Als je als vegetariër wijn wil uitkiezen, heb je er niet veel aan als men zegt dat die ene goed bij lamsvlees past en die andere goed bij eend. Met het kookboek 'Groenten & Wijn' leer je een wijn kiezen bij gerechten waarin de groenten de hoofdrol spelen. Het komt erop neer dat je de wijnstijl laat aansluiten bij de gebruikte groenten én bij de manier waarop ze bereid zijn. In het boek worden tien wijnstijlen beschreven (zoals fris wit, vol wit, fruitig rood en belegen rood) en vijftien kooktechnieken (waaronder naast de algemeen gekende ook roken, konfijten en drogen). Alle mogelijke combinaties werden overzichtelijk op een handige stevige kaart bijeengebracht. De wijnen die aangeraden worden, komen uit wijngebieden van over de hele wereld. Van de 40 vaak eenvoudige gerechten in het boek is ongeveer de helft vegetarisch. Bij elk gerecht wordt op basis van de gebruikte technieken en de smaakcomponenten een wijnstijl bepaald en worden enkele voorbeelden van geschikte wijnen gegeven. Een toepassing: bij een gerecht met de smaak van tomaten en noten waarbij er zowel gestoofde als rauwe groenten zijn, kies je een fruitig rode wijn, zoals een Dourowijn of een Cabernet franc uit de Loire.
Titel: Groenten & Wijn. De harmonie tussen wijnen en de nieuwe Belgische keuken.
Recepten: Frank Fol (
www.frankfol.be)
Tekst: Toni De Coninck
Wijnadvies: Guido Francque
Fotografie: Tony Le Duc
Uitgeverij: Lannoo/Terra
ISBN: 90 209 4845 8
175 p., met kleurenfoto's, hardback met papieren omslag
Prijs: 49,50 euro