Quote:
|
Op 2002-12-30 21:00, schreef Annemieke: Heeft iemand een recept voor veganistische appelflappen of een recept dat veganistisch valt te maken?
|
|
Jazeker, we zijn gister aan het bakken gegaan en ze zijn errug lekker geworden!
Beignet-beslag100 gr tarwemeel
50 gr boekweitmeel
2 eetlepels arrowroot
snufje zout
0,5 liter sojamelk
Doe alle ingrediënten in een kom en klop met een garde tot een egaal beslag (voeg eventueel nog wat meer meel of melk toe om de gewenste dikte te krijgen, vaak voeg ik er toch nog wat meer meel aan toe dan hierboven beschreven).
In plaats van boekweitmeel kun je ook sojameel of kikkererwtmeel gebruiken.
Voor appelflappen heb je ongeveer 3 grote (zure/stevige) appels nodig, waar je met een appelboor het klokhuis uithaalt, en vervolgens in niet te dikke ringen snijd.
Bestrooi de schijven rijkelijk met kaneel en rietsuiker, en laat dit een poosje (ongeveer een half uur, dan heeft het beignet-beslag ook even mooi de tijd om te binden) intrekken.
Hierna is het alleen nog een kwestie van de appels door het beslag halen, en frituren tot ze lichtbruin zien (met dit beslag zullen ze niet zo donker worden als oliebollen overigens, of je moet er wat moutmeel aan toevoegen
Ook heel lekker zijn: bananen- en annanas-beignets!
(dit beslag is overigens ook heel geschikt voor het maken van tempura, dan doe ik nog wel wat kruiden erdoorheen, en vervolgens allerlei groenten, zoals: babymais, bloemkool, uienringen, pompoenschijven enz)
En nu ik toch bezig ben, ook een recept voor:
Oliebollen (ca. 30 stuks)500 gr gebuild tarwemeel
30 gr verse gist of 11 gram gedroogde gist
4½ dl rozijnenweekwater
½ theel kaneel
½ theel vanillepoeder
½ theel anijs
1 theel zout
120 gr rozijnen (meer mag ook
1 grote appel in blokjes
geraspte citroen- of sinaasappelschil (biologisch!)
2 l zonnebloemolie om in te bakken
eventueel wat sojamelk
Vermeng alle droge ingrediënten. Maak daarna met het vocht en de gist een dik beslag. Een deel van het rozijnenweekwater kan worden vervangen door sojamelk.
Zet het beslag op een warme plaats en laat ca. 1½ uur rijzen.
Als de oliebollen klaar zijn kun je ze bepoederen met wat gemalen kokos of poedersuiker.
Heel veel plezier met bakken, en opeten