@ Schanulleke: heb je al wat uit How it all vegan! gemaakt? Hoe is het jou bevallen?
Naar aanleiding van jouw vraag bij deze maar een kleine 'recensie' van How it all vegan!
De onderstaande recepten heb ik inmiddels gemaakt:
- Vegetable medley kugel (blz. 96): was wel oke, maar ik zou het niet zo snel weer maken, want er gaan matzes doorheen. Die zijn vrij flauw, waardoor het 'sausje' dat ontstaat ook vrij flauw is.
- Sarah's delicious chili (blz. 101): was lekker, maar eigenlijk is het recept niet zo verrassend, want ik maak mijn chili zelf meestal ook al met deze ingredienten.
- Kieran's favourite rice (blz. 109): mijn favoriet! Heb in mijn eentje bijna de hele pan opgegeten.
- Jen's chocolate cake (blz. 146): vond ik erg klef en een beetje flauw.
- Tofu mayonnaise (blz. 157): qua smaak was die oke, maar ik kon de tofu maar niet glad krijgen. Ik bleef kleine korreltjes houden, waardoor de structuur heel vreemd was. Zou hem niet nog een keer maken.
Het is absoluut een leuk boek om in te bladeren, maar de drempel om iets te maken ligt (voor mij althans) vrij hoog, in de eerste plaats omdat het een Engelstalig boek is. Maar met een goed woordenboek kom je wel een heel eind! Een groter nadeel vind ik het feit dat er andere inhoudsmaten worden gebruikt (cups, tablespoons en teaspoons). Ik heb toevallig cups e.d. in huis, maar wie dat niet heeft, zal ze speciaal moeten aanschaffen. Er staat wel een omrekentabel in het boek, maar dan moet je dus eerst alle hoeveelheden gaan omrekenen en dan duurt het hele proces weer langer. Bovendien krijg je dan soms hele rare hoeveelheden. Staat er in een recept dat je een pound tofu nodig hebt, dan is dat omgerekend 454 gram. Als je dat gaat afronden, dan zijn de verhoudingen al snel zoek.
Verder staan er regelmatig ingredienten in die hier in Nederland niet bekend zijn of op zijn minst moeilijk verkrijgbaar. Want wat moet ik me voorstellen bij Braggs? Of bij Graham Crackers? En wat als er in het recept onderscheid wordt gemaakt tussen firm tofu, medium tofu, soft tofu en silken tofu? Ik ken maar een soort tofu. (Ik heb het vermoeden dat bovengenoemde tofu mayonnaise om die reden ook mislukt is.) Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de verschillende soorten pompoen die worden gebruikt (kuri, kabocha, butternut, acorn en spaghetti squash). En dan is er ook nog het onderscheid tussen baking powder en baking soda. Met wat surfen op internet kom je een heel eind, maar het kost wel tijd en dan wordt de drempel zoals gezegd wel steeds hoger.
Wat de recepten betreft: er staat veel variatie in. Brood, soep, ontbijtjes, kindersnacks, sausjes en dips, warme maaltijden, gebak, salades, sapjes en drankjes... Wat wel weer jammer is, is dat er in een aantal recepten verwezen wordt naar andere recepten. Dan moet je bijv. eerst de tofu mayonnaise al gemaakt hebben voordat je aan de salade kan beginnen. Ander nadeel: er wordt heel veel met tofu en sojaprodukten gewerkt en dat vind ik een afknapper. Bij veganisme denken veel mensen meteen aan tofu en dit boek bevestigt dat idee wel een beetje. Volgens mij had wat meer fantasie geen kwaad gekund.
Conclusie: het is een leuk boek om doorheen te bladeren, om te lezen, om inspiratie op te doen en om zo nu en dan eens iets uit te maken, maar het predicaat 'basiskookboek' verdient het niet.