Vegatopia Forum

Smeersels voor op toastjes en stokbrood

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Offline Gabs

  • ****
  • 796
  • Geslacht: Vrouw
Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #60 Gepost op: 09 maart 2005, 22:17:54 »
ajvar is idd erg lekker op brood, maar kan ook prima door de pastasaus. mmmm, ik ga ook maar weer eens een pot halen...

Kiwi

Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #61 Gepost op: 09 maart 2005, 22:23:55 »
hoe kan ik kool goed klein krijgen?

Is zo'n ding niks?

Offline Monique

  • *****
  • 3.427
  • Geslacht: Vrouw
Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #62 Gepost op: 10 maart 2005, 08:36:55 »
hoe kan ik kool goed klein krijgen?

Wij doen het altijd met de rasp, dwz het plakjes gedeelte van de rasp waar je ook plakjes komkommer mee schaaft zeg maar. Goed genoeg voor koolsla, dus ook voor kool prutje denk ik. Als je het fijner wilt, zou ik de grofste rasp op het plaatje gebruiken. Je hebt ze vierkant en plat, en kosten allebei geen drol volgens mij. wij hebben een vierkante, kan je gewoon in een platte schaal zetten en dan valt je raspsel er gewoon in.

Wel uitkijken voor je vingers met het laatste stukje!!

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #63 Gepost op: 10 maart 2005, 08:46:26 »
Het lukt mij anders altijd ook aardig met een goed scherp mesje en wat geduld.
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

Offline Monique

  • *****
  • 3.427
  • Geslacht: Vrouw
Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #64 Gepost op: 10 maart 2005, 09:24:36 »
Het lukt mij anders altijd ook aardig met een goed scherp mesje en wat geduld.

geduld. waar kan je dat kopen? ben ik al jaren naar op zoek  ::)

Elsbeth

Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #65 Gepost op: 10 maart 2005, 11:50:26 »
Ik heb ook geen keukenmachien, trouwens, iemand nog suggesties voor alternatieven? Zou groenten in kleine stukjes snijden en dan met een mixer in de weer ook goedgenoeg zijn? Bijna hetzelfde, vind ikzelf.

Ja, inmiddels bevestiging gevonden dat dit over het algemeen een goed alternatief is / moet zijn. Maar dan toch een vraag; hoe kan ik kool goed klein krijgen?
Nou ja kijk, dat lukt dus niet goed met een gewone mixer. Staafmixers en keukenmachines hebben ook snijvlakken, dat is het grote verschil met een gewone mixer natuurlijk.

Aiko

Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #66 Gepost op: 10 maart 2005, 15:01:10 »
Het lukt mij anders altijd ook aardig met een goed scherp mesje en wat geduld.

Dat geduld heb ik niet zo. En als ik het wel heb wordt het snel teniet gedaan door mijn kunde in mijn vingers te snijden. Ik zal eens bij de kringloop uitkijken naar een keukenmachien.

Offline Laurita_27

  • ****
  • 979
  • Geslacht: Vrouw
Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #67 Gepost op: 11 maart 2005, 12:31:21 »
Een smeersel die het elk feestje weer geweldig doet:

Huttekäsespread:

1 grote pot huttekäse
2 teentjes knoflook, geperst
3 el mayonaise (wordt het tóch nog vet he he ;D)
verse peterselie
peper en zout

Alles door elkaar roeren en smeren maar!
"It’s how you see the world
How many times can you see
You can’t believe what you learn" (by Coldplay)

Aiko

Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #68 Gepost op: 13 maart 2005, 00:57:48 »
Mijn prutsel dat ik vanmiddag heb geprobeerd:

Gekookt:
- wat rode kool, in stukjes
- knolserderij, in stukkies

Geraspt:
- witte kool
- grote wortel
- vier augurken

Opengemaakt:
- blik bonen

De uitgelekte gekookte groenten bij de geraspte groenten en de bonen gooien, mixer eroploslaten en dan krijg je een soort van bruine prut dat 'best lekker' op brood is, echter niet fabelachtig, zeg ik er waarschuwend bij, maar is exclusief welke kruid dan ook, want ik doe niet aan kruiden. Gezonder dan pindakaas in ieder geval, zullen we maar denken. Het voordeel van deze prut is dat als je het zat bent op brood, je het restant altijd in de soep kan gooien. Want bijna alles smaakt tenslotte als het tot soep vervormt wordt!
« Laatst bewerkt op: 13 maart 2005, 00:58:39 door Aiko »

Kiwi

Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #69 Gepost op: 13 maart 2005, 02:07:09 »
want ik doe niet aan kruiden

 :o Kruiden geven juist smaak aan het eten!

Offline Monique

  • *****
  • 3.427
  • Geslacht: Vrouw
Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #70 Gepost op: 13 maart 2005, 19:44:54 »
maar is exclusief welke kruid dan ook, want ik doe niet aan kruiden.

Waarom gebruik je geen kruiden? Ben je tegen of vind je het niet lekker?

Aiko

Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #71 Gepost op: 13 maart 2005, 19:49:53 »
In mijn ogen niet echt een meerwaarde.

Offline Monique

  • *****
  • 3.427
  • Geslacht: Vrouw
Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #72 Gepost op: 13 maart 2005, 19:59:14 »
Nou ok, da's duidelijk dan  :)

ik zou persoonlijk niet zonder kunnen, maar zo zie je maar weer, smaken verschillen
« Laatst bewerkt op: 13 maart 2005, 19:59:38 door modub »

Aiko

Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #73 Gepost op: 13 maart 2005, 20:07:59 »
Ja, ieder zijn eigen wansmaak...
Ik gooi overigens wel kruiden in mijn nasi (uit een zakkie). Anders heet het ook geen nasi, volgens mij...

Offline Laurita_27

  • ****
  • 979
  • Geslacht: Vrouw
Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #74 Gepost op: 21 maart 2005, 11:16:37 »
....en kruiden als rozemarijn, thijm, knoflook, basilicum?
Halleluja! :worshippy:
Wat is pesto zonder basilicum? Wat is ratatouille zonder rozemarijn en thijm?
"It’s how you see the world
How many times can you see
You can’t believe what you learn" (by Coldplay)

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #75 Gepost op: 21 maart 2005, 11:24:51 »
Wat is pesto zonder basilicum?
Gemalen kaas?
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #76 Gepost op: 21 maart 2005, 12:21:02 »
Wat is pesto zonder basilicum?
'

pesto zijn gewoon gestampte kruiden. Zo heb je ook korianderpesto, zongedroogdetomatenpesto etc.
,,,,فلافل

Offline willem

  • *****
  • 2.430
  • Geslacht: Man
Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #77 Gepost op: 21 maart 2005, 12:55:33 »
Net met veel succes gemaakt voor een feestje.
Ik had een portie linzen ingevroren met de bedoeling om daar smeersel van te maken. De linzen waren oorspronkelijk klaargemaakt als een soort van chili. Op zich ook lekker.
Het overgebleven spul heel fijn gemaakt in een blender. De ene helft zoet/pitig gemaakt met rozijnen, tabasco, gerookte paprika en knoflook. Door de andere helft gerookte kaas gesmolten en ook wat pittiger gemaakt. Je krijgt dan prima linzenpaté.
wees verdraagzaam, oftewel onderdruk je neiging te onderdrukken

Vegatopia

[Koken] Peterselie van de Turk, de diepvries en een staafmixer
« Reactie #78 Gepost op: 07 juni 2017, 13:00:49 »
Peterselie van de Turk, de diepvries en een staafmixer

In de supermarkt kost een bakje met ca. 20 gram verse peterselie iets meer dan een euro, maar voor hetzelfde geld koop je bij de Turk een fikse bos. Het prijsverschil lijkt vooral te komen doordat Turken gemiddeld veel meer peterselie gebruiken dan Nederlanders, waardoor je Turk om de hoek gewoon veel verse peterselie kan inkopen én verkopen. Maar wat doen wij Nederlanders met zo'n gigantisch bos peterselie? Fijnsnijden en invriezen. En snipperen met de staafmixer! Twee niet zo heel spannende, maar wel smaakvolle, life-hacks.

Source: Peterselie van de Turk, de diepvries en een staafmixer

Vegatopia

[Koken] Bananenjam
« Reactie #79 Gepost op: 07 september 2017, 13:01:03 »
Bananenjam

Veel mensen hebben ze altijd in huis: bananen. Ook wij gebruiken ze bijna dagelijks: in smoothies, bananenbrood, gewoon als banaan of om bananenijs van te maken. Overrijpe bananen gingen eigenlijk altijd meteen in de vriezer, maar sinds kort hebben we bananenjam ontdekt. Makkelijk te maken en lekker op bijna alles: yoghurt, ijs, cake, brood… of gewoon een theelepel uit de pot voor de lekker. Het smaakt een beetje als bananenbrood en is niet extreem zoet dankzij het citroensap. 

Source: Bananenjam