Vegatopia Forum

Smeersels voor op toastjes en stokbrood

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
« Reactie #20 Gepost op: 06 juli 2003, 22:20:09 »
baba ganoush is ook lekker: een aubergine in de magnetron/oven/panneje koken water gaar maken, het vruchtvlees eruit halen en pureren met knoflook, mayonaise, citroensap, beetje tahin, zout en peper.
En zongedroogde tomaatjes tapenade: zongedroogde tomaatjes mixen met philapelphia of monchou
Bietentzatziki is ook superlekker.
Supervlugge luie aoili zoals bij Spaanse tapasrestaurants krijg je door paturin met mayonaise te mixen (klinkt vies, maar smaakt  echt als aoili).
Zelfgemaakte salsa met stukjes tomaat, tomatenketchup, chilisaus en mango.
Olijventapenade met zwarte, groene en bruine olijven.
Blauwekaasdip
« Laatst bewerkt op: 06 juli 2003, 22:26:03 door Selly »
,,,,فلافل

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Tofu-spreads
« Reactie #21 Gepost op: 12 juli 2003, 20:35:32 »
Weet iemand recepten om van tofu smeerkaasachtige/boursin-achtige of anderszins op brood en/of toastjes smeerbare (en eetbare?) dingen te maken?
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

femke

Re:Tofu-spreads
« Reactie #22 Gepost op: 12 juli 2003, 21:19:19 »
Dit komt van de site van Sofine, een producent van tofu:

TOFU SPREAD (voor 24 toastjes)

2 pak Tofu Naturel (250 g)
1 el fijngesneden peterselie
2 el gesnipperde bieslook
1&Mac218;2 el fijngesneden
selderijblad
1 à 2 teentjes knoflook
2 tl zout
1 el crème fraîche (evt. vervangen door sojaroom?)
24 toastjes
peper

• Giet het vocht van de tofu en laat het uitlekken..
Verkruimel de tofu met een vork.
• Roer de kruiden en de uitgeknepen knoflook-
teentjes,het zout en peper naar smaak door de tofu.
• Voeg de crème fraîche toe.
• Besmeer de toastjes met de spread.

Deze is misschien lekkerder: http://www.toerse.nl/recepttofuspread.html

Of deze:
http://www.veganisme.non-profit.nl/10jr/10jr_275.htm


willem1940

Re:Tofu-spreads
« Reactie #23 Gepost op: 13 juli 2003, 03:37:46 »
Kun je zulke dingen niet handiger in een verpletterend alles-malertje mixen?

Offline animal lover

  • ****
  • 592
  • Geslacht: Vrouw
Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
« Reactie #24 Gepost op: 24 juli 2003, 13:48:50 »
Gewoon lekker een prutje maken met allemaal verschillende groentes, af laten koelen en klaar.
Vegetariër, die flirt met het veganisme.

overanalizing

Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
« Reactie #25 Gepost op: 24 juli 2003, 13:54:44 »
baba ganoush is ook lekker: een aubergine in de magnetron/oven/panneje koken water gaar maken, het vruchtvlees eruit halen en pureren met knoflook, mayonaise, citroensap, beetje tahin, zout en peper.

Heel lekker is als je de aubergines vóór het koken/bakken kan roken. Dat gaat op de BBQ met een zacht vuurtje zodat de aubergines niet bakken en zaagsel van onbehandeld hout. Het is ook altijd goed om eerst water te ontrekken door de aubergines in plakken te snijden en er zout over te strooien.

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #26 Gepost op: 30 juli 2003, 11:57:51 »
Een grote winterwortel gaarkoken. In kleine stukjes gesneden gaat dat sneller. Prakken met een vork (of staafmixxeren), knoflook, olijfolie, azijn, komijn, zout en harissa (of sambal of cayenne) toevoegen.
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

femke

Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #27 Gepost op: 04 augustus 2003, 16:13:23 »
Uit het supermarktblaadje "Boodschappen":

Maltezer bonenpasta

500 g tuinbonen (diepvries)
1 tl zeezout
4 tenen knoflook
1 kleine spaanse peper
2 takjes peterselie
1 takje verse munt
1 tl gedroogde oregano
2-3 el olijfolie extra vierge
peper

Breng 0,5 l water aan de kook, voeg daar de tuinbonen en het zout aan toe, en kook het gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Afgieten. Bonen + alle andere ingredienten in een keukenmachine tot een fijne puree mengen.
Evt. wat extra water toevoegen, het moet een smeerbare puree zijn. Serveer het op matzes of dunnes sneetjes Ciabatta.


Zelf nog niet geprobeerd overigens.

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #28 Gepost op: 01 januari 2004, 20:53:32 »
gisteren tapenade gemaakt van walnoten, blauwe kaas en groene olijven. Was erg lekker.
,,,,فلافل

Offline animal lover

  • ****
  • 592
  • Geslacht: Vrouw
Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #29 Gepost op: 31 mei 2004, 16:39:56 »
Ik heb vandaag een lekker smeersel gemaakt en het komt ui het kookboek Vegetarisch koken. Het is alleen vegetarisch en niet veganistisch.

Waterkers - champignonpaté: (ik heb hem met tuinkers gemaakt)

Benodigheden:
25 g boter
1 ui, fijn gehakt
1 bosje waterkers, fijngehakt
115 g magere kwark
enkele druppels shoyu (Japanse sojasaus)
1/5 theel. karwij
versgemalen zwarte peper

Bereiding:

Laat de boter smelten. Fruit de ui onder af en toe roeren glazig.
Voeg de champions toe. Draai het vuur hoger en bak het mengsel al roerend 2 min.
Voeg de waterkers toe en bak het geheel, al roerend tot de waterkers zacht is.
Schep het mengsel in een foodprocessor of blender (staafmixer). Voeg de kwark en de shoyu toe.Pureer het geheel tot een glad mengsel.
Voeg naar smaak karwij en peper toe.
Doe de paté in een schaal en dek het af. Laat het ten minste 2 uur opstijven.
115 g magere kwark
Vegetariër, die flirt met het veganisme.

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #30 Gepost op: 08 juni 2004, 18:29:46 »
Bij de xenos liggen nu 2 tartex smeersels in de aanbieding.

Zie hier.

viool

Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #31 Gepost op: 21 juni 2004, 17:12:18 »
Een zelfgemaakte Tapenade op basis van olijven is ook heel erg lekker.
3 teentjes knoflook, 25gr kappertjes, 5 ansjovisjes, 100 gr. (zwarte) olijven zonder pit, 2 eetl. citroensap, 1 theel. thijm, zout, peper en olijfolie. Het geheel in de keukenmachine draaien tot een mooie massa, met zog zichtbare kleine stukjes. Heerlijk!

Elsbeth

Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #32 Gepost op: 21 juni 2004, 17:15:05 »
5 ansjovisjes
Heel leuk, maar wij zochten nou juist vegetarische smeersels, dus juist tapanades zónder vis en vlees. Dit omdat er vooral in veel tapanades vaak vis verwerkt zit!
Eet je zelf wel vis en/of vlees?

viool

Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #33 Gepost op: 21 juni 2004, 20:19:32 »
excuus voor de visjes, het kan ook zonder, met fijngeknipte bieslook erdoor.

Offline maud

  • ***
  • 373
  • Geslacht: Vrouw
Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #34 Gepost op: 21 juni 2004, 20:21:37 »
excuus voor de visjes, het kan ook zonder, met fijngeknipte bieslook erdoor.

Ben jij zo'n vage vega die wel vis eet? :devil:

viool

Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #35 Gepost op: 21 juni 2004, 20:54:31 »
Ik ben allergisch voor melk en soyamelk en de meeste noten. Dat is heel vervelend.  Dus ja, af en toe vis. Ik ben heel blij met de recepten hier. Klaar.

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #36 Gepost op: 21 juni 2004, 21:20:39 »
Maud... af!

Offline animal lover

  • ****
  • 592
  • Geslacht: Vrouw
Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #37 Gepost op: 21 juni 2004, 21:28:06 »
 :D we kennen Maud toch.
Vegetariër, die flirt met het veganisme.

Martiene

Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #38 Gepost op: 22 juni 2004, 14:24:06 »
Joepie mijn eerste bericht! :)

Vega tapenade

1 potje of zakje groene olijven zonder pit
1 blikje tomatenpuree
1 of 2 tenen knoflook
een handvol hazelnoten, walnoten of pijnboompitten (kan eventueel ook zonder)
scheut olijfolie
scheutje balsamicoazijn
peper en zout naar smaak
eventueel Italiaanse kruiden

Fijnhakken met de keukenmachine en klaar!

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
« Reactie #39 Gepost op: 24 juni 2004, 08:57:43 »
Iemand nog een smakelijk idee met Ajvar?
Volgens mij schreven Christiaan en/of Annemieke erover en dat klonk best leuk. Dus gister in de toko de hotvariant gescoord...
Sin chile, no tiene chiste!