Dit is wel een onderwerp wat me heel erg bezighoudt. Door het boek 'Confessions of an eco sinner' van Fred Pearce ben ik veel meer gaan nadenken over alles wat een mens allemaal kan kopen en wat dat voor gevolgen heeft. Het is geen prekerig boek, het geeft een heel genuanceerd beeld van de gevolgen van wat we kopen of doen. Soms blijkt het anders te zijn dan we denken - bijvoorbeeld heel schone stranden zorgen juist voor minder voedingsstoffen in het water en vliegreizen zijn niet per definitie slechter dan treinreizen. Aan de andere kant, een van de dingen die ik schokkend vond en waardoor ik ook niet veel trek meer had in vlees was dat vrije uitloop kippen maar een paar weken langer leven dan 'gewone' bio-industriekippen die met zes weken slachtrijp zijn. Als dat nou 'het verschil' moet maken, laat dan maar zitten.
Een tijdje geleden had ik al een lijstje gemaakt van dingen die ik goed of minder goed doe, dus bij deze.
De dingen die ik goed doe:
- groene stroom
- ik ben lid van Groen Links (en probeer een beetje actief te zijn daar)
- ik doneer aan Greenpeace, WNF, Stichting Noordzee en de Vogelbescherming
- ik ben online campaigner voor Greenpeace en WNF en moderator voor In Actie
- kleine, zuinige auto
- papier en glas recyclen
- ik heb een abonnement op Diergaarde Blijdorp - is dat goed of niet? Ik denk dat het positief is omdat mensen meer leren over dieren (bewustzijn en respect voor dier en natuur) en vanwege de fokprogramma's. Alhoewel er natuurlijk overduidelijk ook nadelen zijn, zoals het houden van dieren in onnatuurlijke situaties en het creeren van stromen van toeristen en het stimuleren van consumptie...
- het gebruiken van diervriendelijke en milieuvriendelijke cosmetica, met name Lush (fairtrade, dierproefvrij, veel vegan, minimal packaging)
- bankieren bij ASN (duurzame bank, pvc-vrije passen)
- korter douchen (mijn zandloper is inmiddels ook overleden, moet maar weer een nieuwe bestellen want het helpt wel)
- apparaten zo min mogelijk op standby laten staan (waar trek je de grens? haal je de telefoon uit het stopcontact als je naar je werk gaat? ik niet. maar de tv, de wii en de oplader van m'n mobiel gaan wel uit)
- ik probeer wel m'n eigen boodschappentas mee te nemen; eerlijkgezegd vergeet ik het weleens omdat ik namelijk boven een supermarkt werk en dan soms na m'n werk nog ongepland iets ga halen)
- ik vlieg niet; ik wil wel een keer naar Zuid-Afrika, maar misschien is dat ook wel de enige vliegreis die ik ooit wil maken.
- ik ga weinig op vakantie (dit jaar toevallig drie keer - twee weekendjes dan en een weekje, en ook niet te ver van huis - maar dat kun je echt gerust zien als compensatie voor een erg vakantie-arm leven na een hectische periode).
- ik zet netjes mijn motor uit voor de brug of in de file
- ik zet de verwarming laag - vorig jaar ben ik al van 20 graden naar 19 gegaan en momenteel is dat echt mijn maximum. De verwarming staat ergens tussen de 17,5 en 19 graden, afhankelijk van wat ik aan het doen ben, hoe lang ik thuis ben, etc.
- ik was op 40 graden, maar vaatdoekjes toch echt op 60 of soms 90 (aan de andere kant koop ik dus niet steeds nieuwe vaatdoekjes en katoen is echt een dramaproduct voor het milieu - en over de milieueffecten van een voedselvergiftiging door het schoonmaken van het aanrecht met een vies doekje moeten we het maar niet hebben =P)
- ik probeer zuinige apparaten te kopen
- probeer spaarlampen of nu led-lampen te kopen
- ik heb een eco-button (die ik soms vergeet te gebruiken)
- zuivel kan ik niet goed tegen, dus gebruik ik nauwelijks (in hagelslag of kaas alleen, met mate) en eieren alleen biologische vrije uitloop.
Dingen die ik heb verbeterd sinds mijn vorige evaluatie:
- ik ben vegetarisch gaan eten
- ik koop meer tweedehands (boeken - overigens wel per post, of dat nu beter of slechter is dan zelf naar de stad gaan om er een te kopen weet ik niet)
- ik eet geen producten met palmolie of foute soja; als op een product 'plantaardige olie' staat koop ik het voor de zekerheid niet
- ik koop liever geen blikjes en halveliterflesjes, al is het soms wel erg praktisch. Voor noodgevallen heb ik wel kleine flesjes water achterin de auto bijvoorbeeld, denk aan een lange file in de felle zon. Als het moet, koop ik tegenwoordig liever pakjes als ik kleine hoeveelheden wil voor een dagje uit, dat schijnt het milieuvriendelijkste alternatief te zijn.
- ik koop meer biologisch en fair trade
- in de zomer fiets ik vaker naar de stad (7,4 km) en in de winter probeer ik de metro te nemen, al rijd ik dan stiekem soms naar de metro met de auto (wat op zich heel triest is, maar aan de andere kant mankeer ik dan weer wat dingen waardoor ik m'n spullen maar moeilijk van de metro naar huis kan dragen en in de winter fietsen lukt ook niet zo goed).
- ik probeer minder eten weg te gooien - soms lukt het, soms minder. Het gaat nogal eens fout als je opeens wordt uitgenodigd om te blijven eten, terwijl je eten thuis al klaar staat in de koelkast of zo. Heel vervelend, en mijn vriesvak is niet echt toereikend. Maar het gaat wel veel beter - vroeger had ik een fobie voor vruchtensap uit bijna-lege pakken, daar ben ik wel overheen. En ik gooi ook niet alles meer klakkeloos weg omdat de tht-datum verstreken is, maar ruik/proef eerst even of het nog goed is.
- ook ben ik veel actiever geworden in het aanspreken van bedrijven, door ze te e-mailen wanneer ik iets 'slechts' op de ingrediëntenlijst tegenkom
- ik koop planten in plaats van snijbloemen, ter decoratie - gaan veel langer mee
Wat ik nog beter kan doen:
- toch minder met de auto gaan; naar m'n werk is eigenlijk niet te doen met OV, maar ik kan wel met het OV naar m'n cursus gaan ipv met de auto (aan de andere kant, nauwelijks brandstofkosten en 9 minuten reistijd, of minimaal 38 minuten met het ov en 1,46 euro.... de auto is wel heel verleidelijk...).
- bij electronica opletten op de milieuvriendelijkheid; dat nintendo zo slecht uit de test kwam deed me toch wel schuldig voelen over de wii.
- milieuvriendelijkere schoonmaakmiddelen gebruiken, dus niet meer vallen voor de reclamespotjes waarin je de badkamer in 30 seconde schoon kan maken met het vernieuwde wonderschuim oid; water met wat azijn werkt ook prima
- in het algemeen minder kopen
Volgens verschillende voetafdrukmeters is mijn voetafdruk niet eens zo veel minder als van de 'gemiddelde' mens - ik kan me dat nauwelijks voorstellen eigenlijk. De gemiddelde Nederlander koopt iedere twee jaar een nieuw mobieltje, de gemiddelde auto is veel minder zuinig dan de mijne, de gemiddelde Nederlander gaat vaker en verder op vakantie, koopt veel minder biologisch, eet vlees, eet zuivel, woont groter, heeftkinderen, verdient meer (dus consumeert waarschijnlijk meer) en koopt kleding ook als de oude kleding nog niet versleten is. Mijn tv is tweedehands (en geen plasma of lcd), mijn meubelen zijn tweedehands en 18 jaar oud (en nog mooi, dus ze gaan voorlopig niet weg), mijn computer is vijf jaar oud, mijn andere tv (slaapkamerformaat) is ook al een jaar of zeven schat ik, kleding doe ik pas weg als de gaten erin vallen, de printer is tweedehands, zelfs de meeste van m'n gordijnen, vitrage, de fotoprint op de muur komt van marktplaats, pas ordners en een ladekastje bij het grof vuil vandaan gehaald, etc. Dus ik snap echt niet hoe ik zo slecht uit de test kan komen. Behalve die ca. 12000 kilometer per jaar met de auto, waarvan het meeste voor m'n werk, doe ik niet echt iets fout vind ik.