Eindelijk de perfecte vega(n) shepherd's pie gemaakt:
50 gram puy linzen
125 gram wortel in blokjes
125 gram knolselderij in blokjes
gesnipperd uitje
plantaardige bouillon
dessertlepel bloem
peper, nootmuskaat, gemalen kruidnagel
aardappelpuree van 225 gram aardappels, klontje margarine, scheutje (soja)melk, peper, zout
De linzen in de bouillon gaarkoken, zorg ervoor dat er een cm ofzo kookvocht overblijft. De ui, wortel en knolselderij 5 minuten bakken (de wortel en knol moeten nog net niet beetgaar zijn), dan de gare linzen en het kookvocht erbij doen. Los de bloem op in een beetje water (staafmixer is handig hiervoor) en giet het in kleine scheutjes bij de groenten, iedere keer even roeren tot het een beetje sauzig wordt. De bouillon moet een jus-achtige substantie worden. Kruiden met nootmuskaat, gemalen kruidnagel, peper (zout is ws niet nodig omdat de bouillon zout genoeg is). Dan in een ovenschaal, aardappelpuree erop en 15 minuten in een hete oven.
Deze hoeveelheid is voor 1 persoon, maar is wel ruim. Ultiem comfort food tijdens deze gure herfstdagen!