Artisjok uit blik kun je zowel door de risotto en pasta doen met citroen en bijv. van die houdbare room. Bij couscous is het misschien leuker om ingelegde citroen te gebruiken, als je dat hebt. Smaakt toch weer anders en kun je met kikkererwten en zahtar of sumac doen.
Houdbare room kun je ook inzetten voor knoflookbrood. Lekkerste is om verse knoflook (uitgeperst of geraspt) er een tijdje in te laten trekken met wat zout en eventueel wat (gerookt) paprika- of cayennepoeder. Wil je (of je groep cq omgeving;)) een milde knoflooksmaak, dan kun je de knoflookroom even verwarmen tot het niet zo rauw meer ruikt, voor je het op (afbak)brood de oven in schuift. Lekker bij pasta en soep, al dan niet met extra kaas erover. Tevens inzetbaar als croutons, mits knapperig gebakken.
Neem je voor de stamppot een stamper mee, dan kun je kikkererwten of witte bonen met wat olie en knoflook tot een broodsmeerseltje stampen. Niet zo glad als in de keukenmachine natuurlijk (zeker niet als je geen zin hebt om die velletjes van kikkererwten te wrijven), maar noem het gewoon rustiek. Ook prima te doen met doperwten, indien je een diepvriesversie beschikbaar hebt.
Als je toch met de auto die kant uit gaat met een koelbox oid, dan zou je ook thuis een currypasta of pesto kunnen maken. Die blijven als ze onder de olie staan ook rustig een week goed indien je een beetje schone bereidingswijze hebt.