Vegatopia Forum

Ardennen

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline karl

  • *****
  • 6.378
  • Geslacht: Man
Ardennen
« Gepost op: 29 augustus 2008, 18:00:53 »
Omdat er nu iets heel bijzonders te vieren was, buiten het feit dat heel het gezin tesamen was, dineerden we in La Ferronnière in Bouillon.
Het is een prachtige, karaktervolle oude villa boven het stadje gelegen.
De titel "gastronomisch" dat het zich toeëigent draagt het met recht en reden.
We hadden tijdig een vegetarische menu gevraagd (niet voorzien op de kaart) en de jonge chef bewees nog eens dat goede koks daar geen probleem mee hebben en dat integendeel als een uitdaging aanzien.
De amuses waren kleine zwarte olijven en even later een fris meloensoepje en een hartig tomaten-mozzarellaslaatje.
Eerst was er een op langwerpig bord gepresenteerde koude sla van gegrilleerde aubergine en met aceto balsamico begoten rucola.
Een fris, goed gekruid, de appetijt aanscherpend voorgerecht.
Daarna volgde een romig stoofpotje van verschillende groenten met truffelstukjes. (Voor de flexitariërs waren er kleine coquilles bij: het vraagt niet zoveel fantasie een gerecht te vegetariseren, als wat meer koks dat nu eens inzagen.)
Als derde gerecht was er risotto van wilde rijst (die ik al dente én smeuïg durf noemen) en kort gebakken, krachtig smakende, wilde boschampignons.
(Omdat wij via mail een voorgerecht en hoofdgerecht hadden gevraagd begon, met de aanvoer van steeds nieuwe bestekken, enige twijfel over duur, prijs, en nog aanwezige honger op te steken.)
Als verlichting volgde een verrassende sorbet die nu eens niet saai en mierzoet, doch verfrissend was en vol smaakcontrasten zat, o.a. door campari, donkere kersen en tomaten.
Het hoofdgerecht was een bord met drie verschillende fijne pasta's, met voor de flexitariërs
een zalmforel met groentecouscous.
De kaas erna was een knapperig gebakken geitenkaas, omringd door mooi contrasterende perzik-abrikoosstukjes.
Het dessert was een luchtig, warm rijstgebakje en straciatella-ijs met munt en chocolade.

Het was een memorabele eetervaring.

De chef kookt licht, verrassend, met aangename smaakcontrasten en met liefde voor de versheid en de smaak van het product. Zijn keuken is eerlijk, smakelijk en nooit vergezocht.

(En iets wat in Wallonië kan, en je zelden in Vlaanderen zal vinden: de prijs voor deze uitgebreide sterrenmenu was 55 euro.)


Offline karl

  • *****
  • 6.378
  • Geslacht: Man
Re:Ardennen
« Reactie #1 Gepost op: 23 augustus 2011, 09:04:21 »
We dineerden bij Bretts tegen de Belgische Hoge Venen (niet ver van Spa), waar we ook logeerden in de B&B.
Het was in de week, dus kon je nu niet kiezen uit de behoorlijk uitgebreide kaart die op vrijdag, zaterdag of zondag wordt aangeboden. Tijdens die dagen staat het ook open voor wie er niet logeert. (Maar groot is het niet, dus je moet zeker telefonisch reserveren.)
Op onze vraag naar vegetarisch (men werkt ook wel met vis, niet met vlees) kregen we een mooie menu met vooraf een groot bord met knapperige toastjes, belegd met kazen en groenten, en een koud rode biet/rode ui-soepje. Als hoofdgerecht een smakelijke en voedzame Shepherds pie. Op de kaart staat er ook moussaka, vol-au-vent, falafel, spaghetti bolognese.
Er is een zekere Engelse inspiratie omdat de aardige gastheer uit dat land komt. (Dus Nederlanders die met hun Frans worstelen kunnen er Engels spreken.)
Heerlijk rustig ook om er te logeren.
Uitzonderlijk dat je in het Zuiden des lands verschillende vegetarische gerechten op een kaart vindt.