Vegatopia Forum

Kookvragen

0 leden en 14 gasten bekijken dit topic.

Offline IneN

  • ****
  • 873
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1800 Gepost op: 01 april 2008, 19:01:40 »
Gefeliciteerd met het samenwonen!
Spannend hoor.

Maareh, leren koken is niet zo ingewikkeld, en je hebt er ook geen cursus voor nodig. Het enige wat je nodig hebt is een back-up gerecht (voor als het mislukt), humor en voor de rest is het gewoon allemaal uitproberen, en je wordt er gewoon steeds beter in.

Waar ergens (zo klein is België nu ook weer niet), in het weekend of in de week, enkel 's avonds of ook overdag?  En hoe goed/slecht kan je tegen gepraat over 'verzurend eten', 'ying en yang' (dit is vast en zeker verkeerd geschreven), ...?  En wat mag het maximaal kosten?

Liefst in de provincies Antwerpen of Limburg, waar ik meestal te vinden ben. Antwerpen > door de week, Limburg > weekend. En liefst 's avonds.
Ik dacht aan 150 euro voor 10 lessen ofzo. Ik hou niet van yin en yang :), het gaat mij vooral om de 'basis' te kennen. Maar idd, misschien kan ik beter eerst eens proberen en (mis)lukken?
Met vallen en opstaan leer je, da's waar! (maar toch ;) ).

Offline Nevyn

  • *****
  • 1.426
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1801 Gepost op: 02 april 2008, 16:02:36 »
Het is voor een vegan bananen notenbrood. Een recept in een oude Yes. Zag er lekker uit. :)

Die Yes heb ik deze week in de leesmap zitten! Heb je 'm al gemaakt?

Gwennepen

Re: Kookvragen
« Reactie #1802 Gepost op: 02 april 2008, 16:22:24 »
Ja, ik heb het gemaakt alleen had ik geen gebuild meel in huis, heb ik een mengseltje van bloem en donker meel voor gebruikt. En ik had ook geen rijststroop, heb ik ahornsiroop voor in de plaats gedaan. Appelciderazijn bleek gewoon bij de AH te koop te zijn (biologisch) , alleen niet toen ik het nodig had. Maar we hebben hier ook nog zo'n natuurdrogisterij. Daar zag ik 'm opeens.
Het was een lekker brood, maar eigenlijk meer een cake.  :)
« Laatst bewerkt op: 02 april 2008, 19:23:22 door Gwen »

Offline Nevyn

  • *****
  • 1.426
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1803 Gepost op: 02 april 2008, 16:33:32 »
Oh ja, zoiets verwacht ik ook eigenlijk wel, een cake/ontbijtkoekachtig iets. Maar 't klinkt wel heel lekker.

Gwennepen

Re: Kookvragen
« Reactie #1804 Gepost op: 02 april 2008, 16:57:10 »
Wij aten het bij de koffie/thee.

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re: Kookvragen
« Reactie #1805 Gepost op: 03 april 2008, 08:38:45 »
Weet iemand een aan te raden (uiteraard liefst vegetarische) kookcursus (van ongeveer 10 lessen ofzo) in België?
Ik ga na de zomer namelijk samenwonen en ben van plan dan véél vaker (lees: eindelijk eens!) te gaan koken, maar ik ben een vreselijke kluns.
Dus voor beginners :)  Alvast bedankt!

Ik ben bang dat de doorsnee vega cursus nogal suf is. Heb je geen vrienden die je eens een dagje kunnen helpen in de keuken?

Je kunt ook zelf een aantal recepten uitzoeken die je gaat maken. Volgens mij staan er op mijn blog zat makkelijke. Dan kijk je hoe dat bevalt en dan ga je er als je het een paar keer hebt gemaakt zelf proberen wat variatie in aan te brengen. Is ook een stuk goedkoper dan een cursus.
« Laatst bewerkt op: 03 april 2008, 08:40:45 door Annemieke »

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.687
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: Kookvragen
« Reactie #1806 Gepost op: 03 april 2008, 10:05:34 »
Gefeliciteerd met het samenwonen!
Spannend hoor.

Maareh, leren koken is niet zo ingewikkeld, en je hebt er ook geen cursus voor nodig. Het enige wat je nodig hebt is een back-up gerecht (voor als het mislukt), humor en voor de rest is het gewoon allemaal uitproberen, en je wordt er gewoon steeds beter in.
Daar sluit ik me bij aan. Recepten genoeg te vinden op Vegatopia, Annemiekes blog, AllerHande en webchef.nl . Voor de basistechnieken zou je een eenvoudig kookboek bij de Slegte kunnen scoren. En verder: gewoon uitproberen. Tip: nieuwe recepten eerst op jezelf uitproberen en pas daarna je vriend verrassen.
War is peace, freedom is slavery, and ignorance is strength

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1807 Gepost op: 03 april 2008, 11:12:55 »
Toch kan een cursus ook leuk zijn, toch? Ipv van een eenzaam avontuur met verpieterd eten ...
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re: Kookvragen
« Reactie #1808 Gepost op: 03 april 2008, 11:24:59 »
Ach, muziekje aan, lekker in je eigen keuken. Ik heb eens medewerking verleend aan een veggie workshop, waarbij ik uiteindelijk de inhoud grotendeels heb bepaald. Ik kon niet aanzien wat het anders ging worden. Nee, er zijn vast ook leuke vegetarische workshops (die van Topia waren erg leuk!), maar het meeste zie ik somber in.

Je kunt ook al je vragen op het forum gooien.  :)
« Laatst bewerkt op: 03 april 2008, 11:26:03 door Annemieke »

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #1809 Gepost op: 03 april 2008, 11:35:49 »
Er zijn super veel leuke kookcursussen. Ik snap niet waarom dat niet leuk zou zijn.
Het is alleen wel zo natuurlijk dat je niet meteen daarna kan koken, maar je steekt er vaak wel iets van op.
« Laatst bewerkt op: 03 april 2008, 11:35:57 door Selly »
,,,,فلافل

Offline koekje

  • *****
  • 2.503
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1810 Gepost op: 03 april 2008, 14:10:03 »
Ik dacht eerder dat een dergelijke cursus gelijk te specialistisch zou zijn, dus bv iets als Iraans koken, terwijl ze bv eerst wil leren hoe je een ui snijdt en pasta kookt.
Als je geen basistechnieken beheerst, is een dergelijke specialistische cursus helemaal niet leuk, omdat bij de basis het al veel te ingewikkeld is. Ik neem aan dat mensen meedoen aan kookcursussen omdat ze het leuk vinden, en niet om ingewikkeld te doen.
'Never eat more than you can lift' - Miss Piggy

Offline @rno

  • *****
  • 2.330
  • Geslacht: Man
Re: Kookvragen
« Reactie #1811 Gepost op: 03 april 2008, 18:50:44 »
De enige basistechniek die ik ooit van iemand anders heb geleerd, is het maken van een (bechamel-)sausje. Verder gezond verstand en een eenvoudig kookboek met basistechnieken (hoe lang moet wat koken?).

Mij is tot op heden nog niet verboden om te koken.
Kip, het meest veelzijdige stukje vrees. Sh*t!

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re: Kookvragen
« Reactie #1812 Gepost op: 04 april 2008, 07:53:23 »
Is inderdaad wel handig als je een bechamelsaus kan maken. En in ieder geval snapt hoe je iets kunt binden: beetje bloem oplossen in klein beetje water en dan pas bij een saus doen.

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re: Kookvragen
« Reactie #1813 Gepost op: 04 april 2008, 11:40:53 »
Wij hadden een tijdje een leuk clubje waarmee we gingen koken.
Aangezien iedereen weer een andere achtergrond had, leerde je daar weer dingen van en aangezien je de kosten deelt is het nog heel betaalbaar ook.
De ene keer vonden we een leuk recept en bouwden we daar een menu omheen en de andere keer kozen we een thema en gingen we daarvanuit.
Sin chile, no tiene chiste!

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.687
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: Kookvragen
« Reactie #1814 Gepost op: 05 april 2008, 16:26:10 »
Ik heb zojuist een zak sojabrokken (middelgroot) gekocht en, bij wijze van proef, vijf klaargemaakt. Eerst een paar minuten laten weken in kokend water, met wat ketjap en sambal, en dan gebraden. Resultaat: knapperig van buiten, nogal 'sponzig' van binnen. Dat sponzige is niet zo mijn ding. Hoort dat zo bij sojabrokken of hoef /moet ik ze niet eerst laten weken?
« Laatst bewerkt op: 05 april 2008, 16:26:25 door Eelco »
War is peace, freedom is slavery, and ignorance is strength

Offline braam

  • ***
  • 460
Re: Kookvragen
« Reactie #1815 Gepost op: 06 april 2008, 08:09:25 »
Ik kook de sojabrokken een kwartier en dan zet ik ze in een marinade om ze vervolgens te bakken. Ze hebben dan een stevige bite in mijn beleving.

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1816 Gepost op: 06 april 2008, 10:02:37 »
Ik vond ze echt heel vies, wie in de buurt van Delft woont kan een zak komen afhalen ...
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #1817 Gepost op: 06 april 2008, 18:34:36 »
Ja ze zijn vaak nogal sponzig, maar als je ze op de bbq gooit als sate, dan niet.
,,,,فلافل

Offline IneN

  • ****
  • 873
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1818 Gepost op: 07 april 2008, 00:49:49 »
Bedankt aan allen die geantwoord heeft op mijn kookcursus vraag, en ik ga het allemaal eerst dan maar eens samen met vriendje uitproberen. Beetje klooien in de keuken. Misschien toch nog fijn ;) ... (in september zal ik het weten! :) ).

Offline IneN

  • ****
  • 873
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1819 Gepost op: 07 april 2008, 18:00:08 »
De moeder van mijn vriend beweert dat als je verse groenten 3 dagen in de koelkast laat liggen (dus wortel, tomaat, paprika, sla, noem maar op), er alle essentiële stoffen (de vitamines en alles wat de groente net zo 'groente' en gezond maakt) uit zijn. En dat je dan net zo goed groente uit blok kan eten.
Haar bedoeling was niet om ons aan te sporen vaker/net zo goed groente uit blik te eten, maar om vaker naar de winkel te gaan om verse groente - maar....

Volgens mij is het niet waar.