Twee recepten van afgelopen week:
Pompoensoep
2 eetlepels olie
1 of 2 uien, in grove stukken gehakt
2 tot 4 teentjes knoflook, fijngeperst
1 pompoen, geschild en in blokjes
Water of boullion
2 eetlepels rijst
Boullionblokjes of zout
Zwarte peper
Nootmuskaat
Fruit de ui en knoflook aan in de olie. Doe de stukken pompoen er bij en bak ze een paar minuten mee. Giet er water of boullion op tot de pompoen onder staat en voeg eventueel boullionblokjes of zout toe. Laat koken tot de pompoen zacht is (20 minuten), haal de pan van het vuur en pureer de soep. Voeg de rijst toe en laat de soep nog eens 20 minuten koken. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Bietensoep
2 eetlepels olie
1 dikke ui, grof gesneden
4 Rauwe bieten, geschild en geraspt of in blokjes
1/4 spitskool, fijngesneden
1 winterworteltje, in schijfjes
1/8 selderijknol, in blokjes
Water of boullion
2 teentjes knoflook, fijngeperst
2 laurierbladeren
Tijm, liefst vers
Boullionblokjes of zout
Peper
Azijn
Fruit de ui aan in de olie. Doe er de groenten bij en bak ze mee totdat de biet rood begint af te geven. Giet er dan het water of de boullion op en voeg eventueel boullionblokjes of zout, de laurierbladeren, tijm en knoflook toe. Laat het geheel een half uur koken, neem de pan van het vuur, haal de laurierblaadjes er uit, pureer de soep, breng haar weer aan de kook en breng haar op smaak met zout, peper en azijn.