Vegatopia Forum

Soep

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Katrien

Soep
« Gepost op: 27 januari 2002, 21:27:00 »
Als ik het goed voorheb, was dit nog geen onderwerp in de 'kookrubriek'...
Het lijkt me wel leuk om eenvoudige, lekkere receptjes voor soepen uit te wisselen.

Mijn favorieten:
- preisoep
(waarin je gewoon ui en prei stooft en er water bijdoet, kruiden en ev een aardappel laten meekoken om de soep een beetje in te dikken)
- slasoep
(ui en preiwit stoven, daarbij ijsbergsla snipperen, nog even laten stoven, water en bouillonblokjes erbij en serveren met toefje kruidenkaas erin)

Klopt het dat er weinig vitaminen overblijven in soep ?
« Laatst bewerkt op: 01 juli 2004, 13:37:49 door Sande® »

Sofie Van Grieken

Soep
« Reactie #1 Gepost op: 28 januari 2002, 09:30:00 »
Quote:

Op 2002-01-27 21:27, schreef Katrien:
Klopt het dat er weinig vitaminen overblijven in soep ?


Hoe langer je groenten kookt, hoe meer waardevolle voedingsstoffen er verloren  gaan. Laat je soep dus best zo kort mogelijk koken. Je kunt ook een koude, ongekookte soep maken (gazpacho). Heel lekker en fris in de zomer. Een recept vind je o.a. op www.eva-online.be, maar ook op andere sites vind je hier wel recepten voor.

Sofie Van Grieken

Soep
« Reactie #2 Gepost op: 28 januari 2002, 09:47:00 »
Quote:

Op 2002-01-28 02:28, schreef bmwtje:
ik ben nog steeds op zoek naar HET lekkere recept van linzensoep....


Op http://www.eva-online.be en op http://www.lekkerplantaardig.net vind je zeker wel een paar verschillende recepten voor linzensoep. Als je naar http://www.google.com surft, en je tikt als zoekterm "linzensoep" in, krijg je ook goede resultaten. Ze zijn niet allemaal vegetarisch, maar er staan een paar echt goeie tussen!
Als je je soep, niet alleen linzensoep, wat romiger wilt hebben, gebruik dan sojamelk in plaats van water. Ik heb dat laatst nog gedaan met pompoensoep. Mijn ma lust af en toe eens graag romige soep en ik had geen soja cuisine in huis, dus heb ik maar gewone sojamelk (zonder toevoegingen) genomen. Een kleine pompoen en een ui stoven (voor 4 personen), 1 l sojamelk, groentenbouillion en wat kruiden erbij, de mixer erin en klaar! Een snel recept dus, en het resultaat mocht echt geproefd worden... Ik persoonlijk vond het zelfs lekkerder dan met sojaroom, maar da's kwestie van smaak he.

_________________
Blijf gewoon jezelf! Niemand is immers perfect... Maar iedereen is wel uniek en je karakter kun je moeilijk veranderen.  Respecteer dus een ander zoals hij is, met zijn gebreken en goede kanten...

[ Dit Bericht is bewerkt door: Sofie Van Grieken op 2002-01-28 09:54 ]

Offline Jan

  • ***
  • 413
    • http://www.vegatopia.com
Soep
« Reactie #3 Gepost op: 28 januari 2002, 09:49:00 »
In Vegatopia staan er ook wel een paar.

Bettina's Linzensoep
Nodig: 2 koppen groene linzen, stukje kombu (zeewier), rozemarijn, 3 l water, 2 teentjes knoflook, evt. tijm en laurier en peterselie, olijfolie, 2 uien, beetje prei, beetje selderij, groentenextract.

Linzen 1 nacht laten weken. Giet het weekwater weg. Laat de linzen koken in 3l water, samen met de kombu, een takje rozemarijn en de fijngesneden knoflook (+/- 20 min.) Stoof ondertussen de ui, prei en selderij in een beetje olie. Meng de gestoofde groenten onder de gaargekookte linzen. Breng op smaak met groentenextrakt en tamari. Dien eventueel op met fijngehakte peterselie.

Recept: Bettina Masure
Linzensoep
Nodig: 250 gram linzen, 2 uien, 1 eetlepel boter, 3 tomaten, 1 el fijngehakte peterselie, tijm, marjolein, water, zout, peper, scheutje koffieroom.
Week de linzen een paar uur in koud water. Maak de uien schoon en snij ze klein. Verhit de boter en fruit hierin de uien ca. 3 minuten. Snijd de tomaten in vieren en voeg ze samen met de peterselie, wat tijm en marjolein aan de uien toe. Voeg de geweekte en uitgelekte linzen toe en bedek het geheel met zoveel water dat alles onderstaat. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en laat hem ca. 1 uur zachtjes doorkoken. Voeg tijdens het koken eventueel nog wat water toe. Pureer de soep zodra de linzen openspringen (na ca. 1 uur). Breng de soep na het pureren weer aan de kook en maak hem op smaak met zout en peper. Roer vlak voor het serveren een scheutje koffieroom door de soep.


Dalsoep met geroosterde pistachenoten
Nodig: Voor 2 personen (4 kommen): 100 g oranje linzen, 1 l water, 1 el zonnebloemolie, 1 kleine fijngehakte ui, 1 fijngehakte knoflookteen, 1 tl verse fijngehakte gemberwortel, ½ groen pepertje, zaadjes verwijderd en fijngehakt, 1 el garam massala (Indiaas specerijenmengsel, te koop in oosterse winkel), 1 tl koenjit, zout en peper, 1½ dl kokosmelk uit blik, ½ goudrenet in kleine stukjes, 1 tomaat in blokjes, 1 blokje groentebouillon, 1 blokje tomatensaus aroma, 15 g verse fijngehakte koriander, 1 el grofgehakte, geroosterde pistachenoten.
Breng de linzen met water aan de kook, draai het vuur laag en schuim het water af. Laat nog 30 minuten zachtjes koken. Bak intussen ui, knoflook, gemberwortel en pepertje in de olie glazig. Voeg koenjit, garam massala, kokosmelk, goudrenet, bouillon, aromablokjes, zout en peper toe. Doe dit mengsel bij de linzen en laat verder koken. Pureer de soep met een staafmixer. Strooi er voor het opdienen koriander en stukjes pistache overheen.





Maaltijdsoep van linzen en winterwortel
Nodig: 250 g linzen, 2 uien gesnipperd, 1/2 winterwortel in stukjes, 1 prei in ringen, 2 laurierblaadjes, mespunt tijm, 1 teentje knoflook uitgeperst, 1 el zout, 50 g boter, snufje cayennepeper, wat citroensap, 2 el verse bieslook, broodcroûtons.
Week de linzen circa 3 uur in 2 liter water. Breng ze in het weekwater aan de kook met ui, winterwortel, prei, laurierblaadjes, tijm, knoflook en zout. Laat onder af en toe roeren ongeveer 1,5 uur zachtjes koken. Verwijder de laurierblaadjes en pureer het geheel met een staafmixer. Breng al roerend aan de kook en voeg beetje bij beetje de boter toe. Breng op smaak met peper en zout en citroensap. Strooi er bieslook over en serveer met broodcroûtons.




"Want dieren zijn precies dan mensen!"

Katrien

Soep
« Reactie #4 Gepost op: 28 januari 2002, 23:04:00 »
vind het leuke receptjes, maar ik ben nogal basic qua ingrediënten en bereidingswijze... :)
Heb er net nog eentje geproefd:
Courgette-champignonsoep
(courgette, met ui en look stoven, water en kruiden bij doen en de laatste vijf minuutjes fijngesnipperde champignons meekoken)

Online Sven

  • *****
  • 3.931
  • Geslacht: Man
Soep
« Reactie #5 Gepost op: 27 februari 2002, 11:49:00 »
Quote:

Op 2002-02-27 03:03, schreef bmwtje:
Heb inmiddels vele recepten uitgeprobeerd van linzensoep, en ik merk toch dat eenvoud het lekkerste is, dit geldt ook voor andere soepen.




Als je teveel samen in een pot smijt, smaakt het toch allemaal hetzelfde...
Als je echt ontbijt op bed wil, ga je maar in de keuken slapen.

Offline Nick

  • ****
  • 578
Soep
« Reactie #6 Gepost op: 27 februari 2002, 12:02:00 »
Ik heb nu juist weer een fantastische lekkere soep gemaakt ( kan er niet afblijven!) . En makkelijk! 2 uien gestoofd, halve witte kool erbij gesmeten , paar aardappelen, restje geraspte wortelen, 3 bouillonblokjes, komijn en peper. En water! Eventjes koken, alles mixen en smullen maar. 't Leven kan toch heerlijk ( en) simpel zijn!
"Teaching a child not to step on a caterpillar is as valuable to the child as it is to the caterpillar."
-- Bradley

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Soep
« Reactie #7 Gepost op: 25 april 2002, 11:22:00 »
Een leukertje dat ik in Thailand heb geleerd:

Gevulde komkommersoep.

Per persoon:
1 zo'n eenpersoonskomkommer ("snack-komkommer"), of een derde gewone komkommer.
2 koreanderwortels.
1 eetlepel sojasaus
peper
2 takjes koreander ter garnering.
ongeveer 50 gram zo hard mogelijke tofu.

Snijdt de komkommer in 4-5 dikke plakken. Hol ze uit (makkelijk met een appelboor, doenlijk met een theelepel, moeilijk met een mesje) en bewaar de zaadjes.
Maak prut van de koreanderwortels met een vijzel of machine, kret het door de tofu samen met de sojasaus en peper. Vul de uitgeholde komkommerstukjes met het tofumengsel.
Zet een halve soepkom water op (eventueel met een beetje zout). Gooi als het kookt de komkommers erin en zorg dat het niet te hard kookt want dan valt je tofukret uit de komkommer. Na drie minuten de zaadjes toevoegen, nog een minuut laten koken, koreander takjes erin, klaar.
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Online Sven

  • *****
  • 3.931
  • Geslacht: Man
Soep
« Reactie #8 Gepost op: 25 april 2002, 11:25:00 »
Quote:

Op 2002-04-25 11:22, schreef bart:
2 koreanderwortels.



Is de wortel van een koreanderplant? Waar kan je die kopen? Ik heb er eigenlijk nog nooit van gehoord.
Als je echt ontbijt op bed wil, ga je maar in de keuken slapen.

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Soep
« Reactie #9 Gepost op: 25 april 2002, 11:32:00 »
Het zijn inderdaad de wortels van de koreanderplant en daarmee een karakteristiek ingredïent in de Thaise keuken. Ze kweken daar speciale soorten op de wortel, die hebben zijn ongeveer even lang en dik als een pink. Als je de wortels van bladkoreander wil gebruiken zou ik een hele bos gebruiken. Alternatief is plusminus 1 tl gemalen koreanderzaad gebruiken. per wortel.
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Soep
« Reactie #10 Gepost op: 25 april 2002, 17:29:00 »
ik heb wel een lekker recept voor midden-oosterse linzensoep:

SHOURABAT ADAS

alle ingredienten naar eigen inzicht.

breng rode linzen in water aan de kook, voeg fijngesneden wortel en ui toe. kook totdat de linzen gaar zijn en pureer de hele boel dan. voeg komijn, citroensap en zout en peper toe en laat nog 10 minuten pruttelen. bak ondetussen ter garnering (en dit is het lekkerste) een ui met wat knoflook in olijfolie glazig. lekker met turks brood.
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

floork

Soep
« Reactie #11 Gepost op: 02 mei 2002, 12:49:00 »
Nog even over die linzensoep.
Oosterse Linzensoep (Turks/Indiaas e.d.) maak ik na met aanfruiten in olie van
ui, knoflook, komijnpoeder, kerriepoeder en welke kruiden je ook lekker vindt..
Dan rode linzen erbij, even meebakken en bouillon erbij.
Koken tot het gaar is.
Maar....wat het meestal erg lekker maakt zijn de dingetjes die je op het laatst erbij doet, zoals schijfjes citroen, verse koriander, amandelschaafsel, yoghurt.
En dan ziet het er ook nog mooi uit.
Op deze manier komt het redelijk in de buurt bij mijn ideale linzensoep. (gegeten na 12 uur in een bus, rond middernacht in een dorpje in India...)

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Soep
« Reactie #12 Gepost op: 22 oktober 2002, 15:52:00 »
twee recepten van LindaB uit een verder verdoemde thread:

Zeewiersoep (1 persoon)

1 vel zeewier,(uit chin.winkel)
1 tomaat
1 asperge, komkommer(1/3) of spinazie
1/2 blokje groentebouillonblokje
1 shiitake paddestoel
1 eetl.sojasaus
wat gesneden bosui
wat gesneden verse koriander
sesamolie

Snij de zeewier in kleine stukjes. Dito tomaat, groenten en shiitake. Breng 2 dl water aan de kook. Voeg groentebouillonblokje en sojasaus toe. Dito groenten en kook ze 5 min. Voeg zeewier en ui toe. Koriander en paar druppels sesamolie toevoegen.

Voor een romige soep, wat room toevoegen.


Brandnetelsoep

Zorg voor 400 g jonge brandneteltoppen (een pan vol), 2 halfgare aardappelen, boter, 1 liter melk (of 8 1/2 dl water en voeg dan na afloop 1 1/2 koffieroom toe). (Eventueel 1 grote ui, 1 teentje knoflook).

Zet de brandneteltoppen onder water en was ze goed. Knip daarna met een schaar de stelen eraf. Smelt de boter in een steelpan en smoor de brandnetel (eventueel samen met de fijngesneden ui en knoflook) daarin ongeveer 10 minuten.
Voeg de melk (of het water) en de aardappelen toe en laat alles nog 10 minuten zachtjes doorkoken.
Laat de soep iets afkoelen en zeef de soep of vermaal de soep met een staafmixer of blender, totdat het een glad geheel is.
Doe alles terug in de pan en breng de soep op smaak met zout en peper. Warm de soep weer op. Serveer de soep met gebakken croûtons. Eet smakelijk!

Smakelijk.  
Linda
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline dorinka

  • ****
  • 741
  • Geslacht: Vrouw
Soep
« Reactie #13 Gepost op: 22 oktober 2002, 16:41:00 »
tomatensoep al minuut:
maak de tomaten uit blik fijn, gooi het met sap en al in ene pan, inhoud van blik aan water toevoegen, aan de kook brengen met boulionblokje. dat is mijn soep-voor-als-ik-me-niet-lekker-voel-maar-toch-iets-binnen-wil-krijgen.
er kan van alles bij gedaan worden aan groenten.
Zo.

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Soep
« Reactie #14 Gepost op: 15 april 2003, 10:50:13 »
Machteld heeft zich andermaal uitgesloofd voor ons:
Alle recepten overgenomen van Jamie O.


Voorjaarsminestronesoep (voor 4 personen)


6 volle eetlepels verse pesto
1,5 l groentebouillon
1 venkelknol
100 gr dunne groene asperges
2 Romanesco bloemkooltjes of 1 grote bloemkool
6 minicourgettes
6 pomodoritomaten
extra vergine olijfolie
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
1 bosje bosui, in dunne ringetjes
100 gr sperziebonen, in dunne plakjes
100 gr gedopte erwtjes
100 gr gedopte tuinbonen
100 gr spaghetti, gebroken
zeezout en verse gemalen peper
klein handje groene of paarse basilicum
handje bieslook


Breng de bouillon aan de kook.
Maak en zet ondertussen alle groenten klaar: De venkel wordt gehalveerd, in plakken gesneden en klein gesneden, de asperges verliezen hun houtige onderkant, de stelen worden in dunne plakjes gesneden, de kopjes intact gehouden, de bloemkool wordt verdeeld in kleine roosjes, de courgette in de lengte in vieren gesneden en vervolgens kleingesneden en ten slotte worden de tomaten geblancheerd, doormidden gesneden, pitjes verwijderd en vruchtvlees kleingesneden. Nu ben je klaar voor het grote werk!
Doe 5 el olijfolie in een braadpan en verhit die op middelhoog vuur.
Roer de knoflook, de bosui en de venkel erdoor en fruit die op laag vuur ongeveer 15 minuten zonder ze te laten verkleuren.
Doe de rest van de groenten erbij, met de pasta en de kokende bouillon.
Breng alles aan de kook, laat het ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken, breng op smaak met zout en peper en serveer de soep in grote kommen met een klodder verse pesto in het midden, bestrooid met wat fijngehakte basilicum en bieslook en besprenkeld met wat olijfolie.


Probeer dit eens!: Zoals je kunt zien is het de bedoeling van deze soep om alle groenten van het seizoen in de schijnwerpers te zetten. Pas hem gerust naar eigen inzicht aan.
En dit!: Een goede manier om spaghetti te breken, is door die in een theedoek te wikkelen en over het aanrecht te rollen.
Wist je dit?: Aangezien alles heel klein is gesneden, is de kooktijd heel kort en blijft de soep licht en fris.


--------------------------------------------------------------------------------


Aardappelselderijsoep met truffelolie (voor 4 personen)


1 witte ui, gepeld of grof gehakt
flinke klont boter
4 el extra vergine olijfolie
1 bosje verse tijm
500 gr knolselderij, geschild en grof gehakt
500 gr afkokende aardappelen, geschild en grof gehakt
1 l groentebouillon (Jamie heeft hier kippenbouillon)
100 ml slagroom
zeezout en versgemalen zwarte peper
3-4 el truffelolie


Fruit in een soeppan de ui in de boter en de olijfolie in ong. 5 minuten glazig en zacht, maar laat hem niet verkleuren.
Bind het bosje tijm bij de steeltjes vast en doe het in de pan met de knolselderij, de aardappelen en de bouillon.
Breng alles aan de kook en kook het zachtjes 40 minuten tot alle groenten gaar zijn.
Voeg de room toe, breng het opnieuw aan de kook, verwijder de tijm en pureer de soep met een staafmixer of foodprocessor.
Breng de soep op smaak met zout en peper en roer er lepel voor lepel de truffelolie door, die kan afhankelijk van het merk in strekte variëren.
Schep de soep in kommen.
Improviseer gerust met de garnering, bijvoorbeeld met croutons, wat extra room, of misschien zelfs wel wat geschaafde witte of zwarte truffel.


Probeer dit eens!: Als je deze opbeurende soep iets spannender wilt maken, schep dan eens wat olijfolie en citroensap door gehakte blaadjes peterselie en selderij en strooi die vlak voor het opdoen over de soep.

PS: van Jamie mag je ook truffelolie uit de supermarkt gebruiken, ondanks dat er waarschijnlijk geen truffel aan te pas is gekomen.


--------------------------------------------------------------------------------


Muntige erwtensoep (voor 4 personen)


½ oudbakken witbrood
extra vergine olijfolie
flink handje verse muntblaadjes
zeezout en vers gemalen zwarte peper
1 bosje bosui, grof gehakt
2 klontjes boter
500 gr diepvriesdoperwtjes
1 l groentebouillon (Jamie gebruikt hier kippenbouillon)
100 ml slagroom
1 el zure room


Verwarm de oven voor op 180C.
Snijd de korst van het brood en scheur het brood in kleine, onregelmatige stukjes.
Doe die in een ovenschaal, bedruip ze met wat olijfolie en strooi er wat van de muntblaadjes en zout en peper over.
Bak het brood knapperig goudbruin in ongeveer 15-20 minuten.
Zet het vuur hoog, doe de bevroren erwtjes met de bouillon in de pan en breng alles aan de kook.
Temper het vuur, voeg de slagroom toe en laat alles 15 minuten zachtjes doorkoken.
Daarna moet je de soep tot een gladde massa pureren.
Proef op smaak.
Onthoud: voeg zout en peper toe, proef, voeg toe, proef.
Intussen zal je brood wel lekker knapperig zijn, schep dus de soep in kommen en bestrooi hem met het brood en de muntblaadjes.
Tot slot wat zure room en wat peperige extra vergine olijfolie.
Heerlijk!


Probeer dit eens!: In het verleden heb ik ook wel eens tuinbonen, spinazie en asperges gebruikt. Altijd lekker.
Of dit!: Serveer ook eens tortelinni of ravioli met ricotta gevuld met een beetje van deze soep als saus.

PS: De knapperige pancetta heb ik (M) uit dit recept weggelaten.


--------------------------------------------------------------------------------


Soep van geroosterde knoflook & brood (voor 4 personen)


3 bollen verse knoflook, de teentjes losgemaakt maar niet gepeld
extra vergine olijfolie
1 middelgrote witte ui, gepeld en gesnipperd
300 ml slagroom
1 l groentebouillon
1 ciabattabrood
2 el sherry- of wittewijnazijn
200 gr gepelde amandelen, licht geroosterd in de oven
zeezout en vers gemalen zwarte peper
3 sinaasappelen, vruchtvlees in partjes
handje verse korianderblaadjes
handje verse muntblaadjes


Rooster de knoflook in een op 180C voorverwarmde oven ong. een half uurtje tot de teentjes zacht aanvoelen.
Fruit intussen in een grote koekenpan in 4 el olijfolie de witte ui op laag vuur ongeveer 10 minuten of tot hij heel zacht en glazig is.
Roer de room en de bouillon erdoor, breng alles aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes doorkoken terwijl je op de knoflook wacht.
Neem de knoflook uit de oven, laat de teentjes enigszins afkoelen en druk er dan zachte, gouden pulp uit.
Roer die door de soep en gooi de knoflookschilletjes weg.
Snijd de korsten van het ciabattabrood, scheur het brood in kleine stukjes en gooi die in de soep.
Voeg de sherryazijn toe en laat de soep nog 5 minuten pruttelen.
Hak de geroosterde amandelen fijn met een staafmixer of foodprocessor.
Breng de soep op smaak met zout en peper, serveer hem in grote kommen, leg er partjes sinaasappels op, gescheurde koriander- en muntblaadjes op en besprenkel alles met een flinke scheut extra vergine olijfolie.


Probeer dit eens!: Je kunt de soep in de zomer ook koud eten; uiteraard wordt hij dan dik, wat ik juist lekker vindt, maar als je wilt kun je hem met wat melk of bouillon verdunnen.
En dit!: Als je wilt, kun je meer sherryazijn gebruiken om net zo’n scherp accent te krijgen als bij Spaanse gazpachosoep.
Of dit!: Er bestaat eenzelfde soort Spaans recept waarbij in plakjes gesneden druiven door de soep worden geroerd, heerlijk in contrast met de knoflook, probeer maar eens. Een handje is genoeg. Zowel warm als koud lekker.
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Soep
« Reactie #15 Gepost op: 15 april 2003, 10:51:07 »
Willem 1940 had daar het volgende op te zeggen:


Soep van pompoenen, courgettes=zucchini en zelfs van komkommers vind ik lekker.
Een heel typische smaak, je wilt het meteen voortaan wel OF PER SE NIET.
Raar genoeg lukte het mij nooit met aubergines, dwz vond ik niet lekker terwijl ik in andere recepten best aubergines lust.

Simpele bereiding: heel kleine blokjes van de pompoen-achtige (pas op, er bestaan ook on-eetbare soorten) met niet te veel zout erbij, in water aan de kook brengen, dan de vlam laag, een tijdje op zeer kleine vlam tegen de kook aan houden en testen of de blokjes zachter worden. Klaar.

Eigenlijk hoeft er verder (voor mij) niets in, meeste "toevoegingen" vielen mij tegen. Wel: een stuk brood erbij.
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

willem1940

Re:Soep
« Reactie #16 Gepost op: 15 april 2003, 20:58:32 »
Misschien weet niet iedereen de Indonesische (Maleise) naam van koriander: ketoembar.
« Laatst bewerkt op: 16 april 2003, 11:31:21 door bart »

Offline Sander

  • ******
  • 5.528
  • Geslacht: Man
Soep
« Reactie #17 Gepost op: 02 mei 2003, 10:42:15 »
Wat zou je als alternatief voor inktvisseninkt het beste kunnen gebruiken?

DROPSOEP[/size]
Ingrediënten voor vier personen:
3 zwarte peperkorrels
1 stokje zoethout
50 gram prei
30 gram wortel
60 gram ui
20 gram gesneden basilicum
1 gram zwart-witpoeder
2 blaadjes laurier
10 gram roomboter
25 gram Drambuie
8 dl bouillon
Een alternatief voor 1 zakje inkt van inktvis (4 gram)
naar smaak peper uit de molen

Bereiding
Kneus de peperkorrels en het zoethout met bijvoorbeeld de onderkant van een steelpan. Snijd de prei, wortel en ui in stukken van een halve centimeter dik. Kneus het basilicum licht met de handen.
Zet de peper, zoethout, zwart-witpoeder, laurier, basilicum en de gesneden groenten in bruisende boter in een kookpan aan.
Blus af met de Drambuie.
Voeg de bouillon toe.
Laat 25 minuten trekken.
Knijp de inhoud van het zakje inkt boven de soep uit en roer even.
Laat 5 minuten doortrekken.
Zeef de soep. Druk de resten goed aan met de achterkant van een soeplepel, zodat ook de sappen van de groenten in de soep komen.
Breng eventueel op smaak met peper en zout.
« Laatst bewerkt op: 09 november 2004, 11:57:56 door bart »
“it's strange how life makes sense in time...”

Offline Apraxia

  • ****
  • 992
  • Geslacht: Vrouw
Re:Dropsoep
« Reactie #18 Gepost op: 02 mei 2003, 12:10:12 »
Dropshot?  :hungry:
Koud? Wat nou koud? De kindjes in Afrika....die hebben het pas koud!

Offline J@n

  • 99% uitgekookt
  • *****
  • 10.299
Re:Dropsoep
« Reactie #19 Gepost op: 02 mei 2003, 12:17:10 »
Vermoedelijk is het alleen bedoeld als kleurstof. Je zou eens kunnen kijken in een suri-toko, daar hebben ze meestal een heel arsenaal aan levensmiddelenkleurstoffen in van die kleine flesjes. Zit vast ook zwart bij. En dan maar hopen dat het geen inktvisseninkt is ;-)