat ik maak, doe ik er wat komijn, paprika of andere specerijen/kruiden door!

:)
Life isn´t about waiting for the storm to pass..
it´s about getting out there and dancing in the rain

Offline koekje

  • *****
  • 2.503
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1746 Gepost op: 09 maart 2008, 20:02:46 »
Voor hartige taarten (quiches enzo) gebruik ik een korstdeegje, wel even blindbakken van te voren.
Verder de vulling niet te nat en een quichevorm gebruiken ipv een springvorm.
'Never eat more than you can lift' - Miss Piggy

Offline fem fatale

  • Forumkenner 2010 en 2012
  • ******
  • 7.161
  • Geslacht: Vrouw
    • fatalefem
Re: Kookvragen
« Reactie #1747 Gepost op: 10 maart 2008, 00:28:56 »
Als je kaas door de vulling of over de taart doet dan kun je ook een laagje geraspte kaas over de bodem strooien.
Supercalifragilisticexpialidocious!

Offline koekje

  • *****
  • 2.503
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1748 Gepost op: 10 maart 2008, 19:43:53 »
Is bleekserderij goed in te vriezen?
Ik gebruik soms maar 1 stengel, kan ik de rest van de stronk gewoon in de vries steken? Is het dan na ontdooien een slappe bedoeling?
'Never eat more than you can lift' - Miss Piggy

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re: Kookvragen
« Reactie #1749 Gepost op: 10 maart 2008, 21:46:41 »
Ik heb geen idee, maar wat een geniaal idee, want zeg nou zelf, je hebt toch nóóit meer dan een stengel bleekselderij nodig? (En ik doe dan altijd uit pure armoede -omdat die zakkenvullers van Udea zo nodig de hele tijd bleekselderij in mijn groentezak stoppen- al twee stengels, maar daar houdt het nut van bleekselderij toch echt wel op...)
This is between me and the vegetable!

Offline LL de Ling

  • Moderator
  • ******
  • 10.321
Re: Kookvragen
« Reactie #1750 Gepost op: 10 maart 2008, 21:55:41 »
Uit de Allerhande geloof ik  maakte ik een paar jaar geleden wel eens een stamppotje met bleekselderij. Met kaas en mosterd. Lekker zo. Dan gaat het nog.

Maar goed, ik zou denken dat het waterige slappe zooi wordt. Maar als je het anders toch weggooit, kun je het natuurlijk gewoon een keer proberen.
« Laatst bewerkt op: 10 maart 2008, 21:57:48 door LL de Ling »

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #1751 Gepost op: 10 maart 2008, 22:21:44 »
mmm bleekselderij. Ook te dippen met kaasfondue.
Er was hier een tijd geleden iemand die er een gratin van maakte. Dat lijkt me ook wel wat.
In lange staafjes snijden en eten met yoghurtpestodressing is ook wel oke.
In de lasagna en bouillon kan het ook.
« Laatst bewerkt op: 10 maart 2008, 22:22:01 door Selly »
,,,,فلافل

Offline Dame Noire

  • ***
  • 326
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1752 Gepost op: 11 maart 2008, 09:23:04 »
Ik kan zó een halve stronk op... ;D
Mijn vader maakte vroeger altijd bleekselderij in de oven met kaas erover, erg lekker!

Offline Laura

  • **
  • 81
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1753 Gepost op: 11 maart 2008, 14:42:42 »
Ik heb nog wel een kookvraagje: kan je een vloeibaar bak- & braadproduct gebruiken i.p.v. een vast bij het maken van bijvoorbeeld puree, cake, koekjes?

Offline @rno

  • *****
  • 2.330
  • Geslacht: Man
Re: Kookvragen
« Reactie #1754 Gepost op: 11 maart 2008, 17:02:07 »
Cake met olijfolie/zonnebloemolie? Misschien ga ik het eens proberen.
Kip, het meest veelzijdige stukje vrees. Sh*t!

Offline koekje

  • *****
  • 2.503
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1755 Gepost op: 11 maart 2008, 17:49:34 »
Cake is ook goed te maken met olie, aangezien je een beslag maakt, en geen deegje.
'Never eat more than you can lift' - Miss Piggy

Offline Laura

  • **
  • 81
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1756 Gepost op: 11 maart 2008, 21:08:58 »
Ik bedoelde eigenlijk vloeibare bak- en braadboter. Je weet wel, in zo'n knijpflesje. Kan het daarmee?

Offline Dot

  • *****
  • 2.630
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1757 Gepost op: 11 maart 2008, 21:18:30 »
Op de Becelsite hier staan allerlei recepten voor koekjes en taart, een groot deel daarvan is gemaakt met de vloeibare variant.
« Laatst bewerkt op: 11 maart 2008, 21:19:19 door Dot »
Ze had een jurk met bloemknoppen aan
en toen ze in de zon ging staan
zijn al die knopjes één voor één open gegaan

Offline IneN

  • ****
  • 873
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1758 Gepost op: 12 maart 2008, 11:18:38 »
Wat eet ik het best (of net niét) bij maagklachten?

Ik zit met buikgriep, en heb nogal last van een erg knorrende en pijnlijke buik-en maag, gepaard met (helaas) buikloop. Vandaar vroeg ik me af of er bepaalde voeding was die ik nu best at (volkoren? yoghurt? wel/geen fruit? ...).

Bedankt!

Offline koekje

  • *****
  • 2.503
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1759 Gepost op: 12 maart 2008, 12:06:12 »
Gewoon eten zoals je anders doet, blijf wel extra veel drinken (geen koffie/thee, dat onttrekt vocht uit je lichaam).
Bij kotsende toestanden heb ik een voorkeur voor biologische yoghurt.
 
Neem geen diarreeremmers, als je een voedselvergiftiging hebt opgelopen (meestal het geval bij buikgriep) is het belangrijk dat het kwalijke voedingsmiddel via de diarree snel je lichaam kan verlaten.

Ik zou een beetje uitkijken met extreme smaken zoals erg gekruide dingen en zuur sinaasappelsap en heel vet (bv frituur).
'Never eat more than you can lift' - Miss Piggy