Vegatopia Forum

Soep

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

smikkeltje

Re:Soep
« Reactie #160 Gepost op: 17 oktober 2006, 10:11:53 »
gisteren lekkere soep, met ui, champignons, groen paprika, veel kerrie, beetje sambal, ketjap en gembersiroop. en vermicelli.

Offline J@n

  • 99% uitgekookt
  • *****
  • 10.299
Re:Soep
« Reactie #161 Gepost op: 17 oktober 2006, 10:46:35 »
- Scheut Hoeheetdatspul

Vloeibare geitenwollensok?

Harry

Re:Soep
« Reactie #162 Gepost op: 17 oktober 2006, 10:55:17 »
- Scheut Hoeheetdatspul

Vloeibare geitenwollensok?

Sandalig! Hoe kun je dat nu van Aiko denken? ;)

Aiko

Re:Soep
« Reactie #163 Gepost op: 17 oktober 2006, 11:03:00 »
Sojasaus, zo heet dat spul, herinner ik mij net seconden geleden.

Help mij herinneren dat ik J@n torpedeer ter enorme wraak bij de eerst volgende mogelijkheid.

mirrie

Re:Soep
« Reactie #164 Gepost op: 13 november 2006, 16:48:09 »
En het is alweer een tijdje tijd voor pompoensoep! O, ja!

Offline Twilightje

  • ***
  • 299
  • Geslacht: Vrouw
Re:Soep
« Reactie #165 Gepost op: 14 november 2006, 02:47:03 »
En het is alweer een tijdje tijd voor pompoensoep! O, ja!

Mijn zus heeft er onlangs gemaakt met banaan, kokosmelk, wortelen en curry bij: heerlijk.

Offline Wombat

  • *****
  • 2.706
Re:Soep
« Reactie #166 Gepost op: 20 december 2006, 19:22:06 »
pompoensoep is inderdaad lekker. Ik maak hem met half pompoen, half aardappel. Laten koken tot gaar, pureren, er dan enige ontvelde gepureerde tomaten bijdoen, doorwarmen, maar niet meer laten koken want dan gaat de lekkere frisse smaak van de tomaten eraf, afmaken met eventueel bouillonblokje naar keuze, peper, zout, scheutje tabasco (zout en tabasco moeten echt). Serveren met een leuk hartje van olijfolie erin gegoten, of met een lepeltje (lekkere, niet die vieze van de AH!) creme fraiche.

sanneisabelle

heerlijke arabische wortelsoep
« Reactie #167 Gepost op: 14 januari 2007, 12:09:03 »
Dit recept vond ik op vakantie, het is makkelijk te maken en mmmmmm!

Nodig:
- 2 winterpenen
- 1/2 l groentebouillon (van blokje)
- 1 theel honing
- 4 eetl room
- 1 kruidnagel
- 1 kaneelstokje
- 1 stukje gember of 1/2 theel gemberpoeder
- 1 snufje kardamon
- 1 snufje nootmuskaat
- zout en peper

Schil de wortels en snijd in dunne plakjes, breng in een pan aan de kook met alle ingredienten behalve de honing en room.
Ongeveer 10 minuten koken tot wortels gaar zijn. Van vuur halen en pureren, honing en roon toevoegen, roeren en KLAAR!
(Voor meer exotische smaak 100 ml bouillon vervangen door 100 ml verse sinaasappelsap)

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden, mijn dochter van 2,5 vond hem ook TOP. :-*

Offline Laurita_27

  • ****
  • 979
  • Geslacht: Vrouw
Re:wortelsoep?
« Reactie #168 Gepost op: 19 januari 2007, 12:57:50 »
Ik heb nog een zak winterwortelen liggen en wil weleens proberen om wortelsoep te maken. Heeft er iemand nog een lekker receptje liggen?
Ja, wortel-kokossoep! Een eigen brouwsel, en superlekker!
Ik gebruik meestal een halve zak winterpeen, boullion, 1 blik kokosmelk, een pepertje (die ik heel meekook en later eruit haal, maar het is maar net hoe pittig je 'm wilt) kruiden als korianderzaad en komijnzaad en verse koriander bij het opdienen. Alles koken en de staafmixer erin. Lekker met naanbrood erbij.
"It’s how you see the world
How many times can you see
You can’t believe what you learn" (by Coldplay)

Online Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.578
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re:Soep
« Reactie #169 Gepost op: 19 januari 2007, 13:19:16 »
Klinkt een beetje als 'mijn' wortelsoep, Laurita  :)

Gisteravond na de voorstelling hebben we nog wat gedronken en gesnackt in Sol y Mar (loungeding in Hannover, de naam paste natuurlijk niet echt bij het weer en de hoeveelheid gestrande reizigers in het nabijgelegen station). Overbuurvrouw at een kom gember-wortelsoep. Helaas niet kunnen proeven, want er zat dode kip doorheen. Dit weekend maar eens experimenteren.
Gemüse ist mein Fleisch

Offline Laurita_27

  • ****
  • 979
  • Geslacht: Vrouw
Re:Soep
« Reactie #170 Gepost op: 19 januari 2007, 21:44:47 »
Klinkt een beetje als 'mijn' wortelsoep, Laurita  :)

Nietus! Is "mijn"soep! Dan heb jij 'm van mij gepikt..... ;)
"It’s how you see the world
How many times can you see
You can’t believe what you learn" (by Coldplay)

Haroun

Re:Soep
« Reactie #171 Gepost op: 27 januari 2007, 14:50:34 »
Vraagje.

Ik heb laatst wortelsoep gemaakt. Ik heb de ingredienten gekookt en het geheel met een staafmixer gepureerd. Het was een lekkere soep, maar wel aan de dikke kant. Het deed mij een beetje aan babyvoeding denken.  :)

Hebben jullie tips om zelfgemaakte soep qua substantie iets dunner te maken, zonder dat de smaak verloren gaat?

En maakt het verschil of ik het met een staafmixer pureer of in een blender?


Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Re:Soep
« Reactie #172 Gepost op: 27 januari 2007, 15:04:12 »
Bij wortelsoep zou je wortelsap toe kunnen voegen. En wat boullionpoeder of zout.
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

Offline Sanja

  • Forumkenner 2005
  • *****
  • 2.541
Re:Soep
« Reactie #173 Gepost op: 27 januari 2007, 15:52:10 »
En maakt het verschil of ik het met een staafmixer pureer of in een blender?
Het ligt er volgens mij meer aan hoe lang je het doet (hoe langer hoe 'luchtiger'). Ik vind voor soep een staafmixer handiger omdat een blender zo'n gesmeer is.
If you were a river in the mountains tall,
The rumble of your water would be my call

Offline sersero

  • ***
  • 382
  • Geslacht: Vrouw
    • Koerdische recepten
Re:Soep
« Reactie #174 Gepost op: 29 januari 2007, 10:41:53 »
Van de natuurwinkel, toegestuurd door een vriendin:

Pikante appelsoep

- 0,2 liter appel diksap
- 0,8 liter (groente)bouillon van tabletten
- 2 uien in ringen
- 1 theelepel kerriepoeder
 
olie of boter om te bakkenUiringen glazig bakken in olie of boter.
Kerriepoeder erdoor roeren tot deze lekker ruikt.
Appeldiksap en helft bouillon toevoegen.
Soep 15 minuten zachtjes koken  
en daarna rest bouillon toevoegen.
Soep goed doorwarmen en heet serveren.

Maïsmaaltijdsoep
 
- Ekoland zoete mais Demeter (360 g)
- Morgenstond Bio tofu fijngehakt aromé (180 g)
- gezeefde tomaten (700 g)
- 0,3 liter water  
- 3 eetl. groentebouillon (of 2 bouillonblokjes)
- 1 theel Italiaanse kruiden
- 100 g geraspte (pittige) kaas

Gezeefde tomaat met water, groentebouillon  
en Italiaanse kruiden verwarmen.
Maïs en tofu toevoegen en dit geheel nog  
10 minuten zachtjes laten koken.
Voor het serveren kaas erdoor roeren.  
Lekker met (stok)brood.

(week 42 - 2005)

Preisoep met fetha
(voor 4 personen - bereidingstijd 30 min)

- 2 dunne preien (ong. 350 g)
- 200 g crème fraîche
- 0,75 liter (groenten)bouillon  
- (van poeder of blokjes)
- fetha naturel (200 g) - in blokjes
- (olijf)olie om te bakken

Prei wassen en in dunne ringen snijden
In wat olie prei gaar stoven (ong. 10 min)
Prei pureren met helft bouillon
Soep afmaken met rest bouillon en crème fraîche
Goed doorwarmen
Fethablokjes over de borden verdelen en soep erover schenken
 
Lekker met groenteschnitzel

Notensoep
 
- 100 gram gemengde noten
- 1 kleine venkel of een paar stengels bleekselderij, in stukjes  
- 2 peterselie of Herbes de Provençe kruidenblokjes - 7,5 dl water  
- 1 eetlepel peterselie (of korianderblad) gesnipperd

Noten afspoelen en minimaal 1 uur weken in 2,5 dl heet water. Venkel of bleekselderij koken in 5 dl water met kruidenblokjes. Noten met water en helft groenten pureren. Alle ingredienten mengen en nog 10 minuten goed doorwarmen. Bestrooien met peterselie (of koriander) (Als maaltijd: serveren met bijv. rijst, quinoa of gierst).

Spruitjessoep
(bereidingstijd: 30 min - voor 4 personen)

- 250 g spruitjes - schoongemaakt
- 1 aardappel - geschild en in blokjes
- 0,75 liter (groenten)bouillon
- (van blokjes of poeder)
- Laitois slagroom 200 g
- Yakso ketjap manis zoet (250 ml)

In helft bouillon spruitjes met aardappel in ong. 15 min. gaarkoken.
Pureren en rest bouillon toevoegen.
Goed doorwarmen.
 
Serveren met slagroom en/of ketjap manis.

Pittige Pindasoep
(bereidingstijd : 20 minuten - voor 4 personen)

- 250 g Monki pindakaas met zout  
- 0,75 liter (groenten)bouillon  
- (van blokjes of poeder)
- 1 ui - gesnipperd
- 2 teentjes knoflook - uitgeperst
- 1 rood pepertje - gesnipperd
- ( of 1 theel. cayennepeper)
- taugé (of andere groentenkiemen)
- olie om te bakken
 
Ui fruiten in wat olie en daarna knoflook en pepertje meeroeren. pindakaas en bouillon toevoegen, op laag vuur 10 min. zachtjes koken. Pindasoep serveren met taugé (of groentenkiemen).
 
Lekker met (volkorenpompoenpit)brood.

Tomatensoep met appel

Ingrediënten:
- 1 gesneden ui  
- 1 stevige appel, geschild en in stukjes gesn.  
- 1/2 tl gemberpoeder  
- 1 liter (groente)bouillonblokjes  
- 1 potje tomatenpuree  
- maïschips  
- olie om in te bakken.

Ui en appel op matig vuur lichtbruin bakken in wat hete olie. Gember-poeder meeroeren. 2 dl. bouillon erbij schenken en 10 minuten laten pruttelen. Tomatenpuree en de rest van de bouillon toevoegen, nog 5 minuten goed doorwarmen. Serveren met maïschips.

Wortelsoep
(voor 2 personen)

Ingrediënten:
- 1 eetl. boter
- 1 fijn gesneden sjalot
- 1 eetl. bloem
- rasp van een halve cm. gemberwortel
- 1/2 liter wortelsap
- 1 eetl. sojasaus
- 50 gr in zeer kleine blokjes gesneden tofu
- 1 eetl. verse korianderblaadjes

Smelt de boter en fruit hierin het sjalotje glazig. Voeg de bloem en gemberrasp toe en blus het geheel met het wortelsap. Bind de soep goed roerend op een hoge warmtebron. Breng op smaak met sojasaus. Voeg de tofu toe. Garneer de soep voor het serveren met de korianderblaadjes.
 
Bereidingstijd: circa 15 minuten.

Zuurkoolsoep
(voorgerecht voor 4 personen)

Ingrediënten:
- 100 gr zuurkool
- 300 gr aardappelen
- 100 gr wortel
- 50 gr knolselderij
- 100 gr prei  
- 50 gr rozijnen
- 1 ltr water
- 1 bouillonblokje
- 1 tl tijm

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes, net zoals de wortel en knolselderij. Snijd de prei en zuurkool fijn. Breng het water met daarin de rozijnen aan de kook. Voeg hier de in blokjes gesneden aardappel, wortel en knolselderij aan toe. Laat dit ca. 10 minuten zachtjes koken. Voeg dan de fijngesneden prei, het bouillonblokje en de tijm toe en laat het nog een paar minuten op een zacht vuur staan. Voeg op het laatst de fijngesneden zuurkool toe. De soep hoeft nu niet meer opnieuw aan de kook gebracht te worden.

Bereidingstijd: 20 tot 30 minuten

Uiensoep
 
- 3 eetl. basisbouillon
- 2 grote uien, in dunne ringen gesn.
- 1 foelieblad
- 1 laurierblad
- olie of boter om in te bakken.
 
1 liter water koken en basisbouillon toevoegen. Uien in wat hete olie of boter langzaam lichtbruin fruiten. Laurier en foelie meeroeren en 2 dl bouillon toevoegen. 10 min. zachtjes koken. Rest van de bouillon toevoegen en nog 10 min. koken. Serveren met stokbrood of toast.
« Laatst bewerkt op: 29 januari 2007, 10:43:43 door sersero »

Mloes

Re:Soep
« Reactie #175 Gepost op: 29 januari 2007, 15:14:13 »
weet niet of het er al tussen stond maar :

(boeren)Groentensoep
uitje fruiten
boullion aan de kook brengen
groenten erbij (bloemkool-wortel - broccoli- prei)
vermicelli erbij (kan ook gewoon spaggettie in stukjes zijn)
koken tot de groenten gaar zijn

op smaak brengen met evt zout of andere kruiden

Klaar :)

« Laatst bewerkt op: 29 januari 2007, 15:29:21 door Mloes »

Sonjavr

Re:Soep
« Reactie #176 Gepost op: 29 januari 2007, 19:56:48 »
vandaag soep gemaakt van de pasta sus van gisteren  :D

was ene italiaanse groentemic met tomatensaus , vega gehakt en ene uitje en wat knoflook

vandaga het restje, anderhalve liter water . extra italiaanse groenten
en een bouillonblokje erbij
kruiden naar smaak en klaar

marijkeknecht

Witte bonensoep
« Reactie #177 Gepost op: 14 december 2010, 13:50:27 »
Nodig droge witte bonen , courgette, prei, paprika, ui, gezeefde tomaten, kruidenbouillon
Was en wel de witte bonen gedurende de nacht. Kook de bonen gaar in ongeveer 1,5 uur met kruidenbouillon.
Snijd courgette, prei paprika en uit in blokjes. Doe olijfolie in de pan, bak de gesneden blokjes, voeg witte bonen in bouillon toe en doe daarbij de gezeefde tomaten.
Kruiden toevoegen naar smaak, o,a. knoflook, zwarte peper, basilicum en  tijm.
Zelf gebruik ik vegetarische balletjes die ik in vieren snijd.
Dan heb je het idee dat je soep met ballen eet. (voor mensen die vlees een keer willen laten staan)

Mensen, probeer het uit en ik zou zeggen eet smakelijk
groetjes Marijke

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re:Witte bonensoep
« Reactie #178 Gepost op: 14 december 2010, 17:25:13 »
Dankjewel Marijke! Je hebt natuurlijk wel ballen nodig om vlees te laten staan ;)
Sin chile, no tiene chiste!

Offline Dennis23

  • ***
  • 228
  • Geslacht: Man
Re:Witte bonensoep
« Reactie #179 Gepost op: 16 december 2010, 19:13:16 »
Zelf gebruik ik vegetarische balletjes die ik in vieren snijd.
Dan heb je het idee dat je soep met ballen eet. (voor mensen die vlees een keer willen laten staan)

Ik ben benieuwd naar welke vegetarische balletjes je eigenlijk gebruikt. ik gebruik zelf vegetarische worst van goodbite of AH