Ik struinde wat over Internet en vond een paar interessante snoepgoed-sites:
http://www.pascaline.be/index.htmPascaline zou GEEN gelatine verwerken en voor sommige suikervrije producten een zoetstof uit melk en voor weer andere de plantaardige zoetstof Xylitol (over die zoetstoffen is al een thread lopend).
http://www.jamin.nl/snoepwijzer/leesmeer.htmlJamin heeft een coderings-systeem op het snoepgoed aangebracht waarmee stoffen-in-opspraak worden aangeduid die er NIET inzitten.
====
Ik herinnerde mij bovendien dat ik een jaar of zo geleden had gelezen dat de bekende fabrikant Van Melle ALLE gelatine uit de fabriek had verdreven (o.a in verband met de export naar Oosterse landen).
Van Melle is nu samengegaan met een Italiaanse firma "Perfetti", maar op de nieuwe site lees ik NIET dit toch wel "zware" argument.
http://www.perfettivanmelle.nl/Ik belde op en de vriendelijke dame die opnam meende zeker te weten dat gelatine daar nooit meer zou terugkomen; jammer genoeg was er, o.a door vacanties, niemand terstond binnen bereik om dit gezagsvol te bevestigen.
Zij maakte een notitie om de bedrijfsleiding op mijn opmerking attent te maken. Ik heb niet om een verder antwoord gevraagd.
Ongelooflijk toch dat zo'n "voorsprong" ten opzichte van concurrenten zou zijn vergeten in de teksten op te nemen.
Het kan natuurlijk zijn dat de oorspronkelijke Perfetti-tak (nog) wel gelatine verwerkt; even afwachten wie/wat de doorslag gaat geven in hun beleid.