Vegatopia Forum

Antwerpen

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline karl

  • *****
  • 6.378
  • Geslacht: Man
Re: Antwerpen
« Reactie #320 Gepost op: 06 maart 2017, 09:02:33 »
We waren voor de eerste keer in De Voorspoed In Mortsel (hier aangeraden door Greet). Dat was een zeer prettige ervaring.
Ondanks de naam zijn ze Spaans georiënteerd maar hebben in feite een gevarieerde wereldkeuken. Het heeft iets van een gezellige, ongedwongen bruine kroeg (ook toog met toogstoelen). Er zijn  ook verschillende goede bieren (onder andere een goddelijke tripel Carolus van het vat), naast de vele wijnen. De sfeer is ongedwongen maar niet té rumoerig (de baas kwam zelfs vragen of de muziek niet te luid stond).
Er zijn vier behoorlijk originele hoofdgerechten en twee voorgerechten, maar we bestelden voor ieder van ons een bord Midden-Oosterse mezze (21 euro). Die mezze worden nogal eens al voorgerecht genomen en gedeeld, maar wij zijn niet zo voor eten uit één bord delen, dit leidt nogal eens tot slordigheid op het bord en onrust. Het was een zeer lekker, gevarieerd bord met onder andere feta, twee huisgemaakte zeer geslaagde falafelballetjes met groene huisbereide dipsaus, geroosterde groenten op spies met tahin, een pikante groentestoofpot, torentje van rijst met linzen, humus, naanbrood. Zeer tevreden naar buiten.
(Aan twee naburige tafels zaten in een gemengd gezelschap ook vegetariërs en werd er gesproken over vegetarisch eten. Ik denk dat vele restaurants hier nog kansen laten liggen.)

Offline karl

  • *****
  • 6.378
  • Geslacht: Man
Re: Antwerpen
« Reactie #321 Gepost op: 27 maart 2017, 10:31:18 »
In de buurt zijnde en een rustige eetplek zoekende kwamen we al tweemaal in de Antwerpse Van Der Valk terecht, met restaurant "Stiel", bij de Ring. Ik bewonder de professionaliteit waarmee dit hotel wordt gerund en het was een prima keuze van de keten om hier te investeren, denk ik (het hotel behoorde vroeger tot een andere keten). De parking stond vol met vooral Nederlandse wagens en meestal wordt er gedineerd door hotelgasten, vermoed ik.
Maar de gewone restaurantbezoeker kan hier ook genoeglijk dineren. Het restaurant heeft een mooie facelift gekregen en het is er aangenaam zitten. Ook het vriendelijke, multiculturele personeel is behulpzaam en betrokken. Op zaterdagavond is er een mooi buffet (35 euro) en op vegetarisch vlak was er als hoofdgerecht een prima lasagne met vele kleingesneden groenten, waarbij je ook groenten als witloof, verschillend gekleurde penen, aardappelen en sperziebonen kon scheppen. Verder voorgerechtenbuffet (zou misschien iets meer aandacht aan vegetariërs mogen geven), kaas-en dessertenbuffet, koffie en water ook inbegrepen. A la carte was er een mooie vegetarische salade en pasta (mag ook ietsje meer worden). Aantrekkelijke bierkeuze.
« Laatst bewerkt op: 27 maart 2017, 13:54:05 door karl »

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Antwerpen
« Reactie #322 Gepost op: 07 mei 2017, 16:42:45 »
Gisteren at ik met Karl en zijn vrouw bij Graanmarkt 13. Gezellig! En wat een leuke plek! Het is een heel mooi restaurant met prettige bediening.
Vooraf deelden we hapjes: licht ingemaakte groenten met een kwark-dip, gegrilde witlof met hoishinsaus en groente-ceviche in een heel erg lekkere groene, frisse maar ook pittige dressing.
Daarna akkerpaddenstoelen met kropsla, hele verse ricotta en weer een fantastische dressing. Erg lekker.
Toen een bord met allerlei groenten waaronder bietjes met op tafel ook weer 3 schaaltjes om te delen: venkel met chermoula, witte asperges met zwarte knoflook en een salade met o.a. radijzen en een zoetzuur ingemaakte groente.
Toe een fris ijs van geitenmelk met zoete rabarber en aarbeitjes.

Ik vond alles heel erg lekker en heel goed bereid, dit restaurant is echt wel een aanrader.
,,,,فلافل

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Antwerpen
« Reactie #323 Gepost op: 28 mei 2017, 20:07:56 »
Vrijdag at ik een vroeg diner bij De broers van julienne, de vestiging die om 18u dicht gaat (er blijft er geloof ik ook eentje langer open). Het concept was een beetje ingewikkeld, met dingen per gram en per stuk die je ook kon afhalen. We namen uiteindelijk een geitenkaasmuntbeignet (heel erg lekker), een prima peer/courgette/blauwekaasquiche en een schep lekkere salade met parelcouscous en een wortelsalade waar wat te veel kerrie inzat. Met 2 glazen wijn kostte dit 30 euro maar het was niet genoeg. Daarom bestelden we nog een 'lasagne' van courgette met broccoli en paprika om te delen. Met 1 glas wijn en een watertje was dat 21 euro, en de lasagne was niet erg bijzonder.
Vrij duur dus, maar we zaten er leuk buiten en we konden er vroeg eten, wat ook fijn was. Als je naar de wc wilt, moet je door de open keuken heen.
,,,,فلافل

Offline karl

  • *****
  • 6.378
  • Geslacht: Man
Re: Antwerpen
« Reactie #324 Gepost op: 30 oktober 2017, 09:49:13 »
Blijf Varelli aan de Scheldekaaien een heel prettige plek vinden met erg smakelijke Griekse mezze.  Het is er klein, daardoor ook gezellig. Je kiest twee tot drie mezze per persoon (we hadden er met ons getweeën vijf en dat was meer dan genoeg). Er zijn er vele vegetarisch, zoals lekkere gigantes in groentensaus, fava met pitabroodje, met kaas gevuld filodeeg, courgettekoekjes die we telkens weer bestellen..."Delen" was hier al een gewoonte voor het overal in zwang begon te komen. Jammer dat vele Grieken, zoals overigens andere buitenlandse restaurants, nog dikwijls zo traditioneel zijn, met een voorspelbare kaart. Zoals deze eigentijdse Griek met een twist, zouden er meer Turkse, Chinese, Marokkaanse enzovoort restaurants mogen komen die hun basis niet verloochenen maar toch verrassen.
« Laatst bewerkt op: 21 december 2017, 10:12:15 door karl »

Offline karl

  • *****
  • 6.378
  • Geslacht: Man
Re: Antwerpen
« Reactie #325 Gepost op: 24 november 2017, 11:33:56 »
Opmerkelijk hoe een horecalandschap op relatief korte tijd verandert. We waren een poos niet meer rond de Dageraadplaats geweest, de hip-artistieke-kosmopolitische buurt niet ver van Cogels-Osylei (Berchem). Het met veel ambitie gestarte Bollywood, met een grote keuze aan Indiase vegetarische gerechten, is gesloten. De trendy Italiaan Primo gesloten want failliet. Het drukbezocht restaurant boven café Zeezicht dat Overvloed heette en een leuke wereldkeuken had is nu Overzee en Thais geïnspireerd (en heeft zeker twee vegetarische gerechten). De vroegere brasserie Van Loock schijnt nu veel succes te hebben als May's en heeft een Frans-Thaise keuken en geeft zelfs ook ontbijt. De vroegere Spanjaard op de hoek is nu een Aziaat geworden. De vroegere Mexicaan (die ook een mooie veggie keuze had) een betere zaak met Franse keuken (Ardent). De pitazaak Amon is er nog wel en gelukkig ook de al zo lang bestaande Marokkaan El Warda, waar de twaalf groentehapjes en dips als voorgerecht nog altijd vers en voortreffelijk zijn (best één bord met twee delen) en de couscous en tagine ook vegetarisch te krijgen zijn (maar ik dacht de falafel van vroeger niet meer op de kaart te zien, hoewel het ook "Egyptisch" is).

Offline karl

  • *****
  • 6.378
  • Geslacht: Man
Re: Antwerpen
« Reactie #326 Gepost op: 21 december 2017, 09:39:32 »
Voor de eerste maal bij Lunchbox aan de "vogeltjesmarkt". Het bestaat nochtans al lang, maar ik had de verkeerde indruk dat het meer een gezondheidsbewuste en ecologisch verantwoorde lunchzaak was en daardoor wat te weinig bruisend voor 's avonds. Maar dat draaide anders uit. Het liep helemaal vol, onze reservatie was niet goed genoteerd, maar er werd een plek geïmproviseerd. Mijn veggieburger met champignons, cheddar, jalapeno en jacket potato smaakte, aan de overkant was er een wrap met falafel en twee aardige dipsausen (iets wat op een humus-tahinmengeling leek en een licht looksausje). Niet om uitgebreid en rustig te dineren gezien de drukke sfeer maar prettig voor een enkel, niet te duur no-nonsense gerecht. Ook ecologisch bewustzijn, maar meer terloops en vooral in een uitgaansambiance, met de nodige trendy dranken.

Offline karl

  • *****
  • 6.378
  • Geslacht: Man
Re: Antwerpen
« Reactie #327 Gepost op: 01 januari 2018, 21:44:09 »
Voor de opera van Oudejaarsavond bij Da Vinci in het Statiekwartier. Men zou hier een toeristenval veronderstellen (de buurt, de lokker op straat, de mandfles Chianti), maar in wezen een professioneel gerund Italiaans familierestaurant met één van de beste pizza's van de stad (knapperig, niet overdreven groot, mooi belegd) en lekkere pasta al dente voor niet te veel geld.

Offline karl

  • *****
  • 6.378
  • Geslacht: Man
Re: Antwerpen
« Reactie #328 Gepost op: 23 mei 2018, 10:53:06 »
Overzee op de Dageraadplaats op Zurenborg, tweede verdieping boven Café Zeezicht. Twee krijtborden met een beperkt aantal Zuid-Oost Aziatische gerechten, bereid door Belgen die blijkbaar een passie voelen voor deze keuken. Je bestelt door mekaar zonder gangen of menu, dus normaal een hoofdgerecht (minstens twee, meestal drie vegetarisch), bolletje rijst wordt erbij gegeven en één of twee bijgerechten, die alle groentebereidingen zijn.
De producten zijn vers en de bereidingen hartig en zeer smakelijk, fijn ook dat men niet op tofu terugvalt.
Jonge zaak met losse sfeer, fijne ontdekking.

Offline karl

  • *****
  • 6.378
  • Geslacht: Man
Re: Antwerpen
« Reactie #329 Gepost op: 16 oktober 2018, 10:11:48 »
Thawan Thai in de wat smoezelige van Arteveldestraat niet ver van het station is een authentiek, aangenaam eethuisje.
De voorgerechten zijn niet uitgebreid. We hadden hartige vegetarische lenterolletjes. Erg vriendelijke diensters, maar ze konden niet uitleggen wat de vulling zo pittig maakte. Een grote afdeling vegetarische gerechten, nogal wat met tofu, soms met kokosroom, soms met rode of groene curry. Mijn vrouw genoot van de gewokte groenten (besteld zonder tofu) en ik van de waterspinazie (hartig door knoflook en sojabonenpasta) en we proefden natuurlijk ook van mekaars gerechten (de groenten wat minder hartig, maar lekker).
Bij een Thai weet je wel niet altijd of de hartigheid door niet-vegetarische componenten zoals vissaus of oestersaus wordt bereikt (voor wie daar een probleem mee heeft.)
Adres waar vele Thaise inwijkelingen en zelfs andere chefs komen, dus een onopvallend geheim adresje om aan anderen door te geven.

Offline karl

  • *****
  • 6.378
  • Geslacht: Man
Re: Antwerpen
« Reactie #330 Gepost op: 02 december 2018, 10:45:28 »
Nora Indian, aan de rand van Zurenborg. Is er al enkele jaren, voor ons een ontdekking. Informele sfeer, niet overdadig ingericht. Vooraf papadums met drie sausjes. Als voorgerecht een mooie, goedgevulde, veggie samosa en paneer-pakoda.
Een hele afdeling vegetarische gerechten, waaruit we een groentecurry en een jalfrezi kozen. (De eigenaar raadde me de zeer pikante vindaloo af.) Beide behoorlijk grote porties diep smakende, vullende, smakelijke groenteschotels (rond 15 euro). Een grote kom rijst inbegrepen en knoflook-naanbrood apart besteld.
Vlugge en vriendelijke bediening door twee Indiase mannen. Zeker voor herhaling vatbaar.

Offline meisbaer

  • *****
  • 5.627
Re: Antwerpen
« Reactie #331 Gepost op: 02 december 2018, 20:59:58 »
Klinkt lekker! Ik zal volgend jaar waarschijnlijk wel vaker voor  het werk naar Antwerpen moeten, dus ik zal het onthouden  ;)

Offline karl

  • *****
  • 6.378
  • Geslacht: Man
Re: Antwerpen
« Reactie #332 Gepost op: 16 december 2018, 08:21:29 »
In Little Beirut op het Eilandje (niet ver van het MAS dus). Doet qua sfeer en ongedwongen luxe wat denken aan onze eerste ontdekking van de Libanese keuken, Al Barmaki in Brussel.
Er zijn een vegetarische schotel en natuurlijk allerhande apart te bestellen mezze. Bij Libanezen ga je toch vooral voor de vele mezze (bij de "hoofdgerechten" is er niet zo veel). Daarvan zijn er leuke menu's met een aantal (aangepast aan het aantal eters) koude en warme mezze, waarbij je wensen (zoals vegetarisch) kan kenbaar maken. Voor de menu's bepaalt de chef dan zelf wat je krijgt. Voor vier was er dan ook eerst een tafel vol koude en dan een tafel vol warme mezze, sommige gekend (maar perfect bereid) en enkele verrassingen. De meesterproef falafel (mét tahin) was in elk geval geslaagd. Ook, zoals je ook bij het echte Thais eten krijgt, rauwe groenten om vet wat af te breken. Verschillende gebakjes met vulling, twee auberginesalades, aardappelblokjes, foul medames, okra en snijbonen in tomatensaus...
Het was een avond genieten van de lichte, smaakvolle Libanese keuken op haar best, in een prettige (wel wat lawaaierige) omgeving.
« Laatst bewerkt op: 16 december 2018, 08:38:33 door karl »

Offline karl

  • *****
  • 6.378
  • Geslacht: Man
Re: Antwerpen
« Reactie #333 Gepost op: 17 maart 2019, 08:19:56 »
Nog eens bij https://www.vegatopia.com/vega/restaurants/restaurants-belgie/antwerpen/14183-antwerpen-libanezza in de Hoogstraat tegen de Grote Markt. We voegden het niet zo lang geleden toe aan onze gids en het bleek op zaterdagavond dat de mooie prijs-kwaliteitverhouding en vooral ook de versheid en smaak van de vele Libanese mezze in de kooltoog door velen op waarde wordt geschat. De meeste tafels waren gereserveerd. We kozen weer vijf vegetarische mezze (13 euro) en bestelden er nog een bordje extra met vier falafelballen bij. Weer helemaal in orde. De baas, genietend van zijn zeer terechte succes, wist te zeggen dat 80 % van de eters vegetarisch eet.

Offline karl

  • *****
  • 6.378
  • Geslacht: Man
Re: Antwerpen
« Reactie #334 Gepost op: 14 april 2019, 11:08:19 »
Bij May's op de Dageraadplaats. Het is er al enkele jaren, vroeger Brasserie Van Loock. De combinatie van Frans-Belgische brasseriegerechten en Thaise keuken had ik altijd wat halfslachtig gevonden, maar het was waarschijnlijk een goede, bewuste keuze. De vrij grote zaak liep op zaterdagavond in elk geval helemaal vol en het was een prestatie hoe het, in verhouding beperkt, personeel, met de glimlach alles vlot deed verlopen.
Bij de brasseriegerechten was er vegetarisch niets opmerkelijk. We deelden als voorgerecht een schotel vega-tapas (samosa, gyoza, hummus, gegrilde edameboontjes), lekker. Bij de Thaise gerechten zijn er vele vegetarische combinatiemogelijkheden (dikwijls vegetarisch of tofu, goed voor wie niet zo gek is op tofu). Mijn vrouw had een pad thai (noedels met groenten en hartige sojasaus-smaak), ik een rode curry van het huis met groenten, kokosmelk en rijst. Behoorlijk maar niet te pikant. Lekker allemaal en niet duur (hoofdgerecht een 19 euro). Heel prettige ontdekking.

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Antwerpen
« Reactie #335 Gepost op: 02 juni 2019, 17:22:36 »
Donderdag met Karl en L. en H. bij Jinza in Antwerpen. Erg lekker eten. Vooraf burrata met gemarineerde ramenas, een hele goede combi. Daarna lekkere tofu met paksoi en paddenstoelen. En toen nog een ananasdessert met oa sake door het dessert. Erbij dronken we onder andere een erg lekkere chardonnay uit Libanon.
En in fijn gezelschap.
,,,,فلافل

Offline karl

  • *****
  • 6.378
  • Geslacht: Man
Re: Antwerpen
« Reactie #336 Gepost op: 03 juni 2019, 08:22:06 »
We waren een tweede maal bij Jinza en vonden het eten weer fijn, apart en lekker. Van sfeer en bediening heeft het, hoewel informeel, een tikje meer dan een doorsneezaak. Een goede optie ook van een beperkte kaart te voeren (in tegenstelling tot vele Aziatisch geïnspireerde zaken.) De Libanese chardonnay was inderdaad bijzonder. Als voorgestelde drank bij een kaasdessert kwam er een Liefmand Gouden Band, ik word altijd overtuigd van de deskundigheid van de sommelier als hij bier aanraadt bij kaas.
Het was weer heel prettig voor ons Selly en H. terug te zien.

Offline karl

  • *****
  • 6.378
  • Geslacht: Man
Re: Antwerpen
« Reactie #337 Gepost op: 09 november 2019, 13:16:07 »
We waren bij Dilbi, dicht tegen de Broers van Julienne. Syrisch restaurant, gedreven door een aanwezige, warme vrouw, die ook regisseur, actrice en zangeres is. Het was een aparte culinaire ervaring. Hier geen Libanese keuken met talrijke mezze, maar een beperkte kaart. Daarop twee vegetarische hoofdgerechten en verschillende "side dishes" die vooraf opgediend worden maar dan nog verder het hoofdgerecht kunnen vergezellen. Als hoofdgerechten waren er een falafelbord met brosse falafel (twee los op het bord, rest in pitabroodje met ook gepekelde groente) en goede tahin en kroketjes van bulghur, gevuld met lekkere (iets te flauwe) groentestukjes, met yoghurtsaus. Een nieuwe smaakervering was een superlekker kruidig kaassausje op een schaaltje groenten (blijkbaar een Syrische, overal anders gemaakte specialiteit). Op de verse, frisse groenten van de ene side dish, fattoush, was een donkere vinaigrette van granaatappel die leek op balsamico maar minder overweldigend en frisser en lekkerder smaakte. De andere side dish die we namen was smakelijke hummus.
Men wil hier een authentieke keuken brengen met niet te veel toegevingen. Het is prettig om te zien dat de enthousiaste, aangename uitbaatster en haar man-dichter-kok hier succes mee hebben. Als opbouwend bedoelde kritiek zou ik hen wel meegeven de prijzen nog eens te bekijken (falafelschotel 14 euro, bulghurkroketjes meer dan 20, + side dish van een achttal euro). Je mag je prijzen in een zaak met meerwaarde hoger stellen, maar evenwicht daarin en betaalbaarheid zijn  toch belangrijk, de kroketjes toch wat verlagen in prijs?) Ook denk ik dat het invoeren van een weeksuggestie geregeld bezoek aantrekkelijker zou maken.

Offline karl

  • *****
  • 6.378
  • Geslacht: Man
Re: Antwerpen
« Reactie #338 Gepost op: 02 december 2019, 10:26:34 »
Bij Oost-Azië op de Draakplaats (Zurenborg). Heel prettige ervaring, ook door de prijsvriendelijkheid (voorgerechten rond 6 euro, hoofdgerechten rond 14 euro). Ik had als voorgerecht lekkere Nepalese momo's, gevuld met vers smakende groentestukjes en vergezeld van het juiste sausje.
Hoofdgerecht was een smakelijke Maleisische groentecurry met kokosmelk en matig pikant.
Het was er zondagavond niet erg druk. Omwille van de dag of mist het (ondanks het hedendaagse interieur) toch wat hipheid? Of komt het door het afhaal- en Deliveroo-karakter dat het ook wat heeft? Er zijn overigens ook veel (te veel?) restaurants in de buurt gekomen. De gerechten zijn "klassieke" gerechten uit verschillende Aziatische landen en vrijwel overal wordt tofu én vegetarisch als optie vermeld, naast de niet vegetarische ingrediënten. Werkelijk een aantrekkelijke kaart en vriendelijke bediening.

Offline karl

  • *****
  • 6.378
  • Geslacht: Man
Re: Antwerpen
« Reactie #339 Gepost op: 24 december 2019, 17:47:47 »
We aten bij Tandooripasta op het Zuid. (Vroeger was er Turk Muro.) Zoals de naam het zegt een combinatie van Indiaas en Italiaans. Was deze combinatie nog niet tegengekomen. Men vreest een beetje een amalgaam, een wat doorsnee , gepopulariseerd afkooksel van de oorspronkelijke keukens.
Maar de Indiase keuken die we proefden smaakte authentiek en het ultieme bewijs daarvan waren wel de vele Indiërs die er kwamen eten. De hoofdgerechten (spinazie-paneer en chana masala, curry van kikkererwten) met naanbrood en inbegrepen lekkere droge rijst smaakten behoorlijk pittig. Grappig dat aan een andere tafel aan de ene kant Indiaas werd gegeten, aan de andere kant pizza. Zeer redelijke prijzen. Veel bezorgmaaltijden ook, geeft wat ordinaire indruk, maar hoort er nu eenmaal bij. Vraag me wel af hoe het er in de keuken toe gaat. Een Indiër die ook Italiaans heeft leren koken? Een oven voor tandoori en pizza in één? Of de keuken in twee gedeeld?