Vegatopia Forum

Asperges, wit en groen

0 leden en 8 gasten bekijken dit topic.

brenda_lelie

Re:Asperges
« Reactie #120 Gepost op: 29 april 2007, 17:53:55 »
Ik dacht dat het asperge-seizoen al ontzettend begonnen was. Ik zag al allemaal asperge-menus staan bij restaurants en ze lagen ook al een tijdje in de super maar biologische kon ik nog amper niet vinden. Gelukkig vond ik ze gister alsnog (erg mooie bij de estafette in Arnhem) dus wij hebben onze eerste asperges ook weer gehad dit jaar :) (gewoon met gebakken aardappeltjes en mosterddressing, geen gedoe)
« Laatst bewerkt op: 29 april 2007, 17:56:38 door brenda_lelie »

Harry

Re:Asperges
« Reactie #121 Gepost op: 29 april 2007, 19:11:01 »
Wij maken ook wel eens aspergetaart. Als je wilt, dan wil ik wel eens gaan neuzen in de kookboeken.

Is dat van groene of witte asperges?

We hebben het met beide gemaakt. Echtvriendin heeft het van een vriendin overgenomen, maar ze kan het zo gauw niet vinden. Ik kan die vriendin nu even niet te pakken krijgen, maar ik ga achter het recept aan. Komt hoogstwaarschijnlijk uit de serie kookboekjes van Iris.
« Laatst bewerkt op: 29 april 2007, 19:12:21 door Meneer de Uil »

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Asperges
« Reactie #122 Gepost op: 30 april 2007, 11:29:37 »
 :shiny:
,,,,فلافل

viv

Re:Asperges
« Reactie #123 Gepost op: 30 april 2007, 18:08:43 »
Asperges daar heb ik nou ook weer zin in!
zag al dat ze goedkoper zijn dan anders zo vroeg in het seizoen
dus hier binnenkort ook asperges op tafel  :D

Harry

Re:Asperges
« Reactie #124 Gepost op: 08 mei 2007, 08:53:36 »
Wij maken ook wel eens aspergetaart. Als je wilt, dan wil ik wel eens gaan neuzen in de kookboeken.

Is dat van groene of witte asperges?

We hebben het met beide gemaakt. Echtvriendin heeft het van een vriendin overgenomen, maar ze kan het zo gauw niet vinden. Ik kan die vriendin nu even niet te pakken krijgen, maar ik ga achter het recept aan. Komt hoogstwaarschijnlijk uit de serie kookboekjes van Iris.

Komt inderdaad uit een boekje van Iris, nl. Hartige & heerlijke vleesvervangers, dat we, naar nu blijkt, gewoon zelf hebben. :bloos:

Groene aspergetaart

Ingrediënten

Voor de bodem: olie en meel, 200 g tarwemeel, mespunt zout, 80 g boter
Voor de vulling: 250 g groene asperges, 2 eieren, 250 g ricotta, 50 g geraspte kaas, zout, peper.


Vet een taart- of sprinvorm (26 cm) in en bestrooi deze met meel.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Doe het meel en het zout in een kom en wrijf de boter erdoor totdat het deeg een kruimelige structuur heeft. Giet er zoveel water bij  totdat een stevig deeg ontstaat.
Rol het deeg uit tot een ronde lap en bekleed de taart- of springvorm ermee. Prik gaatjes in de bodem en bak de taartbodem 10 minuten voor in de oven. Haal hem eruit.
Haal de uiteinden van de asperges en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm. Kook ze 5 minuten in ruim water en laat ze goed uitlekken.
Klop in een schaal de eieren los en roer de ricotta en de kaas erdoor. Breng het mensel op smaak met zout en peper.
Schep de aspergestukken erdoor en giet dit alles op de voorgebakken taartbodem.
Bak de taart in 20-30 minuten goudbruin.
« Laatst bewerkt op: 08 mei 2007, 09:48:39 door Meneer de Uil »

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Asperges
« Reactie #125 Gepost op: 08 mei 2007, 09:19:50 »
Yum! Die ga ik wel eens maken!
,,,,فلافل

yanagare

Re:Asperges
« Reactie #126 Gepost op: 08 mei 2007, 19:36:31 »
Ziet er heel lekker uit.
Zou het met witte asperges ook werken?

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re:Asperges
« Reactie #127 Gepost op: 09 mei 2007, 09:51:41 »
Ik had gisteren witte asperges en heb ze deze keer beetgaar gekookt, dus een slagje minder gaar dan gebruikelijk. Lekker! Iets frisser dan gebruikelijk, ik meende het zelfs naar bloemetjes te vinden smaken.
:cheer:

Volgende keer maak ik er risotto van.
This is between me and the vegetable!

Harry

Re:Asperges
« Reactie #128 Gepost op: 09 mei 2007, 13:48:41 »
Ziet er heel lekker uit.
Zou het met witte asperges ook werken?
Yep, anders maar ook lekker.

Offline Joske

  • *****
  • 2.829
  • Geslacht: Vrouw
Re:Asperges
« Reactie #129 Gepost op: 14 mei 2007, 15:55:46 »
Ik heb zaterdag hele dikke soepasperges geschild, in stukken van ±4cm gedaan en 10 minuten gekookt. Enkele vaste aardappelen in stukken gekookt. Dan beide in de wok met wat boter opgebakken, pesto eronder en een handje vol parmesaankrullen erover. :yummie:

viv

Re:Asperges
« Reactie #130 Gepost op: 14 mei 2007, 17:29:36 »
wat zijn asperges toch heerlijk! Gisteren stonden
ze hier op tafel.
volgende keer toch maar meer halen
haha....... altijd te weinig van die dingen
lekker sausje der overheen mmmmmm

Nog maar een paar keer eten tis altijd maar kort dat seizoen! ;D

Offline Joske

  • *****
  • 2.829
  • Geslacht: Vrouw
Re:Asperges
« Reactie #131 Gepost op: 22 mei 2008, 17:00:13 »
Ik heb zaterdag hele dikke soepasperges geschild, in stukken van ±4cm gedaan en 10 minuten gekookt. Enkele vaste aardappelen in stukken gekookt. Dan beide in de wok met wat boter opgebakken, pesto eronder en een handje vol parmesaankrullen erover. :yummie:
Dat ga ik vandaag nog es maken....

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:Asperges
« Reactie #132 Gepost op: 22 mei 2008, 19:24:10 »
Je kunt van asperges ook een lekkere saus maken voor bij verse pasta.

Offline Joske

  • *****
  • 2.829
  • Geslacht: Vrouw
Re:Asperges
« Reactie #133 Gepost op: 23 mei 2008, 16:15:18 »
recept? Want de asperges zijn nu pas betaalbaar, dus ik koop ze iedere week op de markt.

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:Asperges
« Reactie #134 Gepost op: 24 mei 2008, 19:38:49 »

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re:Asperges
« Reactie #135 Gepost op: 25 mei 2008, 10:33:00 »
Gisteren asperges van de grill gehad, met olie en azijn. Erg lekker, ze waren dan ook vers van de tuin.
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Re:Asperges
« Reactie #136 Gepost op: 10 april 2011, 20:52:37 »
Is dit nou de meest courante aspergedraad?

Misschien krijg ik donderdag wat asperges. Die gaan dan vrijdag gegeten worden, maar hoe? Want ik lees hier wel veel pis-en-poep verhalen, maar weinig concrete receptuur of van die dingen waar naar mijn smaak en inzicht te veel extra spullen (champs, een wok of mon chou) aan te pas komen.

Hebben we al eens een goede vegetarische klassieker in de orde van asperges met boter/saus, ei en h4m geformuleerd? En wat doe ik als er nog geen nieuwe aardappeltjes zijn? Tagliatelle er naast?
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Asperges
« Reactie #137 Gepost op: 10 april 2011, 21:33:36 »
Hebben we al eens een goede vegetarische klassieker in de orde van asperges met boter/saus, ei en h4m geformuleerd? En wat doe ik als er nog geen nieuwe aardappeltjes zijn? Tagliatelle er naast?

Je hebt het over witte asperges right?
Dan geen pasta erbij zou ik zeggen.
Er zijn overigens al gewoon nieuwe aardappels.
Mijn faav is met hollandaisesaus (doe gesmolten boter als je geen zin hebt hollandaise te maken) en dan een gepocheerd ei erop.

Ook lekker is met een dragon-vinaigrette erover. Dan bijvoorbeeld gratin dauphinois erbij serveren.
,,,,فلافل

Offline haantje

  • ******
  • 5.068
  • Geslacht: Vrouw
Re:Asperges
« Reactie #138 Gepost op: 10 april 2011, 22:25:35 »
Er zijn overigens al gewoon nieuwe aardappels.
:yes: Van Malta, sta al een paar weken in dubio, maar heb ze nog niet gekocht.
Wat betreft de asperges: gewoon gaan voor gekookt met gesmolten boter en ei. Verder niks aan doen  :D
"Vroeger, toen kraaiden de hanen nog. Tegenwoordig gapen ze alleen nog maar", zei de dove.

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Asperges
« Reactie #139 Gepost op: 11 april 2011, 08:54:42 »
Er zijn overigens al gewoon nieuwe aardappels.
:yes: Van Malta, sta al een paar weken in dubio, maar heb ze nog niet gekocht.

Volgens mij had mijn bioboer ze gewoon uit Holland.
,,,,فلافل