Ik neem aan dat je de onvolprezen
nasi goreng (of bami goreng) bedoelt. Dat spul dat de Chinees met wat prei, gebakken ei en - indien niet uitdrukkelijk ongewenst - h@m serveert. De honig-nasi lijkt er in de verste verte niet op, een zoute, kunstmatige prut. Jawel, nasi goreng is een authentiek Nederlands gerecht, gebaseerd op Indonesisch restvoer (de Nasi/Bami Rames, nasi/bami goreng met alle resten van de babi pangang, saté oelek, tjap tjoy en wat dies meer zij, is de overtreffende trap).
Maar nasi/bami goreng is eigenlijk best lekker, als je het goed klaarmaakt. Het geheim is de kruiden: knoflook, pepertje (of sambal oelek), gember (vers en geraspt, gedroogd en geweekt, poeder - djahé), djintan (gemalen komijn), ketoembar (gemalen komijnzaad). In plaats van djintan en ketoembar van Conimex zou ik hele komijn- en korianderzaden nemen en die in de vijzel fijnmalen (veel meer smaak en aroma!)
Neem (voor twee personen):
- zo'n 150 gram rijst of mie, kook volgens gebruiksaanwijzing met voldoende zout
- zo'n 400 gram gemengde, fijngesneden groente (prei, wortel, paprika, ui, taugé)
- een omelet of gebakken ei (2 eieren) in reepjes, of in ketjap gebakken tofu, of gewoon niets
Verhit plantaardige olie (zonnebloemolie) in de wok, fruit knoflook/pepertje/ui, voeg groente toe, wok vrolijk tot de groente de gewenste consistentie heeft. Als je verse of gedroogde gember gebruikt, wok die vrolijk mee, voeg de djahé pas toe met de rijst. Dan de gekookte rijst of mie (en eventueel de reepjes ei/omelet of tofu) toevoegen, tezamen met de kruiden (djintan en ketoembar, naar smaak, in totaal een theelepeltje of drie, denk ik). Roer goed door elkaar en verhit vrolijk verder. In principe is de nasi/bami nu klaar. Je kunt het verder op smaak brengen met een lepeltje citroensap (versterkt de smaak), theelepeltje anijs (frisse component, redelijk authentiek), wat extra sambal (als je van pittig houdt), korianderblad (of koriander of anijs, niet beide tegelijk) en eventueel een extra scheut ketjap (maar dat is wel heel Nederlands). Beetje zout (of ve-tsin, voor de durfal) doet ook wonderen.
Selamat makan! Vergeet de atjar tjampoer en de cassave-kroepoek niet. Of loempiaatjes van de toko (kant-en-klaar in de diepvries, spotgoedkoop).