http://www.nieuweband.nl :
BASISRECEPT QUINOA
Spoel de quinoa in een zeef schoon en doe het in een pan. Eén deel graan op twee delen koud water. Breng aan de kook, voeg zout naar behoefte toe en laat 10-15 minuten pruttelen. Wanneer elk bolletje quinoa in volume verdubbeld is en z’n witte kiem heeft losgelaten, dan is de juiste kooktijd bereikt. Te gebruiken als rijst en gierst.
TABOULÉ VAN DE INCA’S
salade voor 4 personen: 200 gr gekookte quinoa, 2 wortelen, 230 gr zoete mais, 1 ui, 1 rode paprika, dressing op basis van olijfolie, bieslook.
Snijd de wortel en de paprika in reepjes. Blancheer of bak ze in olie gedurende drie minuten. Meng de fijngesneden ui met de dressing. Voeg de afgekoelde quinoa en de groentes toe. Schep voorzichtig om en voeg de fijn gehakte bieslook toe.
QUINOA PANNENKOEKJES
4 koppen gekookte quinoa, 1 kop tarwebloem, 1 fijngehakte ui, 2 geklopte eieren, fijngehakte peterselie, sap van een halve citroen, 1 kop water, beetje olie, zout en peper.
De bloem oplossen in het water, dan alle ingrediënten toevoegen en mengen tot een soort deeg. Als kleine pannenkoekjes aan beide zijden bakken in een pan.
Fruit is erg lekker als vulling, bv. appel, aardbeien, e.d. Garneren met een citroenschil en een takje citroenmelisse.
QUINOA SCHOTEL MET LINZEN
2 el olie, 3 teentjes knoflook, 2 uien, 3 koppen quinoa, 250 gr rode linzen,1 liter bouillon, 6 kruidnagelen, wat kardamompoeder, ½ tl kaneelpoeder, 2 laurierbladen, zout en peper.
Kook de quinoa en rode linzen gaar in de bouillon. Verhit olie in een braadpan en fruit de fijngehakte ui en knoflook. Voeg de gekookte quinoa en linzen toe met eventueel nog wat bouillon als het te droog is. Voeg alle kruiden toe en laat nog 10 minuten zachtjes trekken. De quinoa en linzen moeten niet nat te zijn. Opdienen met een frisse groene sla en komkommer.
Op deze site staat ook een voedingstabel voor tarwe, quinoa, amaranth, rijst en gierst. Staat onder recepten, Q.
Voor quinoa typ ik het hier even over:
eiwit 13,8 gr
vet 5 gr
koolhydraten 59 gr
vezels 4 gr
ijzer 4,2 mg
calcium 85 mg
magnesium 204 mg
voedingswaarde 289 kcal
Voor amaranth is het:
eiwit 16 gr
vet 7,5 gr
koolhydraten 62 gr
vezels 4,2 gr
ijzer 15 mg
calcium 250mg
magnesium 310 mg
voedingswaarde 370 kcal