http://www.wakkerdier.nl/persbericht/550/H%E4agen-Dazs_laat_kippen_naar_buiten/Häagen-Dazs laat kippen naar buiten (2 september 2010)
IJsfabrikant Häagen-Dazs heeft Wakker Dier laten weten gebruik te gaan maken van vrije-uitloopeieren in haar ijs. De ijsfabrikant is begonnen met een geleidelijke overgang waarbij het “de planning is om in de zomer van 2013, 100% van de gebruikte eieren afkomstig te laten zijn van vrije uitloop kippen.” In april 2009 riep Stichting Wakker Dier door middel van radiospots Häagen-Dazs nog op te kiezen voor eieren van kippen die naar buiten kunnen[1]. Wakker Dier is verheugd met het nieuws en ziet een nieuwe trend: “Vrije-uitloop wordt de nieuwe norm.”
In 2004 verdween het legbatterijei uit de supermarktschappen en maakten fabrikanten massaal de overstap naar het scharrelei. Tegenwoordig wordt steeds vaker de overstap naar het vrije-uitloopei gemaakt, zoals de concurrent van
Häagen-Dazs,
Ben&Jerry’s, in 2004 gedaan heeft en eerder dit jaar sauzenmaker
Calvé[2]. Scharrel is een tussenvorm, waar ook welzijnsproblemen aan kleven. Zo komen de dieren, anders dan de naam doet verwachten, nooit buiten. Het is duidelijk dat de trend is ingezet: vrije-uitloop wordt de nieuwe norm.
De productie van vrije-uitloopeieren zit in de lift in Europa. Doordat de traditionele legbatterijen in 2012 vanwege grote welzijnsproblemen verboden worden in Europa, maken steeds meer bedrijven de overstap naar vrije-uitloop. De productie van vrije-uitloopeieren in Nederland is sinds 1999 met meer dan 400% gegroeid (Bron: PVE).
De ijsfabrikant heeft laten weten bezig te zijn met een geleidelijke overstap waarbij het nog enkele jaren duurt voordat er 100% vrije-uitloopeieren wordt gebruikt. Dit heeft aldus Häagen-Dazs onder andere te maken met het beleid om “ingrediënten lokaal te willen betrekken.” Bij Häagen-Dazs is “momenteel 10% van de gebruikte eieren afkomstig van vrije-uitloop kippen. De planning is het percentage te verhogen tot 50% tegen het einde van de lente van 2011 en tot 100% in de zomer van 2013.”
De keuze van Häagen-Dazs voor vrije-uitloop en niet voor scharrel, is niet verwonderlijk. Het scharrelsysteem is qua dierenwelzijn een tussenvorm tussen legbatterij en vrije-uitloop. Scharrelkippen kunnen vrij rondlopen in een stal, maar lijden toch een vrij karig bestaan: met 9 kippen op 1m2 zitten ze altijd opgesloten in een dichte schuur. Vrije-uitloop kippen hebben buiten 4 m2 per kip extra ruimte. Bovendien is het scharrelei in veel Europese landen schaars: in Groot-Brittannië komt bijvoorbeeld slechts 4%van de geproduceerde eieren uit scharrelschuren, in vergelijking met 37% vrije-uitloop[3], en in Frankrijk maar 3%[4]. In Nederland is het aandeel scharrel met 41% hoger (Bron: PVE). Van de verschillende houderijsystemen zijn het biologische en het nieuwe Rondeelsysteem het diervriendelijkst. Daar hebben de kippen binnen en buiten de meeste ruimte.