Ik denk dat je blijkbaar genoeg b12 binnenkrijgt als je groenten niet zo erg wast en wat minder hygienisch dus bent.
Dat is denk een erg wazige veronderstelling die nergens door enig bewijs dus wordt gestaafd.
Het enige wat je ervoor als "bewijs" zou kunnen aanvoeren is dat de "oermens" aanzienlijk minder vlees at dan de huidige mens (of misschien zelfs wel helemaal geen) en dat die toch ook in leven bleef. Maar, zoals Willem ook al zegt, het is goed denkbaar dat de voedingsbehoeften in de loop van de duizenden jaren aanzienlijk zijn veranderd en dat de behoefte aan B12 destijds veel geringer was.
Ik vind trouwens dat het van belang is om rond de B12-discussie zorgvuldig te zijn in wat we hier neerkalken. Een B12-tekort is een ernstige aandoening die heel vervelende gevolgen kan hebben en het is beter om niet de suggestie te wekken dat het allemaal wel meevalt of dat een tekort makkelijk te voorkomen is met vage onbewezen methoden. Mensen die erover denken om veganistisch te gaan leven, moeten weten dat een dergelijk voedingspatroon op termijn
altijd leidt tot een B12-tekort met bijkomende ellende, tenzij je je B12-voorraad aanvult met B12 uit
een betrouwbare bron. 'Natuurlijk leven' en af en toe een hap zand nemen, is GEEN betrouwbare manier om aan je B12 te komen.