Vegatopia Forum

Gekweekt vlees: jekkie of jummie?

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline niewied

  • *****
  • 1.932
  • Geslacht: Man
Re: Kunstvlees?
« Reactie #140 Gepost op: 20 mei 2023, 15:02:00 »
Doe mee met de discussie over kunstvlees op deze nieuwe draad ...

Er is trouwens ook al een heel oude over 'kweekvlees': https://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,11006.0.html
Veel dank, ja de hele stamcelkweekresearch begon al eerder. Rutzervelds werk was iets extra's: kweek je eigen cellen, maar ze wist ook wel dat dat slechts een ideëel concept is om grenzen te verkennen of te stellen.
Hoe ook, je kunt je als veggie bij de afwijzing van kunstvlees niet beroepen op anti-dierdoderij. Veganisten hebben wel een punt: niks van dierlijke oorsprong dus ook geen stamcelkweek.
Ik denk dat veel veggies kunstvlees gaan afwijzen als het te veel op echt vlees lijkt, maar hun actiepunt (tegen het doden van dieren) zijn ze dan gewoon kwijt.
Mijn kenniskring begon vaak te zeggen dat ik leren schoenen droeg (die zijn nu ook al aan het verdwiijnen met alle kunststof). Mijn verweer: die eet ik niet, incorporeren van dode dieren is iets anders dan je ermee omhullen. Ik laat dan het argument van dierdoden niet gelden, en trek de grens bij het niet eten. Overigens voeg ik eraan toe dat ik afzie van het eten van dieren als dat nergens voor nodig is. Het is ethische kwestie en een normatieve: 'laag'-georganiseerd leven eten. Als er hongersnood komt, ben ik wellicht de eerste kannibaal. (En dan komt het idee van Rutzerveld weer dicht bij.) En zo past deze draad weer een beetje bij Mensen waar hij in terecht is gekomen door toedoen van Eelco.



NW: hoogste tijd voor spijs en drank

Online Sam

  • ******
  • 7.192
Re: Kunstvlees?
« Reactie #141 Gepost op: 20 mei 2023, 21:53:00 »
Voor mij is de grootste reden om vegetarier te zijn, het dierenleed. Als het kunst/kweekvlees geproduceerd kan worden zonder enig dierenleed, zie ik geen probleem. Maar zodra het nodig zou blijken een constante stroom van grondstof uit levende beesten te halen, zou ik al voorzichtiger worden. Als er voor de grondstof nog steeds dieren voor gedood moeten worden, dan zou ik er van af zien. Het gaat tegen de tijd dat dit op de markt komt etiketten lezen in het kwadraat worden vrees ik.

Ik word nu al boos van niet-light frisdranken die vol kunstmatige zoetstoffen zitten. Ik vrees dat zoiets met kweekvlees ook gaat gebeuren, vervaging tussen echt vlees met wat kweekvlees, vleesvervangers met wat kweekvlees… Hoe dat gaat lopen gaat vast ook erg van de prijs afhangen. Zoetstof is goedkoper dan suiker, gaat kweekvlees goedkoper worden dan echt vlees en vleesvervangers?
My candle burns at both ends, it will not last the night
But ah my foes and oh my friends, it gives a lovely light

Online Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.681
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: Kunstvlees?
« Reactie #142 Gepost op: 21 mei 2023, 17:14:40 »
Er is trouwens ook al een heel oude over 'kweekvlees': https://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,11006.0.html
Dank voor de oplettendheid! Ik heb beide draadjes even samengevoegd - en na enig twijfelen toch in het subforum 'Mensen' laten staan.
War is peace, freedom is slavery, and ignorance is strength

Offline meisbaer

  • *****
  • 5.627
Re: Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #143 Gepost op: 29 mei 2023, 18:52:20 »
Ik zag in de Volkskrant volgens mij een zelfde soort artikel.

De reden daarvoor is dat er nu nog op kleinere schaal kweekvlees wordt gemaakt, waar allerlei complexere (chemische) voedingsstoffen nodig zijn. Die kosten blijkbaar veel energie om te maken. Ook kost het proces nu nog veel energie.

Het idee is dat als het op grotere schaal gemaakt kan worden, met simpelere voedingsstoffen en groene energie, dat het wel beter wordt dan normaal vlees.
In Singapore is kweekkip trouwens al beschikbaar voor consumenten.

Ik ben er zelf dus niet tegen, maar ik denk dat je nog steeds eerder naar plantaardige alternatieven kan kijken voordat je op grote schaal kweekvlees gaat maken.

Offline neleH

  • *****
  • 1.736
  • Geslacht: Vrouw
Re: Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #144 Gepost op: 30 mei 2023, 11:23:06 »
Een paar jaar geleden was hier een superinteressante documentaire over op de NPO, Tegenlicht volgens mij. Sindsdien ben ik erg nieuwsgierig en mocht het op de markt komen en er worden echt zeker geen dieren voor geslacht, dan lijkt het mij (vegan) wel een goede aanvulling!


Offline karl

  • *****
  • 6.379
  • Geslacht: Man
Re: Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #145 Gepost op: 30 mei 2023, 11:39:53 »
Een interessant interview in Knack met oud-politicus Hermes Sanctorum die met zijn bedrijf Paleo met het eiwit myoglobine producenten van vleesvervangers helpt een vleessmaak te geven aan hun producten. Zelf vegetariër en strijder voor dierenwelzijn bedoelt hij dit vooral voor de markt van vleeseters. Zelf sluit hij kweekvlees, waarvan hij geen tegenstander is, niet uit en schat het tijdstip van de commercialisatie ervan niet voor 2030.

Offline niewied

  • *****
  • 1.932
  • Geslacht: Man
Re: Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #146 Gepost op: 31 mei 2023, 15:49:03 »
Correctie met dank aan Meisbaer.
De Volkskrant van 27 mei 2023 (rubriek Wetenschap) meldt dat een nieuwe studie aan de Universiteit van Californië (dat zal UCLA zijn; NW) laat zien dat het kweken van kunstvlees gepaard gaat met een flink hogere kooldioxide-uitstoot dan bij de vleesproductie. Het ligt aan de benodigde kweek- en voedingsstoffen die nodig zijn. Je kunt er dus maar beter niet aan dat kunstvlees beginnen, zo is de teneur. De Maastrichtse kweekvleesproducent Mosa Meat en de Wageningen Universiteit wijzen erop dat er nog vele verbeteringen mogelijk zijn en ze denken dat kweekvleesproductie milieutechnisch beter zal worden dan vleesproductie.
Opvallend hoe discussiethema’s hier weer door elkaar lopen. Gaat het nu om de kooldioxide-uitstoot, om dierenwelzijn, om ethische discussies waarbij het eten van hoog georganiseerd leven taboe is en men verder gaat dan nonspeciësisme, om economische overwegingen, om het tegengaan van ammoniak/ureum-productie in stallen ..?  De Maastrichtenaren met hun bioptenvlees die zien een markt en het is dan meegenomen dat ze hun product als dierenwelzijnsact kunnen aanprijzen. Maar ik denk toch dat het uiteindelijk om de ethiek gaat: hoe handel je als mens in deze wereld en  hoe ga je om met leven.
« Laatst bewerkt op: 31 mei 2023, 15:57:49 door niewied »
NW: hoogste tijd voor spijs en drank

Offline niewied

  • *****
  • 1.932
  • Geslacht: Man
Re: Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #147 Gepost op: 31 mei 2023, 15:56:33 »
Ik zag in de Volkskrant volgens mij een zelfde soort artikel.

De reden daarvoor is dat er nu nog op kleinere schaal kweekvlees wordt gemaakt, waar allerlei complexere (chemische) voedingsstoffen nodig zijn. Die kosten blijkbaar veel energie om te maken. Ook kost het proces nu nog veel energie.

Het idee is dat als het op grotere schaal gemaakt kan worden, met simpelere voedingsstoffen en groene energie, dat het wel beter wordt dan normaal vlees.
In Singapore is kweekkip trouwens al beschikbaar voor consumenten.

Ik ben er zelf dus niet tegen, maar ik denk dat je nog steeds eerder naar plantaardige alternatieven kan kijken voordat je op grote schaal kweekvlees gaat maken.

Dank, inderdaad de Volkskrant, ik vond het op mijn mobiel. Ik heb mijn eerdere bijdrage gewist en een nieuwe geschreven die deels overlapt met uw bericht.
NW: hoogste tijd voor spijs en drank

Offline niewied

  • *****
  • 1.932
  • Geslacht: Man
Re: Kunstvlees?
« Reactie #148 Gepost op: 31 mei 2023, 16:14:53 »
Voor mij is de grootste reden om vegetarier te zijn, het dierenleed. Als het kunst/kweekvlees geproduceerd kan worden zonder enig dierenleed, zie ik geen probleem. Maar zodra het nodig zou blijken een constante stroom van grondstof uit levende beesten te halen, zou ik al voorzichtiger worden. Als er voor de grondstof nog steeds dieren voor gedood moeten worden, dan zou ik er van af zien. Het gaat tegen de tijd dat dit op de markt komt etiketten lezen in het kwadraat worden vrees ik.

Ik word nu al boos van niet-light frisdranken die vol kunstmatige zoetstoffen zitten. Ik vrees dat zoiets met kweekvlees ook gaat gebeuren, vervaging tussen echt vlees met wat kweekvlees, vleesvervangers met wat kweekvlees… Hoe dat gaat lopen gaat vast ook erg van de prijs afhangen. Zoetstof is goedkoper dan suiker, gaat kweekvlees goedkoper worden dan echt vlees en vleesvervangers?

Ja, terecht, het wordt opletten geblazen. Uit Karls bijdrage over myoglobinetoevoeging  als vleessmaak, blijkt het streven naar zoveel als mogelijk doen alsof het echt vlees is en dan is de stap naar mengprodukt zo gezet.
Overigens, er doemen andere problemen op: hoe gaan we de wereld inrichten zonder al die nutsdieren die we nu hebben? Of wil je een dichotomie: een werelddeel zonder en een met nutsdieren. En hoe gaan die twee werelddelen met elkaar om? 
NW: hoogste tijd voor spijs en drank

Offline karl

  • *****
  • 6.379
  • Geslacht: Man
Re: Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #149 Gepost op: 31 mei 2023, 17:17:21 »
Het doel lijkt me, om dierenleed zoveel mogelijk te vermijden en de milieu-impact te minimaliseren: het beperken van de veeteelt en van het eten van vlees. Het cruciale lijkt me de meerderheid vleeseters te brengen tot het verbruik van voedsel dat aan hogergenoemde criteria voldoet. Ik vrees dat je de meerderheid van de mensheid niet met ethische argumenten alleen kan overtuigen. Wat voor de meesten doorslaggevend zal zijn is: prijs en smaak, en ook de nieuwe religie: gezondheid en lang leven. Als dit doel bereikt wordt met het op smaak brengen van vleesvervangers en het produceren van kweekvlees met minimaal dierenleed lijkt me dit een goede weg. (Wat hogergenoemde Hermes Sanctorum, vegetariër en strijder voor dierenwelzijn, ook lijkt te vinden.)
Een minder belangrijk, persoonlijk probleem voor vegetariërs kan zijn dat ze de te veel naar vlees smakende vleesvervangers niet lusten. Je zou dan al een lijn met vleesvervangers zonder uitgesproken vleessmaak voor vegetariërs moeten produceren.

Offline niewied

  • *****
  • 1.932
  • Geslacht: Man
Re: Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #150 Gepost op: 31 mei 2023, 19:16:44 »
Is er ooit doorgerekend wat een diervleesloze westerse samenleving economisch betekent? Zijn er scenario's? Doet de Wageningen Universiteit onderzoek op dit gebied?
Of is het gewoon gepruts in de marge wat men doet met onderzoek, ontwikkeling en productie van kweekvlees en zie we wel wat er gaat gebeuren?
NW: hoogste tijd voor spijs en drank

Online Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.681
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #151 Gepost op: 31 mei 2023, 22:00:18 »
Is er ooit doorgerekend wat een diervleesloze westerse samenleving economisch betekent? Zijn er scenario's? Doet de Wageningen Universiteit onderzoek op dit gebied?
Of is het gewoon gepruts in de marge wat men doet met onderzoek, ontwikkeling en productie van kweekvlees en zie we wel wat er gaat gebeuren?
Zie bijvoorbeeld https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-would-world-look-if-everyone-went-vegan
War is peace, freedom is slavery, and ignorance is strength

Offline Poek

  • Forumkenner 2006, 2009 en 2011
  • ******
  • 11.929
  • Geslacht: Man
    • dimitri.org
Re: Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #152 Gepost op: 09 juli 2023, 00:09:38 »
Conservatief rechts heeft weer iets gevonden om tegen te zijn: kweekvlees.

https://nos.nl/artikel/2482070-italiaanse-regering-wil-kweekvlees-verbieden-past-niet-bij-onze-cultuur

Online Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.681
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #153 Gepost op: 09 juli 2023, 12:13:24 »
War is peace, freedom is slavery, and ignorance is strength

Offline Poek

  • Forumkenner 2006, 2009 en 2011
  • ******
  • 11.929
  • Geslacht: Man
    • dimitri.org
Re: Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #154 Gepost op: 17 april 2024, 21:04:31 »

Offline Bijnada.nl

  • *
  • 13
  • Geslacht: Man
Re: Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #155 Gepost op: 04 juli 2024, 13:03:02 »
interessant.... beter als dieren slachten voor vlees.... maar ik denk dat ik nog steeds afstand houd van dit soort producten.