Ik kan niet overal op antwoorden, maar ik zal vertellen wat ik weet. Ik gebrik meestal van die kant- en klare broodmixen, dan hoeft er geen gist door. Ik kijk dan in de gebruiksaanwijzing van de bbm welk programma ik nodig denk te hebben, en volg verder de gebruiksaanwijzing van de mix.
Je kunt echter wel gewoon bloem of meel begruiken denk ik, met gist. Of het dan ook droge gist kan zijn weet ik niet zeker, ik denk het wel. Alleen zal je dan niet even veel nodig hebben als van verse gist.
Door die mixen hoeft ook geen boter, alleen maar water. Alleen heb ik een keer ciabatta gemaakt, en daar heb ik olijfolie bijgedaan.
Verder gooi ik er alles door waar ik trek ik heb. Soms zijn de ingrediënten te zwaar, dan rijst het niet goed. En ik had een keer zongedroogde tomaatjes door de ciabatta gedaan die erg zout waren. Dan werkt de gist niet goed, en rijst het niet echt lekker.
Verder zou ik zeggen; gewoon proberen, je merkt vanzelf wat het beste resultaat oplevert!