Om even op die vijzel in te spelen als dat hier tussendoor mag... Als je koriander en komijn vijzelt (?), moet je dan nog de harde schilletjes scheiden van het meer "gevijzelde" deel? Of gewoon heel hard door vijzelen totdat je geen harde schilletjes meer hebt? Ik hou altijd harde schilletjes over, hoe lang ik ook door stamp en schuur en wrijf. Meestal haal ik dat ijverig door een zeefje, maar dan blijft er zo weinig kruid over in verhouding tot die schilletjes.
Ik vijzel inderdaad vrij fanatiek en ik heb dan geen last van de harde schilletjes, die vind ik voor de meeste toepassingen (biryani, curry, stoofpot) klein en fijn zat. Mijn probleemspecerij is fenegriek, die krijg ik gewoon niet klein, wat ik ook doe. Die koop ik ondertussen gewoon gemalen. En eigenlijk had ik achteraf de specerijen voor door de aardappelpuree moeten zeven, al was het maar omdat het er mooier uitziet. Want ja, met malen-zeven-malen-zeven krijg je belachelijk lekkere, geurige kruidenmengsels (garam masala, speculaaskruiden, panch phoran, za'atar), het is alleen zo veel werk. Open deur: zo'n zware, granieten vijzel (van de toko) is een goede investering.
Vanavond aten we
koolrabischnitzeltjes, gestoofde worteltjes met peterselie en gnocchi.