Vandaag gekookt. Iets te veel linzen en rijst gebruikt maar heel lekker. Je zou niet verwachten dat granaatappel, kaneel, munt en rozijntjes het goed doen in linzensoep, maar toch:
Granaatappelsoep
1 kleine ui, fijngesneden
500 ml water
1/3 theekopje bruine linzen, gewassen
1/2 theekopje basmatirijst of andere langkorrelige rijst (geen snelkookrijst)
1 granaatappel
1/4 TL kurkuma
verse peterselie, fijngesneden
limoensap
1 TL suiker
1 TL gedroogde munt
1/4 TL kaneel
1/3 theekopje rozijntjes
olie
zout en peper
Fruit de ui glazig in de olie, giet het water erbij en voeg de linzen en de kurkuma toe. Kook het geheel een half uur, en voeg dan de rijst toe en laat het geheel vervolgens nog een kwartier koken. Rol de granaatappel tussen je handen totdat hij meegeeft (dan zitten de zaadjes los), snij de granaatappel open en lepel de inhoud in de soep. Voeg zout, zuiker, peterselie en limoensap toe, en eventueel water om de soep op de gewenste dikte te krijgen. Laat het geheel nog een kwartier koken en breng dan de soep op smaak met de overige kruiden en specerijen. Garneer de soep met de rozijntjes.
Serveer met (turks) brood.
Maakt ongeveer een halve liter, samen met brood genoeg voor 1 a 2 personen als maaltijd.