http://www.odin.nl/nl/recept/receptenboek.aspVan Smulweb.nl (zelf dooie beestjes vervangen):
Juffertjes-in-het-groen is de vrolijke naam voor een echte Brabantse stampot van witte bonen, aardappelen en snijbonen
Aantal personen: 4
Ingrediënten: 1½ kilo aardappelen--250 gram witte bonen(pot)+ 500 gram snijbonen(gesneden)--250 gram spekblokjes--1 eetlepelboter--1½ dl melk--zout--peper
Voorbereiding: Schil en was de aardappelen en snijd ze zonodig in stukken. Spoel de witte bonen af en laat ze in een vergiet uitlekken. Doe de aardappelen in een pan en vul hem met zoveel water dat de aardappelen net onder staan. Voeg hier de snijbonen en de spekblokjes aan toe. Kook alles in ca. 20 minuten gaar.
Bereidingswijze: Giet de aardappelen met de snijbonen en het spek af en voeg de boter, de melk en zout en peper toe. Stamp alles met een stamper fijn. Schep de witte bonen door de stampot en warm alles goed door.
Bonenstamppot met blauwe kaas Omschrijving: Verrassend lekker; een stamppot van snijbonen met boterbonen/witte bonen, paprika en pittige blauwe kaas.
Aantal personen: 2
Ingrediënten:
500 gr kruimige aardappels
400 gr snijbonen, gesneden/geschaafd
20 gr boter of margarine
1 teentje knoflook, geperst
1 kleine ui, in dunne partjes
1 rode paprika, fijngesneden
1 blikje boterbonen of anders witte bonen
1 theelepel gedroogde oregano
peper
175 gr gongonzola, verbrokkeld
Voorbereiding: Kook de aardappels gaar. Leg na 12 minuten de snijbonen op de aardappels en kook ze mee.
Verhit de boter in een koekenpan, voeg de knoflook, ui en paprika toe en bak ze in 4 minuten zachtjes. Roer de bonen en oregano erdoor en warm het mengsel nog 2 minuten door.
Bereidingswijze: Giet de aardappels af met snijbonen en stamp ze grof door elkaar. Schep het bonenmengsel en de paprika erdoor en breng de stamppot op smaak emt peper.
Roer de kaas erdoor en serveer de stamppot direct.
Snijbonen met eieren Aantal personen: 4
Ingrediënten:
300 gr snijbonen, afgehaald, van draden ontdaan en gehalveerd of gesneden
30 ml plantaardige olie
1 ui, in dunne halve ringen
3 eieren
zout en gemalen zwarte peper
50 gr geraspte Monterey Jack of cheddar of vers geraspte parmezaanse kaas
reepjes citroenschil
Voorbereiding: Breng een pan met water aan de kook, voeg de bonen toe en kook ze 5-6 minuten mals. Laat ze in een vergiet uitlekken, spoel ze onder koud water af en laat ze weer uitlekken. De heldere kleur blijft zo behouden.
Bereidingswijze: Verhit de olie in een koekenpan en fruit de uien in 3-4 minuten zacht en glazig. Breek de eieren in een kom en klop ze met zout en peper los.
Voeg het eimengsel bij de uien. Bak alles al roerende langzaam op een middelhoog vuur. De eieren moeten stollen, maar een beetje vochtig blijven; bak het mengsel niet te lang.
Voeg de bonen toe en verwarm ze een paar minuten. Schep het mengsel in een verwarmde schaal, bestrooi het met de geraspte kaas en citroenschil en serveer direct.