Michel Roux, chef-kok en eigenaar van het driesterrenrestaurant
The Waterside Inn in het Engelse Bray, is verzot op eieren. ‘Het ei’ bundelt zijn favoriete recepten.
In de eerste zes hoofdstukken speelt het ei de hoofdrol in de recepten. Gekookt, gepocheerd, gebakken, als roerei, gegaard in de oven of in een omelet. In de zeven daaropvolgende hoofdstukken wordt het ei verwerkt in souffles, flensjes en beslag, eierrijk deeg en pasta, vla, crème en mousse, roomijs, meringues en biscuit en in sauzen en dressings.
De recepten zijn zeer gevarieerd. De klassiekers staan erin: Ceasar salad, flamiche, Florentijnse eieren, lemon curd en clafoutis, … Daarnaast ook originele gerechten, zoals omelet met peer en kaneel, roerei met rabarber of broodschotel met kruiden. Gewaagd is het Camembert-ijs (serveren met radijsjes en selder!).
De moeilijkheidsgraad varieert sterk. Iets als een kruidensalade met hardgekookt ei is heel eenvoudig en geschikt voor mensen met weinig of geen kookervaring, maar voor een frambozenroulade met genoisebeslag en crème pattisiere heb je toch wel wat kennis en handigheid nodig.
‘Het ei’ is geen vegetarisch kookboek, maar de recepten met vlees of vis zijn in de minderheid. In de meeste gevallen kan je het vlees of de vis zonder meer weglaten (eventueel vervangen); het aantal recepten dat niets meer voorstelt zonder vlees of vis is zeer beperkt. Leuk is dat de kok aanmoedigt om biologische of scharreleieren te kopen.
Andere pluspunten zijn de aantrekkelijke lay-out, de mooie foto’s en het handige formaat. En bovendien niet zo duur: je krijgt waar voor je geld.
Het ei
Michel Roux
ISBN 90 5956 162 7
Fontaine Uitgevers
304 p., paperback, kleurenfoto’s
17,90 euro