In Vegatopia staan er ook wel een paar.
Bettina's Linzensoep
Nodig: 2 koppen groene linzen, stukje kombu (zeewier), rozemarijn, 3 l water, 2 teentjes knoflook, evt. tijm en laurier en peterselie, olijfolie, 2 uien, beetje prei, beetje selderij, groentenextract.
Linzen 1 nacht laten weken. Giet het weekwater weg. Laat de linzen koken in 3l water, samen met de kombu, een takje rozemarijn en de fijngesneden knoflook (+/- 20 min.) Stoof ondertussen de ui, prei en selderij in een beetje olie. Meng de gestoofde groenten onder de gaargekookte linzen. Breng op smaak met groentenextrakt en tamari. Dien eventueel op met fijngehakte peterselie.
Recept: Bettina Masure
Linzensoep
Nodig: 250 gram linzen, 2 uien, 1 eetlepel boter, 3 tomaten, 1 el fijngehakte peterselie, tijm, marjolein, water, zout, peper, scheutje koffieroom.
Week de linzen een paar uur in koud water. Maak de uien schoon en snij ze klein. Verhit de boter en fruit hierin de uien ca. 3 minuten. Snijd de tomaten in vieren en voeg ze samen met de peterselie, wat tijm en marjolein aan de uien toe. Voeg de geweekte en uitgelekte linzen toe en bedek het geheel met zoveel water dat alles onderstaat. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en laat hem ca. 1 uur zachtjes doorkoken. Voeg tijdens het koken eventueel nog wat water toe. Pureer de soep zodra de linzen openspringen (na ca. 1 uur). Breng de soep na het pureren weer aan de kook en maak hem op smaak met zout en peper. Roer vlak voor het serveren een scheutje koffieroom door de soep.
Dalsoep met geroosterde pistachenoten
Nodig: Voor 2 personen (4 kommen): 100 g oranje linzen, 1 l water, 1 el zonnebloemolie, 1 kleine fijngehakte ui, 1 fijngehakte knoflookteen, 1 tl verse fijngehakte gemberwortel, ½ groen pepertje, zaadjes verwijderd en fijngehakt, 1 el garam massala (Indiaas specerijenmengsel, te koop in oosterse winkel), 1 tl koenjit, zout en peper, 1½ dl kokosmelk uit blik, ½ goudrenet in kleine stukjes, 1 tomaat in blokjes, 1 blokje groentebouillon, 1 blokje tomatensaus aroma, 15 g verse fijngehakte koriander, 1 el grofgehakte, geroosterde pistachenoten.
Breng de linzen met water aan de kook, draai het vuur laag en schuim het water af. Laat nog 30 minuten zachtjes koken. Bak intussen ui, knoflook, gemberwortel en pepertje in de olie glazig. Voeg koenjit, garam massala, kokosmelk, goudrenet, bouillon, aromablokjes, zout en peper toe. Doe dit mengsel bij de linzen en laat verder koken. Pureer de soep met een staafmixer. Strooi er voor het opdienen koriander en stukjes pistache overheen.
Maaltijdsoep van linzen en winterwortel
Nodig: 250 g linzen, 2 uien gesnipperd, 1/2 winterwortel in stukjes, 1 prei in ringen, 2 laurierblaadjes, mespunt tijm, 1 teentje knoflook uitgeperst, 1 el zout, 50 g boter, snufje cayennepeper, wat citroensap, 2 el verse bieslook, broodcroûtons.
Week de linzen circa 3 uur in 2 liter water. Breng ze in het weekwater aan de kook met ui, winterwortel, prei, laurierblaadjes, tijm, knoflook en zout. Laat onder af en toe roeren ongeveer 1,5 uur zachtjes koken. Verwijder de laurierblaadjes en pureer het geheel met een staafmixer. Breng al roerend aan de kook en voeg beetje bij beetje de boter toe. Breng op smaak met peper en zout en citroensap. Strooi er bieslook over en serveer met broodcroûtons.