Zal ik eens even ontopic gaan:
Ik ben blij dat de horeca rookvrij wordt. Hier wordt vooral gesproken over restaurants met daarin een rokersruimte (wat ik ook prima zou vinden, in plaats van een algeheel rookverbod), maar de horeca is natuurlijk veel meer dan dat. Ik herinner me vele avonden uit, naar concertjes enzo. Zodra je de deur van de zaal opendoet, stap je een dikke walm binnen. Je hebt een kwartier nodig om te wennen aan de rotzooi die je inademt, als je thuiskomt lig je de hele nacht in bed te hoesten en de volgende dag voelt je keel verrot terwijl je zelf niet één peuk hebt gerookt. En dan heb ik het nog niet eens over de geur die in je kleren en je haar gaat zitten. Een restaurant, nouja, daar zit je doorgaans naast mensen aan een tafeltje die er na het eten (of misschien tussendoor) eentje opsteken. Maar concertzalen (en ook kroegen), daar wordt aan de lopende band gerookt en dat vind ik veel storender en ik ben blij dat dat straks voorbij is. Zo.