Vegatopia Forum

Cuisine végétarienne des régions de France - Jane Collignon

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Sven

  • *****
  • 3.927
  • Geslacht: Man
Cuisine végétarienne des régions de France - Jane Collignon
« Gepost op: 02 augustus 2005, 23:59:55 »
"Vegetarische keuken uit de regio's van Frankrijk" - Hierbij ga je meteen wegdromen en denken aan vakanties in kleine Provencaalse dorpjes, aan brie met stokbrood, aan wijn op een terrasje tijdens een zwoele zomeravond.
Dit alles hoef je hier dus niet te verwachten. In plaats van een romantische sfeer op te roepen, wil Jane Collignon veel liever heel Frankrijk op dieet zetten. Haar motivatie voor het vegetarisme is het gezondheidsaspect, niet de dierenrechten. Ze heeft het welgeteld één keer over 'die arme dieren', maar dan daarnaast neemt ze bij deze 7e uitgave van haar boek wel een paar vlees- en visgerechten voor de mensen die strikt vegetarisme te moeilijk vinden.
Het boek is al evenmin een collectie van streekgerechten. De gezonde bereidingswijze staat vooral centraal. Zo mag je vet en olie niet te heet verwarmen. Frituren is helemaal uit den boze. Er mag zeker geen geur hangen in je keuken. Want zelfs wanneer er een aangename geur hangt betekent dat nog dat de temperatuur te hoog staat. Samen met de geur gaan een heleboel waardevolle stoffen verloren. Zo iemand neem je dus beter niet mee naar een Indisch restaurant.
Alles komt vaak nog al drammerig over. Het hele boek bevat ook geen enkel plaatje en de auteur geeft eerder een lijst van bereidingswijzen voor de verschillende groenten, sauzen, granen etc dan echt mooi afgelijnde recepten. Het belangrijkste is om te leren koken volgens haar principes.
Gedurende meerdere dagen heb ik het kookboek gebruikt en de recepten die ze geeft zijn eigenlijk niet slecht. Ze zijn heel eenvoudig te klaar te maken en het is allemaal heel gemakkelijk met elkaar te combineren. Net omdat het een opsomming is van heel veel manieren om iets klaar te maken, vind je er altijd wel iets. Toch herhaalt Collignon zichzelf vaak en zou het saai zijn om dit echt altijd te eten.
Bij mijn weten is het boek niet uitgegeven in het Nederlands en daarom geef ik nog een aantal van haar recepten.

Gegratineerde aubergine:
Snij een aubergine een schijfjes en stoom ze gaar.
Maak een bechamelsaus door per dl. melk 1 tl. volkorenmeel er koud in op te lossen. Breng het melk-meelmengsel aan de kook. Zit het vuur uit en roer er per dl. melk 1 tl. olie door. Bijkruiden met peper en nootmuskaat.
Doe aubergineplakjes in een overschaal, giet de saus erover en bestrooi met geraspte kaas. Laat even gratineren.

Ovengebakken champignons
Snij per persoon 80 gr. champignons in dunne plakjes. Wrijf een ovenschaal licht in met olie. Doe de champignons in de schaal en draai ze om zodat ze aan beide kanten geolied zijn. Bak 5 à 10 minuten in de oven.

Spiegeleieren
Doe de eieren op een geolieovenschaal en bak ze 5 minuten in de oven of totdat ze gaar zijn. Sorry maar dit vond ik echt niet geslaagd.

-----

Cuisine végétarienne des régions de France
Jane Collignon
Uitgeverij Edisud
ISBN 2-7449-0525-9
« Laatst bewerkt op: 03 augustus 2005, 00:09:10 door Sven »
Als je echt ontbijt op bed wil, ga je maar in de keuken slapen.