Linzensoep voor beginnersEr komen af en toe vragen over hoe het best de edele linze, waarvan een kooksel door Esau geruild werd voor zijn eerstgeboorterecht, volksvoedsel bij de oude Grieken en daar vastgelegd in het gezegde over
nouveau riche "nu list hij geen linzen meer", bron van heimwee naar everzwijnen bij Obelix en tegenwoordig door de jaren '70 risee onder de vegetarische voedingsmiddelen, in een soep te verwerken.
En omdat ik vaak die vragen beantwoord, en denk dat de linze wel wat meer aandacht mag krijgen, deze
tutorial, samengesteld uit een aantal eerdere posts (ik ben niet gek, alleen gek van linzen).
Linzen zijn er (om het simpel te houden) in twee varieteiten. Bruine, en rode. De rode zijn de bruine, maar dan ontdaan van hun schilletje zodat ze sneller gaar zijn. De rode zijn fijner van smaak en prettiger voor het oog. De bruine is vullender. Een speciale varieteit van de bruine linze is de puy linze, die in Frankrijk verbouwd wordt. Deze is zeer moeilijk kapot te koken en daarom erg aantrekkelijk in soepen die geen bruine prut mogen worden, bijvoorbeeld omdat schoonmamma mee-eet.
Om te beginnen een paar algemene aanwijzingen, waarvan de belangrijkste toch wel is
om het simpel te houden, gevolgd door een paar recepten.
AlgemeenBegin eventueel met ui en knoflook te fruiten in (olijf)olie of kook deze ingredienten direct met water of boullion en de linzen (bruine of rode, een theekopje per persoon voor genoeg soep voor een maattijd) en breng het op smaak brengen zout, peper en azijn of citroensap.
Dan kan je hier op varieren:
- (Geraspte) wortel toevoegen
- Komijnzaad meefruiten of komijnpoeder toevoegen
- Cayenne-, paprika- of chilipoeder toevoegen
- Tomaat of tomatenpuree toevoegen
- Eén lepel per persoon rijst of bulgur mee laten koken tot het gaar is
- peterselie of koriander of spinazie als garnering gebruiken
Je kookt de boel totdat je het goed vindt, desnoods voeg je nog een beetje water toe om de boel te verdunnen.
Lekker met pitabroodjes, turks brood, stokbrood of wat voor 'n goed brood dan ook.
Persoonlijk ben ik tegen het gebruik van aardappels, selderij (zowel knol- als stengels) en prei in linzensoep omdat dat de boel teveel op snert laat lijken. Waarom zou je?
Lees ook:
Conor Prefers Cookies To Lentil Soup. Tough Cookies Conor.Recepten(zonder exacte maten)
Simpele bruine linzensoepUi
Knoflook
Bruine linzen
Laurierblad
Olijfolie
Zout
Peper
Azijn
Breng de gewassen linzen in water aan de kook en giet ze na een paar minuten af. Breng ze dan met vers water opnieuw aan de kook, doe er de (eventueel in kwarten gesneden) ui en de (eventueel in plakjes gesneden) knoflook bij. Kook totdat de ui en de linzen zacht zijn. Voeg eventueel nog water toe. Breng op smaak met zout, peper en azijn.
Egyptische rode linzensoepKomijnzaad
Ui
Knoflook
Rode linzen
Gedroogde rode peper of cayenne
Olijfolie
Zout
Citroensap of citroen
(Blad)peterselie
Fruit het komijnzaad in de olijfolie aan tot het donkerder wordt. Fruit dan de in grove stukken gesneden ui en de uitgeperste knoflook mee totdat de ui glazig wordt. Voeg water, de gewassen rode linzen, zout en de rode peper toe. Laat het geheel koken tot het een puree is. Voeg eventueel nog water toe. Maak af met zout, citroensap en gesneden peterselie.
Syrische rode linzensoepUi
Wortel
Rode linzen
Olijfolie
Ui
Knoflook
Gemalen komijnzaad
Zout
Peper
Citroensap of citroen
Breng de fijngesneden ui, geraspte wortel en gewassen rode linzen met zout in water aan de kook, en kook het tot het een puree is. Voeg eventueel nog water toe. Breng op smaak met komijn, zout, peper en citroensap en kook nog even door.
Fruit de fijngesneden ui met uitgeperste knoflook in de olijfolie zachtjes glazig en serveer de soep met de gefruitte uien en (extra) citroensap.
Turkse linzensoep (link)
(aanbevolen door Hizikigrrrl)
Lentils were said by the Prophet to increase sympathy and humility.
Minestrone met pompoen, venkel en linzen(met dank aan Artemis)
Ui
Venkelknol
Venkelzaad
Puy linzen
Pompoen
Olie
Zout
Peper
Fruit de grof gehakte ui aan in olijfolie tot ie begint te kleuren, fruit vervolgens een fijngehakt venkelknolletje (zonder het groen) mee, en doe er dan water, zout, en het venkelzaad en een de gewassen puy linzen bij. Kook het geheel een half uur, en doe er dan de pompoen in blokjes bij. Kook nog ongeveer een kwartier tot de pompoen zacht is, en doe er dan het venkelgroen, en zout en peper naar smaak bij. Serveer met ciabatta.
NaschriftLinzen kunnen ook het met rijst, als kichri, koshari of mujadarra ook goed smaken. Maar dat - en uitwijdingen over indiase dals - eventueel later...