Frank Fol is een Vlaamse topchef (maar geen vegetarische chef) die zich gespecialiseerd heeft in gerechten waarin groenten op de eerste plaats komen. De moeite dus om eens te kijken of vegetariërs ook iets kunnen doen met zijn kookboek 'De groenten van Fol'.
Het boek bevat twaalf hoofdstukken, één voor elke maand van het jaar met de groente die die maand op haar best is: selder, truffel, wortel, peulvruchten, asperge, tomaat, verse kruiden, aardappel, bospaddestoelen, rodekool, raap en witloof. Elke groente wordt in vier recepten gebruikt, bijna altijd samen met vis, vlees, gevogelte of schaaldieren. Delen van de recepten zijn zeker aantrekkelijk voor vegetariërs: zoetzuur gesmolten sjalot en witte selder, taartje van venkel en rozijnen, risotto van tomaat en groene selder, salade van rodekooldraadjes met krenten, appel, hazelnoot en rijpe geitenkaas, … De nadruk ligt hoe dan ook toch bijna altijd op de dierlijke ingrediënten. Interessant is het laatste hoofdstuk waarin heel veel technieken (40) beschreven worden om groenten te verwerken. Groenten kan je niet alleen stoven, stomen, koken, bakken, frituren, … maar je kan ze ook konfijten of er tartaar, kaviaar, moes, bavarois, … van maken en nog wel meer dan dat.
Niet onmiddellijk een boek om zelf aan te schaffen, maar wel een boek om eens in te kijken en er ideeën uit over te nemen. Wie toch vegetarisch én gastronomisch wil koken, zal beter af zijn met het boek 'Meesterkoks koken vegetarisch' waarin trouwens ook een vegetarisch menu van Frank Fol is opgenomen.
Titel: De groenten van Fol
Uitgeverij: Lannoo
ISBN 90-209-3823-1
159 pagina's, hardback
prijs: 27,50 euro
Nog enkele aanvullingen:
Wie geïnteresseerd is in de keuken van Frank Fol, vindt meer informatie op zijn website:
http://www.frankfol.beIn de rubriek kookboeken zie je een foto van 'De groenten van Fol'. Je hebt ook de mogelijkheid om dat boek of andere boeken te bestellen via de website. Het boek wordt dan goedkoper en kost 24,90 euro. Er komen wel nog portkosten bij, behalve als je het boek zelf gaat afhalen in restaurant Sire Pynnock in Leuven.
Twee van de vegetarische recepten uit het boek staan ook op de website: gebakken boleten met lookolie en verse kruiden, en wortelcake met moes en sausje van bosbes.
[ Dit Bericht is bewerkt door: Katleen op 2002-09-18 09:26 ][ Dit Bericht is bewerkt door: Katleen op 2002-09-18 09:30 ]