Ah, zo maakt het dan niet uit hoeveel desem je exact hebt?
Welk recept heb jij gebruikt voor desem?
En hoeveel bloem en water voeg je toe?
Nee hoor, dat maakt in principe niet uit. Als het niet genoeg gerezen is moet je gewoon wat langer wachten.
Mijn desemrecept is:
bloem water wachten
eventueel aangezuurd in het begin, maar dat heb ik hierboven al beschreven. Het voordeel van desem is dat het allemaal niet zo veel uitmaakt.
Mijn broodrecept:
ongeveer 1 a 2 dl desem, goed bubbelend
9dl water
9gram zout
bloem/meel/speltmeel/maismeel of net wat ik in huis heb, meestal een mengsel, toevoegen en doorroeren totdat het een dikke pap wordt.
Na een dag (geen etmaal) nog meer meel toevoegen en kneden en in ingevette vormen doen (ik maak anderhalf brood per keer)
Er zijn eventueel ook pompoenpitten, zonnepitten, lijnzaad, restje rijst, gedroogde tomaten, rozijnen, gedroogde abrikozen toegevoegd (van de laatste 3 in mijn geval maximaal 1 tegelijk).
Een nacht laten rijzen en een uur bakken op 200 graden. Ik verwarm de oven niet voor.
Soms rijst het niet zo goed, waarschijnlijk was het dan te koud of had ik langer moeten wachten, maar dat kan niet want ik wil graag ontbijten, of het rijst de pan uit. Dat is dan jammer, volgende keer beter.