Vegatopia Forum

Sauzen en salsa's zelf maken

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Lovelocker

  • Geitenwollen Sock
  • ******
  • 7.755
  • Geslacht: Man
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #20 Gepost op: 17 januari 2005, 14:39:59 »
Die perziken lijken mij meer iets voor bij vlees. Jouw moeder maakt vegetarische babi pangang?
Wil Wel Worteltjes, Selly  :wortelek: Lijkt mij essentieel, eigenlijk.
de tuin: dat ben ik

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #21 Gepost op: 17 januari 2005, 14:42:04 »

Wil Wel Worteltjes, Selly  :wortelek: Lijkt mij essentieel, eigenlijk.

Ik schreef toch: Lekker met minimais, waterkastanje, paprika, tauge, wortel?  :)
,,,,فلافل

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #22 Gepost op: 17 januari 2005, 14:44:46 »
Heel snel basis zoetzuursausje wat mijn mams van een Thaise studente leerde:

- 1 kopje suiker
- 1/2 kopje water
- 1/4 kopje azijn
- 1 tl zout

In elkaar op laten lossen op niet al te hoog vuur. Dan beetje ketchup of tomatenpuree erdoor roeren.
Lekker met gember, knoflook en nog wat sojasaus als je echt wil uitpakken, maar zoals hierboven is ook het gewoon een makkelijk dipsausje.

Officieel hoort er maizena bij, maar dat vind ik niet zo, gelukkig werkt aardappelpoeder indien nodig ook prima.

Ik krijg wel ernstige honger van dit soort topics... ::)
Sin chile, no tiene chiste!

Offline Lovelocker

  • Geitenwollen Sock
  • ******
  • 7.755
  • Geslacht: Man
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #23 Gepost op: 17 januari 2005, 14:49:44 »
Maar de worteltjes moeten van mij in de puree  :hammer:
de tuin: dat ben ik

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #24 Gepost op: 17 januari 2005, 14:53:55 »
Maar de worteltjes moeten van mij in de puree  :hammer:

ah, daar kwam die hoofdpijnsteek net vandaan!
 
,,,,فلافل

Offline Lovelocker

  • Geitenwollen Sock
  • ******
  • 7.755
  • Geslacht: Man
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #25 Gepost op: 17 januari 2005, 15:01:41 »
Voodoo. Maar het was voor de wortelen bedoeld, dus ik moet nog even oefenen  :afro_orange:
de tuin: dat ben ik

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #26 Gepost op: 17 januari 2005, 15:02:31 »
 :laugh:
,,,,فلافل

Offline Mariek

  • *****
  • 3.972
  • Geslacht: Vrouw
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #27 Gepost op: 17 januari 2005, 15:05:39 »
Die perziken lijken mij meer iets voor bij vlees. Jouw moeder maakt vegetarische babi pangang?

Mijn moeder maakt op verzoek vega pangang. Maar toen ze het recept doorgaf begon ze al met 'zo en zoveel vlees' :-\
Maar perziken bij rijst en tomaat is een erg goede combi, ook lekker bij chili!
Pangangsaus is altijd wat zoetig, vandaar het perziksap. De perzikken mag je van mij ook bewaren voor 't toetje ;)
Neigend tot zelfdestructieve eerlijkheid

Offline Sander

  • ******
  • 5.528
  • Geslacht: Man
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #28 Gepost op: 17 januari 2005, 15:45:14 »
Wat is eigenlijk het verschil tussen babi-pangang-saus en ku-lu-yuk-saus, if any?
“it's strange how life makes sense in time...”

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #29 Gepost op: 17 januari 2005, 15:53:42 »
Door de Ku-lo-yuksaus gaat van die smerige fruitcocktail.
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline Sander

  • ******
  • 5.528
  • Geslacht: Man
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #30 Gepost op: 17 januari 2005, 15:56:05 »
En als het nou ku-lu-yuk saus zonder smerige fruitcocktail betreft?

Edit: of wordt dit dmv purering totaal onherkenbaar gemaakt?


« Laatst bewerkt op: 17 januari 2005, 15:56:57 door Sande® »
“it's strange how life makes sense in time...”

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #31 Gepost op: 17 januari 2005, 16:27:09 »
Recept voor 'Koe loe joek' (ach, ruk die spelling; gaat toch om fonetische weergave van karakterschrift) uit 'Het complete kookboek' van R & B uitgevers:

Vlees met een korstje. Dat geloven jullie allemaal wel, dacht ik zo.
Groenten: wortel, ananas, prei, champignons. Nooit zo gezien bij de Chinees, maar klinkt al beter dan fruitcocktail.
De saus: Ui, knoflook, tomatenpuree, bouillon, sojasaus, binden met bloem èn maizena (?). Op smaak brengen met gemberpoeder en zout.

Wat dit kookboek zegt over Babi Pangang:

1 knoflookteentje
Ketjap
Suiker

Da's al helemaal niet hoe ik 'em krijg bij de Chinees...
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline Lovelocker

  • Geitenwollen Sock
  • ******
  • 7.755
  • Geslacht: Man
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #32 Gepost op: 17 januari 2005, 16:35:18 »
Pangangsaus Johnny meets Selly  :O: ong. 6-8personen

1 blikje gepelde tomaten (nettogewicht 425 gram)
1 blikje worteltjes(nettogewicht 400 gram) uit laten lekken
Pureren met staafmixer.
Toevoegen:
4 eetlepels Wok Chili Gembersaus(Conimex)
3 eetlepels tamari(ketjap)
4 eetlepels (appel)azijn
3 eetlepels tomatenketchup
2 afgestreken theelepels pikante paprikapoeder
1 afgestreken eetlepel suiker
1 afgestreken theelepel zout
2 teentjes knoflook geperst

De Tomato Frito van Selly is misschien een beter idee. Het was lekker, maar kan nog iets beter waarschijnlijk.
« Laatst bewerkt op: 17 januari 2005, 17:04:50 door Lovel¤cker »
de tuin: dat ben ik

Offline Monique

  • *****
  • 3.427
  • Geslacht: Vrouw
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #33 Gepost op: 18 januari 2005, 09:33:42 »
Ik ging tot nog toe voor een zakje saus voor wat betreft zoetzuur. Ben voor de rest al heftig aan het afkicken van de zakjes- en kantenklaar eten cultuur. Ik gebruik de saus altijd voor foe yong hai, dus ga de johnny meets selly met tomato frito bij de eerstvolgende foe-maaltijd toepassen!

Offline Lovelocker

  • Geitenwollen Sock
  • ******
  • 7.755
  • Geslacht: Man
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #34 Gepost op: 18 januari 2005, 11:33:12 »
Denk dat je dan ong. ruim een half pakje Tomato frito moet nemen voor de (enorme) hoeveelheid die ik gemaakt heb. Ben geen kookwonder hoor. Het is te hopen dat Selly er eens naar wil kijken?  :-*
Overigens: heb een deel ingevroren.

Die kant-en-klaarsauzen daar zit vaak een stof in de bij sommige mensen migraine-aanvallen opwekken en iig altijd veel te veel zout m.i.
de tuin: dat ben ik

Offline Monique

  • *****
  • 3.427
  • Geslacht: Vrouw
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #35 Gepost op: 18 januari 2005, 13:46:11 »
Die kant-en-klaarsauzen daar zit vaak een stof in de bij sommige mensen migraine-aanvallen opwekken en iig altijd veel te veel zout m.i.

Ja daar ben ik het helemaal mee eens. Bovendien hebben mensen geen idee van het gemak waarmee je de meeste sauzen zelf kunt maken. Het lijkt soms sneller en makkelijker om zo'n zakje te nemen, maar volgens mij kost het meestal net zo veel tijd als zelf maken.

* zo had ik afgelopen weekend zelf bloemtortilla's gemaakt. Ze waren wat klein maar eigenlijk lekkerder dan uit een pakje. En zo klaar ook nog.

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #36 Gepost op: 18 januari 2005, 13:51:27 »
* zo had ik afgelopen weekend zelf bloemtortilla's gemaakt. Ze waren wat klein maar eigenlijk lekkerder dan uit een pakje. En zo klaar ook nog.

Wil je hier vertellen hoe je die gemaakt hebt?
« Laatst bewerkt op: 18 januari 2005, 13:51:39 door Annemieke »

Offline Flapke

  • ***
  • 177
  • Geslacht: Vrouw
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #37 Gepost op: 18 januari 2005, 15:04:51 »
Lekker en snel pangang receptje:

Roerbaktofu pangang
1 doosje roerbaktofu, 3 eetlepels olie, 1 ui , 1 prei, 1 winterwortel, 1 theelepel gemberpoeder,
5 bolletjes gember en wat vocht, 2 dl tomatenketchup, ½ eetlepel balsamico-azijn, 1 theelepel zeezout
verse peper, 1 dl water, 100 gram basmatirijst
Bereiden: De olie in de wok verhitten en de tofu er in laten glijden. Gesnipperde ui toevoegen en zeker 5 min onder roeren laten bakken. Daarna de in dunne ringen gesneden prei, geraspte wortel er bij doen en gember, fijn gesneden bolletjes gember plus vocht, ketchup, azijn, zout, peper en water. Laat dat 10 min zachtjes pruttelen.


Ik neem ipv winterwortel zo'n zakje in luciferstukjes gesneden wortel.

Offline Gabs

  • ****
  • 796
  • Geslacht: Vrouw
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #38 Gepost op: 18 januari 2005, 15:35:53 »
over foe young hai zit toch dezelfde saus als babi panhang?

Offline Apraxia

  • ****
  • 992
  • Geslacht: Vrouw
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #39 Gepost op: 21 januari 2005, 19:03:03 »
Ik heb me er vandaag eindelijk aan gewaagd. Ik heb het recept van zusje's mam gemaakt.
Het was erg lekker. Volgende keer ietsje minder suiker of een deel van het perzikkensap vervangen door water.
Ik ben immers niet zo'n zoetkauw.

Nog bedankt dus zus!
Koud? Wat nou koud? De kindjes in Afrika....die hebben het pas koud!