T. maakte, omdat we nog worteltjes hadden, de wortelpilav van Christiaan.
Echt een eeuwigheid geleden dat ik die zelf gemaakt heb...
Zou je misschien weer eens moeten doen dan! Heb jij toevallig het recept liggen voor haantje?
Oezbeekse wortelpilav
1 theekopje amandelen
1 grote ui, grof gesnipperd
250 g wortelen, in (halve) rondjes
1 rode paprika, grof gesnipperd
1 rood pepertje, zonder zaad en gesnipperd, of 1/2 tl cayennepeper
2 theekopjes basmatirijst
1/2 tl kaneelpoeder
1/2 tl kruidnagelpoeder
1/2 tl kardemompoeder
1/2 tl versgemalen peper
4 theekopjes water of bouillon
1 tl gedroogde oregano
zout
scheutje zonnebloemolie
Dompel ongeblancheerde amandelen een paar minuten in kokend water, giet ze af,
giet er koud water overheen en pel het schilletje er af. Fruit ze aan in zonnebloemolie
tot ze bruin kleuren. Neem ze uit de pan en fruit de ui 5 minuten aan. Voeg dan
de wortel, paprika en het pepertje of de cayennepeper toe en fruit het geheel
een paar minuten mee. Voeg dan de rijst, het kaneel-, kardemom- en
kruidnagelpoeder en versgemalen peper toe en roer het goed om zodat alles goed
vermengd wordt en de rijst glanst van de olie. Giet dan het hete water of de
hete bouillon erbij en strooi de oregano en zout naar smaak er overheen. Laat
het 10 minuten koken, haal het dan van het vuur en laat het nog minstens 10
minuten staan met de deksel erop, hierna de amandelen er doorheen te roeren.