En nog wat info:
http://www.vegetariers.nl/voeding_info_database_detail.asp?idid=23Suppletie van “visvetzuren”DHA (docosahexaeenzuur) en arachidonzuur zijn lange ketens sterk onverzadigde vetzuren die een gunstig effect hebben op hart- en bloedvaten. Ook zijn deze vetzuren belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen bij het ongeboren kind. Dit proces vindt vooral tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap plaats. Vooral zwangeren hebben dus een verhoogde behoefte aan DHA en arachidonzuur. Omdat deze vetzuren, als je ze via de voeding inneemt, alleen in vis voorkomen, worden ze ook wel “visvetzuren” genoemd. Een enigszins misleidende term, want ook niet-viseters maken deze vetzuren in voldoende mate aan uit plantaardige oliën die rijk zijn aan omega-3 vetzuur, ofwel linoleenzuur, en hoeven dus geen vis te eten of visoliecapsules te slikken. Linoleenzuur komt in grote hoeveelheden voor in lijnzaadolie, koolzaadolie en walnoten. Let wel op, lijnzaadolie is instabiel en mag je niet verwarmen, dan verdwijnen de goede vetzuren. Lijnzaadolie is wel geschikt voor in salades.
Voor zwangere vegetariërs is dit echter niet voldoende. De NVB heeft in overleg met buitenlandse vegetariërsorganisaties het advies opgesteld voor zwangere en borstvoeding gevende vegetariërs om dagelijks 100 tot 300 mg DHA in de vorm van een supplement in te nemen. Vegetarische DHA capsules zijn nog niet (d.d. januari 2006) in de winkel te krijgen, maar wel via internet. Er zit een leverancier in Nederland die via het internetadres
www.mastercare.nl te vinden is. Dit bedrijf verkoopt veganistische DHA capsules (O-mega-zen3.dha) gemaakt van algen. De dosering aan DHA is 300 mg per capsule. Een van deze capsules per dag, of om de dag, is voldoende.
Daarnaast kunnen zwangeren hun vetzuurstatus optimaliseren door de hierboven genoemde oliën die rijk aan linoleenzuur zijn te gebruiken weinig te nemen van producten die rijk zijn aan linolzuur (omega 6) zoals zonnebloemolie en saffloerolie, omdat omega 6 vetzuren de omzetting van omega 3 vetzuren in de “visvetzuren” in de weg zitten.