Vegatopia Forum

Rawfood

0 leden en 5 gasten bekijken dit topic.

Fleuro

Re:Rawfood
« Reactie #20 Gepost op: 05 februari 2009, 22:56:02 »
Hallo allemaal
Sinds enige maanden eet is grotendeels rauw. Heb veel op internet gezocht maar de meeste informatie is toch op buitenlandse sites te vinden. Ik zou graag in contact komen met mensen in Nederland die rauw eten. Heeft iemand tips waar ik terecht kan of een webdsite? Hoor het graag!

Groetjes

kees

Re:Rawfood
« Reactie #21 Gepost op: 07 februari 2009, 16:00:20 »
Wat ik mij afvraag...
Is confijten een bereidings-vorm van/voor raw food? omdat confijten altijd onder het kookpunt van water gebeurd en de celwanden van bijv groenten niet kapot gaan en dus niet gaan "lekken".

En valt een koude chemische (oxidatie) "garing" daar dan ook onder?


Offline Ligfietsertje

  • *****
  • 1.633
  • Geslacht: Man
Re:Rawfood
« Reactie #22 Gepost op: 07 februari 2009, 18:08:34 »
Is confijten een bereidings-vorm van/voor raw food? omdat confijten altijd onder het kookpunt van water gebeurd en de celwanden van bijv groenten niet kapot gaan en dus niet gaan "lekken".

Zonder de details kennen is de 'magische' temperatuur voor 'raw food' rond de 45 graden.  Bij temperaturen daarboven wordt het niet meer als raw food beschouwd.  Voor zover ik weet beschouwt men alles wat klaargemaakt wordt zonder dat de producten (of gebruikte ingrediënten) boven deze temperatuur wordt verhit als 'raw food'.

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Re:Rawfood
« Reactie #23 Gepost op: 07 februari 2009, 19:36:21 »
Is confijten een bereidings-vorm van/voor raw food? omdat confijten altijd onder het kookpunt van water gebeurd en de celwanden van bijv groenten niet kapot gaan en dus niet gaan "lekken".

Zonder de details kennen is de 'magische' temperatuur voor 'raw food' rond de 45 graden.  Bij temperaturen daarboven wordt het niet meer als raw food beschouwd.  Voor zover ik weet beschouwt men alles wat klaargemaakt wordt zonder dat de producten (of gebruikte ingrediënten) boven deze temperatuur wordt verhit als 'raw food'.
Ik zat ook even te denken, en het gaat over de heftigheid van de behandeling, want uiteindelijk willen ze dat er niets gebeurt dat niet extremer is dan de omstandigheden in het spijsverteringskanaal, want ze vinden dat anders enzymen en andere magische spullies dan onwerkzaam worden.

Ik zit dan af te vragen hoe ze bijvoorbeeld zouden staan tegenover het garen van dingen in citroensap. Omdat dat wél een garingsproces is (denaturering van eiwitten enzo, dus ook het verliezen van werkzaamheid van enzymen), maar tegelijk de pH in de maag veel lager is en het daar dus gewoon nog heftiger gebeurt.
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

kees

Re:Rawfood
« Reactie #24 Gepost op: 09 februari 2009, 19:05:28 »
Citaat
Zonder de details kennen is de 'magische' temperatuur voor 'raw food' rond de 45 graden.

ff nagezocht, het is 42 graden waarbij denaturatie begint, ook in het menselijk lichaam. Daaruit trek ik de conclusie dat dat (42 graden) de max temperatuur is waarbij rawfood bereidt dient te worden.(wiki)

Over het algemeen krijg ik de indruk dat extreem raw-foodisme niet gezond is. Het voedingcentrum adviseert 15-20% van de voeding gegaard in te nemen. (voedingscentrum)

Meer energie:
Als men begint met rawfood wordt het lichaam genoodzaakt efficienter om te gaan met de toegediende voedingsstoffen. Het afbreken van rauwe voeding kost meer energie en kan dus op de -->langere<-- termijn zorgen voor gewichtsverlies mits niet genoeg koolhydraten etc. Lichaamswarmte, Bewegingsenergie, weefselonderhoud worden door het lichaam op peil gehouden. Aanmaak van nieuw weefsel kan worden verwaarloosd door het lichaam bij energie gebrek.
http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/foods/cruciferous/index.html

Tandbederf/verlies:
Het gebruik van zout en caffeine schijnt dit proces te versnellen. In-name van Vitamine D2 (niet dierlijk, ergocalciferol) helpt enigzins versnelde tanderosie te voorkomen(veelal in scheuten als alfalfa). Ook het eten van (ongekookte) spinazie schijnt in combinatie met raw-foodisme erg SLECHT te zijn voor je tanden.

Ik persoonlijk zou heel erg uitkijken als ik de keuze neem om zo te leven en hoogst waarschijnlijk een professionele dieetist raadplegen. De reacties verschillen van persoon tot persoon en er zijn veel variabelen zoals menstuatiecyclus, leefomgeving en genetische bepalingen etc etc die de lange-termijn uitkomst uiteindelijk bepalen.

Lalena

Re:Rawfood
« Reactie #25 Gepost op: 17 maart 2009, 17:42:38 »
Ik heb ook wel eens over Raw Food nagedacht, maar ik ben toch tot de conclusie gekomen dat ik het echt niet zou kunnen want ik hou veel te veel van koken. En bovendien vraag ik me ook af of het wel zo gezond is.. misschien in een tropisch land waar het altijd warm is. Maar in de winter eet ik toch liever een warme groentesoep dan een bord koude salade.

Offline Ligfietsertje

  • *****
  • 1.633
  • Geslacht: Man
Re:Rawfood
« Reactie #26 Gepost op: 17 maart 2009, 18:00:26 »
Maar in de winter eet ik toch liever een warme groentesoep dan een bord koude salade.

Vermits men ook zaken die opgewarmd worden tot 42° C nog als Raw Food beschouwt staat Raw Food dus niet per definitie gelijk met koud eten.

Offline Dame Noire

  • ***
  • 326
  • Geslacht: Vrouw
Re:Rawfood
« Reactie #27 Gepost op: 17 maart 2009, 20:27:27 »
Maar in de winter eet ik toch liever een warme groentesoep dan een bord koude salade.

Vermits men ook zaken die opgewarmd worden tot 42° C nog als Raw Food beschouwt staat Raw Food dus niet per definitie gelijk met koud eten.

Ja, maar voor de beleving is dat toch echt wat anders dan een stomend bord soep/chili/etc. Alleen om die reden zou ik nooit Raw Foodist worden, ik zou het ZO koud hebben!

Offline greet

  • *****
  • 2.671
Re:Rawfood
« Reactie #28 Gepost op: 17 maart 2009, 20:37:55 »
ik ook!  :)

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re:Rawfood
« Reactie #29 Gepost op: 17 maart 2009, 21:24:00 »
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Rosanne

  • **
  • 81
  • Geslacht: Vrouw
Re:Rawfood
« Reactie #30 Gepost op: 19 maart 2009, 18:18:04 »
Er zit een leuke theorie achter, maar ik vraag me af of die klopt.
Heb er geen onderzoeken over gelezen, dus in zoverre heb ik geen recht van spreken.
Toch zet ik een groot aantal vraagtekens bij de volwaardigheid van een 'rauw' dieet.

Ook heb ik nog een paar vragen.
In dit/deze? topic wordt het rauw eten in één adem genoemd met dierlijk voedsel. Als je geen dierlijk voedsel wilt eten kun je je groenten en aardappelen toch wel gewoon koken? En: als je 'rauw' eet kun je toch ook bijvoorbeeld rauwe vis en rauwe melk consumeren?

Over het koken van water: zit er volgens de rauwe religie in water geen 'levenskracht' die je 'doodkookt'?

Offline greet

  • *****
  • 2.671
Re:Rawfood
« Reactie #31 Gepost op: 19 maart 2009, 23:12:01 »
Bij mij hoort dat bij dezelfde slag van redeneren als 'water in de microgolf is slécht!'  Wegens stralingen die schadelijk zouden zijn. Basisfysica, iets vreemd voor velen  ::)

Offline Ligfietsertje

  • *****
  • 1.633
  • Geslacht: Man
Re:Rawfood
« Reactie #32 Gepost op: 19 maart 2009, 23:48:32 »
Bij mij hoort dat bij dezelfde slag van redeneren als 'water in de microgolf is slécht!'  Wegens stralingen die schadelijk zouden zijn. Basisfysica, iets vreemd voor velen  ::)

'Echte' rawfooders - hoewel soms erg sympathieke mensen (ik heb er al een paar keer enkele ontmoet) geloven inderdaad in zaken als 'levensenergie', energiebanen, 'levend voedsel', kirlian fotografie (om het voorgaande waar te nemen), ... Tevens zijn ze er van overtuigd dat gekookt voedsel om zijn minst 'dood', maar zelf ongezond is.  Dat vind ik onzin.

Maar net zoals bij vegetariërs is er ook bij rawfooders veel variatie. En naast de rawfooders die er van overtuigd zijn dat gekookt voedsel een aanslag voor de gezondheid is en dus te vermijden is zijn er ook wel wat rawfooders die er van overtuigd zijn dat een behoorlijk hoeveelheid rauw eten de gezondheid bevorderd en de meeste mensen veel te veel gekookt of anders warm bereid voedsel tot zich nemen.  Zulke mensen eten voor een behoorlijk deel rauw maar vermijden niet alle andere voedsel.  Voor zo'n visie kan ik wel respect hebben en ik ben geneigd om te geloven dat dat een positieve bijdrage tot gezond leven kan leveren.

Offline greet

  • *****
  • 2.671
Re:Rawfood
« Reactie #33 Gepost op: 20 maart 2009, 00:07:05 »
Ik heb respect voor iedereen zijn visie geloof, hoor  :-*

Maar als ze met 'bewijzen' aankomen die op niks slagen... Ik wil dan uitleggen waarom die bewijzen op niks slagen. En dat is al meerdere keren niet gelukt omdat die mensen geen basiskennis hebben van de zaken waarover ze 'specialist' zijn. Daarom kwam het er mss wat over-een-kam-scherend uit  :-[. Maar toch: jeej microgolf! ;D

Schanulleke

Re:Rawfood
« Reactie #34 Gepost op: 22 maart 2009, 16:29:48 »
Maar net zoals bij vegetariërs is er ook bij rawfooders veel variatie. En naast de rawfooders die er van overtuigd zijn dat gekookt voedsel een aanslag voor de gezondheid is en dus te vermijden is zijn er ook wel wat rawfooders die er van overtuigd zijn dat een behoorlijk hoeveelheid rauw eten de gezondheid bevorderd en de meeste mensen veel te veel gekookt of anders warm bereid voedsel tot zich nemen.  Zulke mensen eten voor een behoorlijk deel rauw maar vermijden niet alle andere voedsel.  Voor zo'n visie kan ik wel respect hebben en ik ben geneigd om te geloven dat dat een positieve bijdrage tot gezond leven kan leveren.

Goed gezegd, ligfietsertje. Op die manier zou ik ook wel rawfoodist kunnen zijn!

Klopt het trouwens dat rawfoodisten wel dingen drogen? En dat ze daar een soort droogmachine voor gebruiken?
« Laatst bewerkt op: 22 maart 2009, 16:32:28 door Schanulleke »

Kiwi

Re:Rawfood
« Reactie #35 Gepost op: 22 maart 2009, 16:37:26 »
Dat klopt inderdaad, en zo'n droogmachine is een dehydrator.

Offline Ligfietsertje

  • *****
  • 1.633
  • Geslacht: Man
Re:Rawfood
« Reactie #36 Gepost op: 22 maart 2009, 19:04:17 »
Dat klopt inderdaad, en zo'n droogmachine is een dehydrator.

Inderdaad, en daar maken ze zelf niet-gebakken crackers (als broodvervanger) mee.

Kiwi

Re:Rawfood
« Reactie #37 Gepost op: 22 maart 2009, 19:06:01 »
Klopt. Ik heb na een lezing over raw-food wel eens van die crackers geproefd. Best lekker, beetje soepgroenteachtig, maar man oh man, wàt een werk om ze te maken!

Jarno

Re:Rawfood
« Reactie #38 Gepost op: 26 april 2009, 14:10:52 »
Ik ben sinds kort begonnen af en toe gewoon lekker rauw te eten. Dingen als bloemkool, broccoli, champignons, paprika, ui, wat courgette, etc. (Naast dingen als fruit en tomaat, die ik uberhaupt al voornamelijk rauw at.)

Het is interessant om eens rond te surfen om informatie over een dergelijk dieet te vinden, maar ik kan begrijpen dat mensen snel afknappen van al die zweverige BS. Dit is echt zo'n -isme, en het is moeilijk om zinvolle informatie (dat er bij koken/bakken bijvoorbeeld vitamines verloren gaan, duhhh) te scheiden van het zorgwekkende gelul ("Whole, live foods carry ... complex nutritional messages that vibrate with frequencies that energize your body."). Waarom wordt ook overal gesproken van Raw Food? Het is gewoon rauw eten, dat kan ook in het Nederlands en er zijn geen hoofdletters voor nodig.

Aan de andere kant is het ook wel weer tekenend dat onbewerkt voedsel door de meeste personen als uitzondering op de regel wordt gezien (oftewel dat gekookt/gebakken voedsel de norm is), en dat daar dus juist een speciale aanduiding voor nodig is. Maar goed, daar zijn tegenwoordig genoeg voorbeelden van te verzinnen.

Binnenkort een keertje bij de Noordermarkt rondsnuffelen, ik woon immers zowat om de hoek..

ps. Wat betreft daadwerkelijke risico's van rauw eten.. we hebben het toch miljoenen jaren vrij goed gedaan, niet?
« Laatst bewerkt op: 26 april 2009, 14:42:28 door Jarno »

Offline Ligfietsertje

  • *****
  • 1.633
  • Geslacht: Man
Re:Rawfood
« Reactie #39 Gepost op: 26 april 2009, 15:44:59 »
ps. Wat betreft daadwerkelijke risico's van rauw eten.. we hebben het toch miljoenen jaren vrij goed gedaan, niet?

Ik ben het eens met wat je schrijft, op dit laatste zinnetje na.  Als je kijkt naar de gemiddelde levensverwachting van de mens, is het toch wel twijfelachtig dat we het 'miljoenen jaren toch vrij goed gedaan hebben'.  Ik weet dat de gemiddeld veel kortere levensverwachting ook veel te maken had met hogere kindersterfte en andere factoren die los staan van de voedingswijze maar men kan toch niet aan het feit voorbij dat onze zeer hoge gemiddelde levensverwachting en het grote aantal zeer oude mensen en recent fenomeen is.