Quote:
|
Op 2002-09-22 19:47, schreef Apraxia: Als je een brood op dubbele snelheid wil bakken staat er aangegeven dat je de hoeveelheid gist en suiker moet verhogen. Vervolgens noemen ze aantallen (in het boekje) die exact hetzelfde zijn als de aantallen bij een brood op 'normaal' tempo. Das irritant. Het zekere maar voor het onzeker genomen en de geduldige versie uitgevoerd. Hoe doen jullie dat?
|
|
Ik hou dezelfde hoeveelheden aan.
Ik kies meestal voor volkoren vlug.
Dit is mijn gebruikelijke broodrecept:
200 gram gewone meel (biologisch);
0,325 liter water;
scheutje plantaardige olie (2 of 3 eetlepels)
Dan:
50 gram gewone meel in;
250 gram zonnemix (te koop bij een molen);
zout aan de zijkanten strooien (1 a 2 eetlepels of naar behoefte);
oerzoet, 1 a 2 eetlepels;
3/4 ui gesnipperd;
2 handjes zonnebloempitten;
dan maak ik een kuiltje in het meel en daar doe ik dan in:
ca. 1 desertlepel (afgestreken) droge gist.
(3/4 volstaat ook, rijst dan een klein beetje minder)
Dit stel ik in op volkoren vlug, de korst op medium.
Als ik snel dit brood wil bakken stel ik het in op normaal (standaard) Dit gaat ook goed, ik hanteer dezelfde hoeveelheden.
Soms doe ik er ook sesamzaad in, dat voeg ik dan na het water toe, zodat ze kunnen inweken.
Je kan van alles door het brood doen. Olijven, prei, bananen en nog veel meer.
Succes verders!