Vegatopia Forum

Kookvragen

0 leden en 10 gasten bekijken dit topic.

Offline koekje

  • *****
  • 2.503
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1620 Gepost op: 30 januari 2008, 16:08:05 »
Als het al gegaard is, zou ik het alleen nog verwarmen.
Als het nog niet gegaard is, marineren en bakken als tofu?
'Never eat more than you can lift' - Miss Piggy

Offline Selly

  • *****
  • 30.780
Re: Kookvragen
« Reactie #1621 Gepost op: 30 januari 2008, 17:41:57 »
Maartje (en anderen): welke noedles gebruiken jullie in Laksa?
,,,,فلافل

Offline Laurie

  • *****
  • 2.478
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1622 Gepost op: 30 januari 2008, 17:46:38 »
Ik heb van die nepkip in blik van de Chinese supermarkt, maar weet niet wat ermee aan te vangen. Hoe bereid je zoiets?

Misschien kun je hier of hier handige tips en ideeën?
« Laatst bewerkt op: 30 januari 2008, 17:46:51 door Laurie »

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re: Kookvragen
« Reactie #1623 Gepost op: 30 januari 2008, 17:56:20 »
Maartje (en anderen): welke noedles gebruiken jullie in Laksa?

Vietnamese, bij Dun Yong zitten ze in een gedeeltelijk groen pakje en ze hebben ze ook per kilo. Ik zal zometeen een merk enzo opzoeken.
This is between me and the vegetable!

Offline Selly

  • *****
  • 30.780
Re: Kookvragen
« Reactie #1624 Gepost op: 30 januari 2008, 22:58:20 »
Maartje (en anderen): welke noedles gebruiken jullie in Laksa?

Vietnamese, bij Dun Yong zitten ze in een gedeeltelijk groen pakje en ze hebben ze ook per kilo. Ik zal zometeen een merk enzo opzoeken.

 :D Liggen ze bij Dun Yong gewoon tussen alle noedels. Waren liggen die eigenlijk. Ben niet zo'n noedeleter. Bij het rijstpapier?
,,,,فلافل

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re: Kookvragen
« Reactie #1625 Gepost op: 31 januari 2008, 09:45:03 »
Ja, ze liggen bij de noedels. Als je vanaf de Zeedijk binnenkomt naar links, naar die koelwand (of althans, het ziet eruit als een koelwand, maar volgens mij is het er nauwelijks koud) en daar liggen ze. De kilozakken liggen op kniehoogte helemaal links, de normale pakken halverwege op dezelfde hoogte.

Merk ben ik vergeten op te zoeken, maar het zouden best Vienamese ho-fan noedels kunnen zijn.
This is between me and the vegetable!

Offline Joske

  • *****
  • 2.829
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1626 Gepost op: 31 januari 2008, 09:57:24 »
Ik heb het gisteren even opgebakken en dan een pot zoetzure saus en groenten erbij gegooid, en ... niet voor herhaling vatbaar. Kartonsmaak :nooo:
Geef mij maar seitan dan.

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1627 Gepost op: 06 februari 2008, 17:31:09 »
Ik wil mie met paddestoelen maken, en bij de Japanner is dat altijd lekker zacht enzo. Hoe doe je dat? Veel vet zeker? :(
In een wok of wajang (dikke of dunne bodem)?
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline koekje

  • *****
  • 2.503
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1628 Gepost op: 06 februari 2008, 17:49:21 »
Ik wil mie met paddestoelen maken, en bij de Japanner is dat altijd lekker zacht enzo. Hoe doe je dat? Veel vet zeker? :(
In een wok of wajang (dikke of dunne bodem)?

Euh, wok is toch met een steel en wadjan met 2 handvatten?

ik zou de paddestoelen beetje opbakken in een klontje boter, of scheutje olie met paar druppels sesamolie. eventueel uitje erbij fruiten en handje groen (kruiden en gehakte lente-uitje en beetje geraspte gember) erbij.
Noedels koken, en die er dan ook even bijbakken. Eventueel klontje boter erbij voordat de noedels erbij gaan.
Afblussen met een scheutje Japanse sojasaus.
'Never eat more than you can lift' - Miss Piggy

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1629 Gepost op: 06 februari 2008, 18:36:06 »
Ik wil mie met paddestoelen maken, en bij de Japanner is dat altijd lekker zacht enzo. Hoe doe je dat? Veel vet zeker? :(
In een wok of wajang (dikke of dunne bodem)?

Euh, wok is toch met een steel en wadjan met 2 handvatten?

klopt geloof ik, maar er schijnt ook ee relatie met de dikte van de bodem.

Citaat
ik zou de paddestoelen beetje opbakken in een klontje boter, of scheutje olie met paar druppels sesamolie. eventueel uitje erbij fruiten en handje groen (kruiden en gehakte lente-uitje en beetje geraspte gember) erbij.
Noedels koken, en die er dan ook even bijbakken. Eventueel klontje boter erbij voordat de noedels erbij gaan.
Afblussen met een scheutje Japanse sojasaus.

Wat ik gedaan heb: tofu lang knapperig bakken, uit de wok halen. Ui ggeduldig bakken, groene kool erbij, uit de wok halen. Oranje mini-paprika bakken. In aparte pan verse en gedroogde shitake gebakken. Alles in de wok, sherry erbij, beetje chilisaus en soja saua. Gekookte mie erdoor en als laatste tauge.
En dan de hamvraag: was het zoals het moest? Ja best wel eigenlijk :D
Het mag nog zachter, maar dan had ik denk ik veel olie moeten gebruiken.
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re: Kookvragen
« Reactie #1630 Gepost op: 11 februari 2008, 18:05:01 »
Hoe maak je van die Chinese zwarte pepersaus? Ik at het laatst bij A-fusion en heb bedacht dat ik het zelf ook wil maken.

(Ze gebruiken daar trouwens vegetarische kip die niet uit blik komt, maar uit zakken; dat klinkt als dat gedroogde spul waar ik verder ook nog nooit iets mee heb gedaan...)
This is between me and the vegetable!

Offline Selly

  • *****
  • 30.780
Re: Kookvragen
« Reactie #1631 Gepost op: 11 februari 2008, 19:16:30 »
Hoe maak je van die Chinese zwarte pepersaus? Ik at het laatst bij A-fusion en heb bedacht dat ik het zelf ook wil maken.

(Ze gebruiken daar trouwens vegetarische kip die niet uit blik komt, maar uit zakken; dat klinkt als dat gedroogde spul waar ik verder ook nog nooit iets mee heb gedaan...)

Die gedroogde viekantjes?
Zwarte pepersaus: je bedoelt niet van die zwartebonensaus?
,,,,فلافل

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re: Kookvragen
« Reactie #1632 Gepost op: 11 februari 2008, 22:21:25 »
Nee, geen vierkantjes. Het lijkt qua uiterlijk een beetje op de blikspul, maar is steviger. Ik dacht dat het misschien dat spul uit van die zilverkleurige (vacuum?) zakken komen.

En nee, ik bedoel zwarte pepersaus. Het smaakt ook erg sterk naar zwarte peper, maar lijkt qua uiterlijk wel weer op zwarte bonensaus.
This is between me and the vegetable!

Offline Selly

  • *****
  • 30.780
Re: Kookvragen
« Reactie #1633 Gepost op: 11 februari 2008, 22:40:20 »
Ken ik beide niet  dan :)
Ik weet wel dat er steviger veggie-kip uit de diepvries komt, maar ja, die van jou kwam dus uit zakken.
Misschien moet je een keer naar de veggie toko in Den Haag?
,,,,فلافل

Offline Djooiss

  • *****
  • 1.843
Re: Kookvragen
« Reactie #1634 Gepost op: 13 februari 2008, 14:06:09 »
@ Selly, ik gebruik voor de laksa altijd rijstnoedels, "Cock, chantaboon, ricestick", maatje M. Is een blauwe verpakking.
Life isnīt about waiting for the storm to pass..
itīs about getting out there and dancing in the rain

Offline Selly

  • *****
  • 30.780
Re: Kookvragen
« Reactie #1635 Gepost op: 13 februari 2008, 14:29:01 »
@ Selly, ik gebruik voor de laksa altijd rijstnoedels, "Cock, chantaboon, ricestick", maatje M. Is een blauwe verpakking.

mooi, ik zal es kijken.
,,,,فلافل

Offline koekje

  • *****
  • 2.503
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1636 Gepost op: 13 februari 2008, 14:51:15 »
Wat is laksa?

Edit: hoofdletter vergeten
« Laatst bewerkt op: 13 februari 2008, 14:52:06 door koekje »
'Never eat more than you can lift' - Miss Piggy

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re: Kookvragen
« Reactie #1637 Gepost op: 13 februari 2008, 15:37:37 »
Noedelsoep met groenten currypasta. Ik kan het recept niet vinden, is het bij de laatste forumschoning gesneuveld?

O, wacht, ik heb het ook een keer aan een vriendinnetje gemaild. Knip, plak:

Laksa:
125 gram rijstnoedels
1 eetlepel groene currypasta
250 gram shii-takes
1 rode peper zonder zaadjes, fijngehakt
1 blik kokosmelk (je mag ook half water en half kokosmelk gebruiken
van Rose, maar wat moet je dan met de rest van dat blik?)
600 ml water
1 aubergine
2 paksoistruiken, in stukjes
125 gram minimaïs, in grove stukken
verse koriander

Kook de noedels vijf minuten in kokend water of doe wat er op de
verpakking staat. Laat ze uitlekken.

Verhit een eetlepl olie en bak de currypasta kort aan. Doe er de
paddestoelen en de peper bij met de kokosmelk en het water. Laat 10-15
minuten zachtjes koken.

Snijd de aubergine in plakken, besmeer die met een beetje olie en bak
ze in een grillpan gaar en gestreept. Snij ze in stukjes.

Doe de noedels bij het kokosmelkmengsel met de mais en het witte deel
van de paksoi. Kook een paar minuten en gooi er dan ook de groene
paksoistukjes bij.

Serveren met koriander en gegrilde auberginestukjes.

Ik gooi de noedels trouwens niet in de soep, maar schep eerst noedels
in kommen en daarna de soep eroverheen. Dan worden ze niet overgaar
tussen je eerste en je tweede kom.

Bij dit recept staat dat het voor vier personen is en dat vind ik wat
krap bemeten. Wij eten dit met twee.

En wij hadden dus peultjes en groene asperges en ik gebruik meestal
rode paprika in plaats van peper en een stuk van zo'n blok santen in
plaats van een blik kokosmelk. En allerlei andere groenten kan ook,
zolang de noedels, kokosmelk en currypasta maar in stand blijven.
This is between me and the vegetable!

Offline koekje

  • *****
  • 2.503
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1638 Gepost op: 13 februari 2008, 15:52:42 »
Klinkt lekker!

Maar waarom persé kokosmelk van Rose? Kan ik niet gewoon een blik nemen wat er te koop is bij groenteturk/AH?

Ik neem aan dat het 400 grams blikken zijn, een bepaald merk (weet even niet meer welke) verkoopt ook 200 grams blikjes kokosmelk.

Een blok santen heb ik nog wel in de koelkast liggen. Hoeveel gebruik je daarvan?
'Never eat more than you can lift' - Miss Piggy

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re: Kookvragen
« Reactie #1639 Gepost op: 13 februari 2008, 16:41:33 »
:heehee: Ik had er natuurlijk niet bij gezegd dat Rose Rose Elliott is, die Vegetarian Superchef heeft geschreven waar dit recept (en vele andere fijne dingen, koopt dat boek!)
Dus je mag elk blik kokosmelk gebruiken.

Van zo'n blok doe ik meestal een kwart of een derde ofzo, ik doe meestal maar wat. Werkt zowiezo prima ;)
This is between me and the vegetable!