Vegatopia Forum

Toetjes, desserts, taarten, koekjes, gebak.

0 leden en 4 gasten bekijken dit topic.

Offline fem fatale

  • Forumkenner 2010 en 2012
  • ******
  • 7.161
  • Geslacht: Vrouw
    • fatalefem
Re:Toetjes en taarten
« Reactie #380 Gepost op: 10 juli 2008, 11:13:11 »
Ïk heb mijn ouders er meteen op uit gestuurd.
Supercalifragilisticexpialidocious!

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Toetjes en taarten
« Reactie #381 Gepost op: 10 juli 2008, 19:38:46 »
Marqt zou ook kunnen. Die zou je evt kunnen bellen of mailen of ze het hebben.
,,,,فلافل

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re:Toetjes en taarten
« Reactie #382 Gepost op: 10 juli 2008, 22:36:21 »
Maar moet ik nu denken aan iets dat in een heel klein flesje zit en dat supergeconcentreerd is, zoals vanille-extract?
This is between me and the vegetable!

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Toetjes en taarten
« Reactie #383 Gepost op: 11 juli 2008, 21:23:36 »
Nee voor de zest dacht ik echt een gedroogde rasp.. bij de olie dacht ik echt aan olie.
« Laatst bewerkt op: 11 juli 2008, 21:24:02 door Selly »
,,,,فلافل

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re:Toetjes en taarten
« Reactie #384 Gepost op: 12 juli 2008, 07:57:43 »
Wat ik bedoelde: als je in een (afgeschilde) sinaasappelschil knijpt, dan spuit er een beetje olie uit. Zijn er fabrieken waar díe olie wordt afgetapt en in flesjes gestopt? Want dat is dacht ik wat de zest z'n smaak geeft.

Wacht, ik heb het gevonden: wat hier onder 'lemon oil' en 'orange oil' staat, dat zou ik graag willen hebben.
This is between me and the vegetable!

Offline fem fatale

  • Forumkenner 2010 en 2012
  • ******
  • 7.161
  • Geslacht: Vrouw
    • fatalefem
Re:Toetjes en taarten
« Reactie #385 Gepost op: 13 juli 2008, 22:40:41 »
Bij de peperbol hadden ze alleen gedroogde schil, dus nu hebben mijn ouders dat meegenomen, het ruikt heel sinaasappelig, dus ik kan er vast iets leuks mee doen.

Vandaag heb ik rabarbertaart gemaakt, maar weer vond ik de korst niet lekker. Misschien houd ik gewoon niet van korst.
Het recept was wel raar, 250 gram bloem,  100 gram boter en 2 eidooiers. Ik weet niet hoe lang je dan moet kneden voordat het een deeg wordt, maar ik heb er nog een heel ei en een hoop water bij gegooid. Maar het heeft een nogal melige smaak. Volgende keer gooi ik er koekkruiden en wat suiker door, en geen eidooier, snap niet waar dat goed voor zou zijn.
Supercalifragilisticexpialidocious!

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re:Toetjes en taarten
« Reactie #386 Gepost op: 13 juli 2008, 23:09:45 »
Is dat zo'n deeg waarbij je de boter in kleine stukjes moet snijden door de bloem en er dan 'met koele hand' een deegbal van moet maken? Dan is het antwoord: heel erg kort kneden, sterker nog: bijna niet kneden. De warmte van je handen zorgt dat de boter door de bloem heen smelt (als in een soort roux) in plaats van dat 'ie er als minuscule flintertjes doorheen zit. En dat laatste maakt dat het lekker wordt.

Zulk deeg maak ik het liefste in de hakmolen van de staafmixer (bij gebrek aan keukenmachine).
This is between me and the vegetable!

Cosy Tea

Re:Toetjes en taarten
« Reactie #387 Gepost op: 15 juli 2008, 12:28:06 »
Citaat
Ja, maar dat zijn hele schillen en niet alleen de zest. Volgens mij bedoelt Fem zoiets als die potjes citroenrasp van Oetker, en daar heb ik (jammegenoeg) nog nooit een sinaasappelvariant van gezien.

Bij de molen in Vlaardingen kun je sinasappelzest kopen. Het heeft dan een frans-achtige naam die ik nu even vergeten ben. Ik zal de volgende keer dat ik daar ben even opletten.

Offline Laurita_27

  • ****
  • 979
  • Geslacht: Vrouw
Re:Toetjes en taarten
« Reactie #388 Gepost op: 17 juli 2008, 22:12:48 »
Volgens mij kun je de etherische oliën van CHí ook voor voedselbereiding gebruiken. Ze zijn heel puur en biologisch, en super geconcentreert. Dus misschien, als je dit zou gebruiken, handig om even contact met de servicelijn te hebben ;)
"It’s how you see the world
How many times can you see
You can’t believe what you learn" (by Coldplay)

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Toetjes en taarten
« Reactie #389 Gepost op: 19 juli 2008, 19:57:30 »
Vandaag heb ik 3 taartjes gebakken: een Franse meel-loze chocotaart, een Key Lime pie (http://joyofbaking.com/KeyLimePie.html) en een versie op de laatste met sinaasappelsap.

En met die versie is iets misgegaan. De vulling van de Key Lime was mooi stevig, voor en na het bakken, maar deze vulling bleef heel dun. De bovenkant is wel gebruind, maar de binnenkant zie je wobbelen. Zou het nog stollen? Voorlopig snijd ik het maar niet aan.
Ik heb 1 blikje gecondenseerde melk gebruikt (mijn eerste keer, leuk spul joh!), 80 g sinaasappelsap en 3 eidooiers.


Het echte stollen van een taart, zou dat dan meer gebeuren als je een heel ei gebruikt of als ik er een eiwit bij gedaan had?

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Toetjes en taarten
« Reactie #390 Gepost op: 19 juli 2008, 20:08:32 »
Trouwens, ik lees net dat koffiemelk ongezoete gecondenseerde melk is! Nooit geweten.
Zou je dat in gerechten kunnen gebruiken ipv de blikken versie met wel extreem veel suiker? Dan kun je zelf de zoetigheid een beetje aanpassen.


Edit: zo'n banoffi-taart ga ik ook eens maken. Maartje, had jij die ook niet eens gemaakt? Die blikken koken lijkt me een beetje eng ivm ontploffingsgevaar... maar braaf een keukenklokje en een heel grote pan gebruiken.

« Laatst bewerkt op: 19 juli 2008, 20:27:25 door Hizikigrrrl »

Offline Piek

  • *****
  • 2.510
  • Geslacht: Vrouw
Re:Toetjes en taarten
« Reactie #391 Gepost op: 21 juli 2008, 09:54:32 »
Ik heb wel eens Banoffi gemaakt :). Blikken koken was geen probleem.

En over je vraag koffiemelk ipv gecondenseerde melk uit blik: ik heb weleens hetzelfde gedacht, maar het nog nooit durven proberen. :-\
Eet gezond & eet taartjes

Offline Piek

  • *****
  • 2.510
  • Geslacht: Vrouw
Re:Toetjes en taarten
« Reactie #392 Gepost op: 31 juli 2008, 18:39:52 »
Ik heb net een citroenmerenguetaartje gemaakt. Helaas is het me niet gelukt om de merengue in van die mooie punten op het taartje te krijgen.
Eet gezond & eet taartjes

Offline greet

  • *****
  • 2.671
Re:Toetjes en taarten
« Reactie #393 Gepost op: 15 augustus 2008, 11:07:13 »
gisteren een reusachtige quatre-quart of viervierdegebak gemaakt  :)
zoooo vettig en eenvoudig, maar wel ook zooooo lekker  :D

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Toetjes en taarten
« Reactie #394 Gepost op: 15 augustus 2008, 17:56:14 »
Wat is dat?
,,,,فلافل

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re:Toetjes en taarten
« Reactie #395 Gepost op: 15 augustus 2008, 18:01:18 »
Wat is dat?

Volgens mij, (en mijn keukenkunsten zijn beroemd, kuch) had een leerling dat ooit gemaakt en volgens zijn oma was het 1/4 bloem, 1/4 ei, 1/4 boter en 1/4 suiker, dit alles dan op basis van gewicht.
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Re:Toetjes en taarten
« Reactie #396 Gepost op: 15 augustus 2008, 19:17:58 »
En een kwartier baktijd?
Ik hoop gewoon dat ik niemand terug zie staren als ik eenmaal in de ruimte ben en naar buiten kijk.
William Shatner

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re:Toetjes en taarten
« Reactie #397 Gepost op: 15 augustus 2008, 19:31:13 »
En een kwartier baktijd?

Of 4 keer een 1/4 uur. Damn, nou heb ik trek in cake.
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Toetjes en taarten
« Reactie #398 Gepost op: 15 augustus 2008, 21:15:28 »
Ook wel pond-cake?

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re:Toetjes en taarten
« Reactie #399 Gepost op: 15 augustus 2008, 22:54:32 »
Ook wel pond-cake?
Is dat je dan van alles 500 gram neemt, of kom je dat er van aan?
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken