In Japan wordt in plaats van azijn ook wel citroen gebruikt, omdat niet iedereen van azijn houdt.
In de toko verkopen ze vaak ook ingemaakte gember, dat een rozige kleur heeft. Zoals hier al eerder geschreven werd over de indonesische keuken, wordt ook in Japan azijn met suiker gebruikt. Ongeveer 1 kopje azijn met 1 el bruine suiker en dan de gemberschijfjes (of in z'n geheel) er een paar dagen in laten weken. De gember is dan ook niet meer zo sterk van smaak.
tips voor vulling:
* kikurage, een soort paddestoel
* pompoen: even stomen, daarna fijnprakken
Indien er veel gasten zijn, wordt in Japan sushi ook wel eens in een grote (oven)schaal gemaakt. De rijst wordt vermengd met sesamzaad, suiker, zout en azijn. De mix gaat in de schaal en nadat het een beetje is ingetrokken worden er vervolgens reepjes nori overheen gestrooid.
Om de rijst kleverig te maken, gebruiken ze in Japan een speciale rijstkook pan (ricecooker). Door een beetje meer water te gebruiken en het vervolgens een tijdje warm te houden in de pan wordt de rijst kleveriger. Je kunt het gerust een dagje warm houden en met bruine rijst zelfs enkele dagen.