We wilden al een poosje naar Terra Mia in de Kronenburgstraat, tegen het Zuid en de Nationalestraat. Het staat in een top van Italiaanse restaurants in Antwerpen en oogt authentiek. De gedreven, Italiaanse chef is niet alleen erg bedrijvig in zijn keuken, doch brengt zelfs de gerechten tot de tafel. Zijn Nederlandse vrouw is open en vriendelijk en doet, met de hulp van nog één Italiaanse jongen, haar best om het drukbezochte restaurant te runnen.
Onwaarschijnlijk veel Nederlanders komen er eten, of dit nu een grote (Antwerps-Hollandse) kennissenkring is of het resultaat van een Nederlands verleden of een lovend artikel in de pers, is onduidelijk.
Vooraf krijg je brood en wordt een bakje op tafel gezet met broodsmeersels: boter, olijventapenade, rode tapenade, ook tonijnsla.
De pasta ripiene all'Italiane (een soort ravioli met pijnboompitten, spinazie, stukjes pompoen, rucola, room en mascarpone), iets prijziger dan bij de doorsnee-Italiaan (17,50 euro), zijn vers en smakelijk en hun geld waard. Leuk dat naast een drietal vegetarische pasta-mogelijkheden op de kaart er ook een suggestie op het bord staat: crepelle, pannenkoeken met ricotta en spinazie, even lekker en royaal geserveerd.
Ik gaf de dame des huizes nog mee dat een tweetal vegetarische suggesties bij de voorgerechten (naast de carpaccio en andere vlezige antipasti) ook wel prettig zouden zijn. Dat was geen probleem, elders was er ook al een vegetarische tafel kazen aan het eten als antipasti, gegrillde groenten konden ook. Leuk, maar die drempel om dat nu ook nog eens uitdrukkelijk op de kaart of op het bord te zetten is toch makkelijk te overschrijden?
Authentieke keuken, erg Italiaans en niets fake, gezellig, om terug te komen. Beetje wat de Michelin noemt "trattoria d'habitués" (stamgasten).